50 éves Szöul birkózóbajnoka, Sike András

Sike András: Nagyon nagy a kihívás, nem hibázhatok!

2015. 10. 01.
Megosztás

A Magyar Birkózó Szövetség a szeptember 30-ai ülésén személycserékről is döntött: a kötöttfogásúak élére Szöul bajnokát, Sike Andrást, a szabadfogásúak kapitányának a kétszeres Európa-bajnok Ritter Árpádot bízták meg, a női szakágat Gulyás István vezeti a riói olimpiáig.

Rittert mentorként elődje, Gulyás segíti a jövőben. A junior válogatottban már bizonyított Sike - aki tagja a MOB Kiemelt Edző Programjának - is több szakemberrel képzeli el a munkát.

Mint a szövetség közleménye arról beszámol, az elnökség tagjai egyet értettek abban, hogy a kitűzött öt-hat kvóta kivívható a jövő évi kvalifikációs viadalokon, s tartható a riói cél, az egy-két érem megszerzése. A távolabbi jövőt tekintve pedig biztató, hogy soha annyi érmet (huszonhármat) nem harcoltak ki a magyar birkózók a korosztályos világversenyeken, mint az idén.

A napirendi pontok között szerepelt többek között a Las Vegas-i olimpiai kvalifikációs világbajnokság értékelése is. A grémium leszögezte, hogy minden feltétel (külföldi edzőtáborok, dietetikus, pszichológus, orvosi háttér, akklimatizáció) adott volt a megfelelő szerepléshez, a korábban jól működő szakmai stábok összetétele pedig nem változott, így nehéz magyarázatot adni a sikertelenségre. Az elnökség tagjai ugyanis a szereplést mind a kvóták, mind az érmek számát tekintve csalódást keltőnek, a várttól elmaradónak minősítették – Lőrincz Viktor szerzett ötödik helyet, egyben ötkarikás kvalifikációt –, s miután megvizsgálták a szakágvezetők értékelését, konszenzusra jutottak abban, hogy szakmai és személyi változások szükségesek a jó olimpiai szereplés érdekében.

Németh Szilárd, az MBSZ elnöke arról számolt be az ülés után, hogy Struhács György és Gulyás István tulajdonképpen vállalták a felelősséget és lemondtak posztjukról.

Sike Andrés a mob.hu-nak elmondta, nagy megtiszteltetésnek érzi, hogy a szövetség elnöksége bizalmat adott neki, ugyanakkor tisztában van azzal, hogy nagyon nagy kihívás előtt áll, amiben nem lehet tévedni.

"Abban az időben vettem át a kötöttfogásúak irányítását, amikor zajlik a riói kvalifikáció, nem lehet hibázni, nincs idő kísérletezni. Először is a csapatot pszichésen fel kell rázni, az erő-állóképességi munkát folytatni kell, ez mindennek az alapja, de nem csak az erőre kell építeni, hanem technikailag és taktikailag is fejlődni kell. Folyamatosan egyeztetek a szakmai alelnökkel, segítségemre van a két korábbi eredményes birkózó, Komáromi Tibor és Majoros István is, de számítok még néhány szakember közreműködésére, aki a képzésbe be tud segíteni. Új módszert is tervezek alkalmazni, a videoelemzést, amitől szintén előrelépést várok. Több energiát fordítanék az egyéni technikai képzésre, a videoelemzés utáni szituációgyakorlásra. Változtatnék az edzőtáboroztatáson is, többet lennénk itthon, és rövidebb periódusokat tervezek a korábbiakkal ellentétben, amikor az volt a gyakorlat, hogy több hétre külföldre utaztak a sportolók, amibe belefáradtak, belefásultak, ez pedig koncentrációzavart eredményezett" - vázolta terveit az olimpiai bajnok szakember.

"Sokkal több van a csapatban, mint amit Las Vegas-ban mutattak a fiúk, fel kell őket rázni, változtatni fogunk néhány dolgon, meg kell mutatni a világnak, mit tudnak, és bízom benne, hogy Rióban érmeket tudunk majd produkálni!" - hangsúlyozta a Struhács György helyébe lépő új kötöttfogású kapitány, Sike András.

„A női szakágban komoly személyi ellentétek feszültek. Ezért olyan kapitány kellett, aki kiváló szabadfogású szakember és erős személyisége van, így esett a választás Gulyás Istvánra” – indokolta meg az MTI érdeklődésére Bacsa Péter, az MBSZ ügyvezető alelnöke.

A Sike Andrással 50. születésnapja alkalmából készített interjúnk ide kattintva olvasható.

(MOB/VF, fotó: MTI)