Sikeres volt a MOA idei Nemzetközi Olimpiai Tábora

Sikeres volt a MOA idei Nemzetközi Olimpiai Tábora

2016. 07. 30.
Megosztás


A Magyar Olimpiai Akadémia sikerrel bonyolította le összességében 26., sorrendben 7. Nemzetközi Olimpiai Táborát, melyben 36 fiatal vett részt. A többnapos összetartáson több olimpiai bajnok, olimpikon is részt vett.

A tábor 36 résztvevője az alábbi magyar helyeket képviseli a táborban: Őcsény, Körmend, Vác, Budapest, Dunaszerdahely, Gyöngyös, Zalaegerszeg, Ipolyság és Szabadka.

Július 20-án elsőként dr. Steinmetz Barnabás, kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó látogatott a táborba. A bajnok higgadtságával, bölcs gondolataival nagy hatással volt a gyerekekre és a résztvevő felkészítőkre. Sok új információt is kaptak az élménybeszámoló keretén belül a táborlakók. Őt Kállai Ákos, öttusázó világ- és Európa-bajnok, olimpikon, a Budapesti Honvéd SE öttusa szakosztályának igazgatója követte. Tőle a pozitív gondolkodásmód elsajátításához kaptak iránymutatást a résztvevők. Délután a sportbeli gyakorlati jártasságukról adhattak számot a gyerekek, akik atlétikai és sorversenyek végén, összetett versenyben kaptak értékelést a szereplésükről.

Ezután újra az elmélet került előtérbe. Előbb Borovitz Tamás, a Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör elnöke, jeles gyűjtő beszélt a gyűjtésről, majd a riói olimpiához kapcsolódó tablósorozatát tekinthették meg a gyerekek. A napi előadások sorozatát Mohácsi Ferenc olimpiai bronzérmes kenus zárta. Elmondása alapján a táborlakók újra átélhették a Melbourne-ig tartó hosszú útjukat, képet kaphattak a bajnok sokrétű sporttevékenységéről. Az este folyamán a Ferencvárosi Torna Clubnak köszönhetően a tábor vezetői közül hatan a Groupama Arénában tekinthették meg az FTC – Partizani Tirana BL labdarúgómérkőzést.

Csütörtökön délelőtt a résztvevők megtekintették kívülről a Parlamentet, az Olimpiai Parkban található emléktáblákat, a Szent István Bazilikát. A Bazilika altemplomában rövid megemlékezést tartottak Puskás Ferenc, Buzánszky Jenő, Grosics Gyula, Kocsis Sándor, Polyák Imre, Novák Dezső, Varga Zoltán és Veres Győző urnájánál. Délután előbb látogatást tettek a Magyar Kajak-kenu Szövetség Latorcza utcai székházában. Itt először Schmidt Gábor főtitkár köszöntötte a csapatot, majd Dónusz Éva olimpiai kajakos, a szövetség munkatársa volt a résztvevők kalauza. Innen az Újpesti Torna Egylet irodaházába utazott a tábor. Ott Ipacs Éva, az egyesület mindent tudója volt a csapat jó házigazdája. Tőle mindent megtudhattak a gyerekek az egyesületről, láthatták a legjelesebb emlékeit, betekintést kaphattak több szakosztály életébe.

Pénteken Hunyady Emese, olimpiai bajnok gyorskorcsolyázó személyében egy életvidám, jól felkészült bajnokot ismerhettek meg a résztvevők. Előadása után következett a szokásos elméleti vetélkedő, Tömösvári Sándor vezetésével. Itt a héten vendégként a táborban jártakhoz kapcsolódó kérdésekre adtak válasz a csapatok. Ebéd után a Budapesti Honvéd SE által biztosított autóbusszal az Iharos sporttelepre utazott a csapat. Itt a táborlakók a 32. Honvéd Kupa Nemzetközi Atlétikai Verseny küzdelmeit tekinthették meg. Találkozhattak Zsivoczky–Farkas Györgyi és Zsivoczky Attila olimpikonokkal, dr. Urbán Ákos edzővel, akinek három tanítványa is Rióban szerepelhet az egyesület színeiben és Farkas Lászlóval, a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetsége (HOSOSZ) elnökével. Este a tábor értékelése és zárása alkalmával rengeteg olimpiához, sporthoz kapcsolódó anyaggal gazdagodott mindenki. Így tényleg elmondható volt, hogy senki nem ment üres kézzel haza.

Szombaton délelőtt a reggeli után a MOB Csörsz utcai székházába sétáltak a résztvevők. Ott dr. Jakabházyné Mező Mária MOA-főtitkár köszöntötte és vezette végig a táborlakókat. Az irodai séta alkalmával minden, a falon található, képen látható olimpikonról, bajnokról néhány mondatban beszéltek a gyerekek. Az időközben megérkező Fábián László, öttusázó olimpiai bajnok, MOB-sportigazgató is köszöntötte a tábor résztvevőit. Ebéd után a búcsúzkodásé volt a főszerep, hiszen mindenki hazaindult. A tartalmas és jól sikerült tábor valamennyi résztvevője megjegyezte, hogy nagyon színvonalas volt a tábor, és öröm, hogy részt vehettek benne. Folytatás jövőre!

(MOA/Győr Béla; fotó: MOA)