Liu1 1

Sikeresen kiállta a főpróbát az olimpiai bajnok short track válogatott

2021. 10. 04.
Megosztás

Női és férfi rövid pályás gyorskorcsolyázóink egyaránt eredményes hétvégét zártak a Hollandiában rendezett felkészülési…

Női és férfi rövid pályás gyorskorcsolyázóink egyaránt eredményes hétvégét zártak a Hollandiában rendezett felkészülési versenyen. Tadissi Martial ezüst-, a nyári tokiói olimpián bronzérmes Hárspataki Gábor pedig bronzérmes lett a Karate1 Premier League elnevezésű versenysorozat moszkvai állomásán. A limai junior sportlövő-világbajnokság félidejében két aranyéremnél tart a magyar válogatott. Rasovszky Kristóf bronzérmet szerzett az Európa-kupa piombinói állomásán. Jakabos Zsuzsanna tíz év után újra a dobogó legfelső fokára állhatott a berlini úszó világkupán. Az asztalitenisz csapat Európa-bajnokságon mindkét magyar válogatott a csoportkörben búcsúzott. Nyeretlenül fejezték be szabadfogású birkózóink az oslói világbajnokságot.

Rövid pályás gyorskorcsolya. A magyar válogatott a Heerenveenben megrendezett KNSB Invitation Cup felkészülési versenyén szerepelt. Ez volt az utolsó felkészülési lehetőség a négyállomásos világkupa-sorozat előtt, amelynek eredményei alapján lehet majd kvótát szerezni a 2022-es téli olimpiai játékokra.
A nemzetközi versenyen összesen tíz ország legjobbjai vettek részt. A női összetettben Suzanne Schulting, a férfiaknál pedig Liu Shaolin Sándor végzett az élen. A 2000 méteres vegyes váltót a Bácskai Sára Luca, Jászapáti Petra, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor összetételű magyar csapat nyerte. Az erős mezőnyben Jászapáti Petra 1000 méteren ezüstérmet szerzett. A férfiak között a magyar versenyzők domináltak, a megszerezhető 12 éremből 9-et gyűjtöttek be.

A válogatott a következő napokban itthon készül a világkupa első, pekingi állomására. A sorozat harmadik felvonását Debrecenben rendezik november 18-21. között.

Az eredményeket itt találjátok meg.

(Fotó: wkf.net)

Karate. Tadissi Yves Martial egészen a döntőig verekedte magát a 67 kilogrammos kategóriában fehérorosz, olasz, osztrák, majd azeri ellenfelét is legyőzve a Karate1 Premier League-sorozat első, moszkvai állomásán. A fináléban egy egyiptomi riválissal szemben maradt alul 2–1-es pontozással.

Hárspataki Gábor a 75 kg-os súlycsoportban az olimpia óta most először indult nagy nemzetközi eseményen, ahol egy győzelem és egy vereség után a vigaszágon kiharcolta a lehetőséget a bronzcsatára, amelyet 8–4-re megnyert belga vetélytársával szemben.

(Fotó: issf-sport.org)

Sportlövészet. Limában olimpikon magyar sportlövő is szerepelt a magyar junior világbajnokságon.
Mészáros Eszter a negyedik helyen végzett a 10m légpuska egyéni versenyszámban. A lány légpuskacsapat Mészáros Eszter, Dénes Eszter, Horváth Lea összeállításban a dobogó legmagasabb fokára állhatott fel.
Az 50m puska fekvő versenyszámban az olimpiai bajnok Hammerl László fia, Hammerl Soma 623.4 körrel végzett az első helyen.

(Fotó: federnuoto.it)

Nyíltvízi úszás. Az egy hete negyedik Rasovszky Kristóf az Európa-kupa piombinói vasárnapi fordulójában egy helyet előre lépve harmadikként ért a célba.

A mezőny egyébként nagyon együtt haladt végig, a férfiaknál az első tizenhárom (Rasovszky mellett itt úszott Betlehem Dávid és Székelyi Dániel is), a nőknél az első tíz (köztük Olasz Anna) ért célba tíz másodpercen belül. Mindezt még fokozhatjuk azzal, ha rögzítjük: a férfiaknál az első négy 1.4 másodpercen belül ütött a célpanelre – a verseny végül az Európa-bajnok, Tokióban bronzérmes olasz Gregorio Paltrinieri győzelmét hozta.

A hölgyeknél Olasz Anna ezúttal nem tudott beleszólni az érmek sorsába, kilencedik lett, s itt is olasz siker született Giulia Gabrielleschi révén.

Az Európa-kupa az elmúlt években inkább a feltörekvő fiatalok terepének számított, ám az olimpia után Piombinóban a kontinens legjobbjai vonultak fel, így aztán ez a harmadik hely kiváltképp szép eredménynek számít.

(Fotó: Derencsényi István)

Úszás. Hat magyar úszó vett részt az olimpia utáni első világkupa-versenyen, ahol 25m-es medencében rendeztek viadalt.
Jakabos Zsuzsanna tíz évvel legutóbbi világkupa-győzelme után ismét elsőként csapott a célba 400m vegyesúszásban. Rajta kivül Szabó Szebasztián 50m gyorson és 50m pillangón ezüst-, 100m pillangón bronzérmet szerzett.
Kós Hubert 200m pillangón, Szabó Szebasztián, Kós Hubert, Jakabos Zsuzsanna és Nyirádi Réka a 4x500m mix gyorsváltóban szerzett bronzérmet.

(Fotó: asztaliteniszezz.hu)

Asztalitenisz. A kolozsvári csapat Európa-bajnokságon a magyar női válogatott (Póta Georgina, Madarász Dóra, Nagyváradi Mercédesz) nagy küzdelemben verte a horvátokat a csoportküzdelmek során. A csoportdöntőben egy szettre volt a továbbjutástól a csapat, de végül 3:2-re kikapott a portugáloktól.
A férfi csapat (Szudi Ádám, Ecseki Nándor, Juhász Patrik) a horvátoktól, csehektől, olaszoktól szenvedett vereséget, és a csoportja végén végzett.

(Fotó: birkozoszov.hu)

Birkózás. Az oslói világbajnokságon a szabadfogású férfi verseny 10 súlycsoportjában 53 ország 240 birkózója indult. Magyarországot négy birkózó képviselte.
A junior Eb-bronzérmes Halidov Gamzatgadzsi (61 kg) 5-0-ra kikapott a világkupa-3. junior és kadet világbajnok iráni Rahman Amzadhalitól, az Eb 5. Kuramagomedov Murad (74 kg) pedig 10-0-ra az ukrán Zjelimhan Tohuzovtól.
A junior Eb-bronzérmes Vida Csaba (79 kg) a kazah Bolat Szakajev ellen 0-3-ról nagyszerű pörgetésekkel fordított 5-3-ra, ám a következő próbálkozását ellenfele tussolta. Antal Dániel (70 kg) 12-2-es technikai tussal szenvedett vereséget az ukrán Ivan Kuszjaktól, A 4 magyar birkózó legyőzője nem jutott a döntőbe, kiestek, így a szabadfogású magyar birkózók nyeretlenül búcsúztak a vb-től.

(Magyarock-összeállítás, vezető fotó: MTI/Illyés Tibor)