Siklósi Gergely szállította a második érmünket

Siklósi Gergely szállította a második érmünket

2021. 07. 25.
Megosztás


A tokiói olimpia szombati napján a párbajtőröző Siklósi Gergely szerezte meg a magyar küldöttség második érmét, egy ezüstöt. Ezen kívül az úszók, és a sportlövők végeztek pontszerző helyen. Napi összefoglalónk következik.

Vívás


A pályafutása első olimpiáján szereplő világranglista-vezető, világbajnoki címvédő Siklósi Gergely a döntőben némi meglepetésre 15-10-re kikapott a francia Romain Cannone-tól. Siklósi egész nap felszabadultan vívott. A kínai Tung Csao 15-9-es, a marokkói Husszam Elkord és a címvédő dél-koreai Park Szang Jung 15-13-as legyőzése után az elődöntőben magabiztosan, 15-10-re verte az olasz Andrea Santarellit. A fináléban a francia kétszer is gyorsan eltalálta Gergőt, de aztán az első három perc vége előtt egy parádés tussal 4-4-re egyenlített. A folytatásban a vezetést is sikerült átvennie, de mint később kiderült, 6-5-nél volt utoljára nála az előny. Cannone az esélytelenek nyugalmával vívott, mégpedig nagyon jól, 10-8 után állva hagyta riválisát, és szinte pillanatok alatt a végső győzelem kapujába került. 14-9-ről indult az utolsó három perc, amely azonban már nem pergett le, mert a francia bevitte a győztes találatot is. A honvédos Siklósi Gergely csalódottan gratulált ellenfelének, de edzője, Dancsházy-Nagy Tamás azonnal megölelte őt, jelezve, hogy a vereség ellenére nagy eredményt ért el.

A női tőrözők közül Kreiss Fanni jutott a legtovább. Miután első asszójában megverte a világbajnoki ezüstérmes olasz Martina Batinit, újabb bravúrra lett volna szüksége, de a címvédő és világbajnok, világranglista-vezető orosz Inna Gyeriglazova már túl erős ellenfélnek bizonyult. A fegyvernem másik két magyar indulója, Kondricz Kata és Pásztor Flóra egyformán a 32 között búcsúzott. Előbbi a 2018-ban világbajnok olasz Alice Volpitól kapott ki simán, 15-5-re. Pedig az elején még vezetett 2-0-ra, de aztán érvényesült a papírforma, Volpi 11-3-ra ellépett és végig irányítva nyert. Pásztor, aki egy győzelmen már túl volt, nagy csatára késztette a 2016-ban, Rióban ötödik, vb-ezüstérmes francia Ysaora Thibus-t, a hajrában 12-10-re is vezetett ellene, de a végét a rivális bírta jobban, aki 15-13-ra nyert. Kondricz a 29., Pásztor 32. lett. Ők hárman alkotják a válogatottat a csütörtöki csapatversenyre, a tartalék a hetedik olimpiáján szereplő Mohamed Aida.

Judo




Pupp Réka ötödik lett a judosok 52 kilogrammos súlycsoportjában. Az idei Eb bronzérmese két győzelemmel mutatkozott be. Bravúros győzelmet aratott első ellenfelén, az olimpiai bajnok kosovói Kelmendin, majd ipponnal győzött az amerikai Delgado ellen. A negyeddöntőben a svájci Fabienne Kochertől vereséget szenvedett, majd a dél-koreai Park Da Szolt verte, így következhetett a harmadik helyért a tekintélyes eredménylistával rendelkező Odette Giuffrida. Az olasz judós ezüstérmes volt Rióban, tavaly megnyerte az Európa-bajnokságot, idén pedig második lett, de több Grand Slam-, és Grand Prix-győzelemmel is büszkélkedhet. Összecsapásuk elején Pupp Réka tűnt aktívabbnak, de aztán egy percen belül kétszer is az olasz próbált dobást indítani, majd újra, ennek következtében a magyar versenyzőt intette a bíró. A folytatásban is Giuffrida kezdeményezett, majd Pupp Réka is, ám végül értékelhető akció nélkül telt el a négy perc. Az aranypontig tartó ráadásból fél perc telt el, amikor az olasz ippont érően a földre csavarta Puppot, és nyert.

Úszás


A 400 méter vegyes döntőjében Verrasztó Dávid 4., Hosszú Katinka 5., Mihályvári-Farkas Viktória pedig a 6. helyen zárt. Aligha kérdés: a legifjabb volt a legboldogabb hármuk közül. Verrasztó Dávid a rajt után háton felzárkózott az élbolyhoz, és mellen, majd a gyors első ötvenén folyamatosan a harmadik helyen haladt. Ám az utolsó ötvenen nagyon rájöttek a többiek, végül az irdatlan csatában Dávid 21 századdal a negyedik helyen ért célba (holtversenyben a brit Max Litchfielddel).


A női 400 m vegyesen Hosszú Katinka sokáig az 1-es pályán tartotta a harmadik helyet, ám úgy nagyjából 370 méternél elfogyott, és végül régi vetélytársa, a spanyol Mireia Belmonte megelőzte. Katinka ideje 4:35.98, szinte századra ugyanannyi, mint az előfutamban, ugyanakkor elmarad az Eb-aranyat jelentő 4:34-től, ami legalább dobogót ért volna itt. A túloldalon Mihályvári-Farkas Viktória jött, ahogy tudott, s mint mondta, számára a reggeli úszás túl nagy kihívás; igazából az előző esti idejével is ugyanúgy hatodik lett volna; 17 évesen a hatodik hely parádés eredmény tőle, mindez az Eb-ezüsttel megfejelve tökéletes szezont jelent az ifjú tehetségünknek.

A délutáni előfutamok során a hatodik helyen jutott a döntőbe a férfi gyorsváltó. Milák Kristóf, Szabó Szebasztián, Bohus Richárd és Németh Nándor parádésan tartotta magát az amerikaiak és az ausztrálok társaságában, és végül a második futam harmadik helyén zártak (3:12.73), ami sima továbbjutást ért. Megjegyzendő, hogy Németh 47.46-os utolsó száza, 0.11-es váltásra egészen elsőrangú produkció. A váltó így a 7-esen úszik majd, s mint a fiúk közölték: „Úgyis az a szerencsepályánk” – utalva arra, hogy ott harcolták ki a csodaszámba menő vb-bronzérmet 2017-ben, a Duna Arénában.

Az egyéni számokból a váltó befejező-embereként remeklő Németh Nándor jutott tovább 200 gyorson, a 12. helyen.

Női és férfi száz háton igazából „ismerkedés” zajlott az uszodával, hiszen mind Burián Katának, mind Telegdy Ádámnak a kétszáz a fő száma, míg Bohus Richárd egyértelműen a zárószámra, a gyorsváltóra összpontosított. Ettől függetlenül Katának mindössze 0.03 másodperc hiányzott a középdöntőhöz (1:00.07, 18. hely), Ádám már messzebb volt (54.42, 29. hely), míg Ricsit túldelfinezés miatt (15 méternél tovább volt a víz alatt) diszkvalifikálták.

Kétszáz gyorson Németh Nándornak összejött a továbbjutás, a 12. helyen (1:46.19), Kozma Dominiknak nem (1:48.87, 30. hely). Női négyszázon Késely Ajnáért szorítottunk, aki azonban messze járt a legjobbjától, és a 4:05.34-es idő a 10. helyre volt elég, azaz lemaradt a fináléról.

Sportlövészet


Péni István ötödik lett a légpuska versenyszámban. A kétszeres Európa-bajnok 629.4 körrel a hetedik helyen jutott a döntőbe, ahol az első öt lövést követően (10.5; 10.5; 10.1; 10.7; 10.5) az első helyen állt. A folytatásban becsúszott egy 9.8 körös lövés is, és a 10. lövés után már „csak" a negyedik helyen volt holtversenyben a kínai Jang Hao-zsannal. Nagyot küzdött Kissné Oroszi Edit tanítványa, de az igazán nagy tízesek hiányoztak. A 12. lövés után a hatodik, a 14., majd a 16. után is az ötödik helyen állt, és végül ezen is zárt 186.5 körös teljesítménnyel. A győzelmet az amerikai William Shaner szerezte meg 251.6 körrel.

Pekler Zalán nem jutott a döntőbe, 39. lett 621.1 körrel, ahogyan Major Veronika sem került a fináléba a női légpisztolyban. 566 körrel 34. lett.

Evezés



A szervezők egy nappal előre hoszták az evezős versenyek hétfői programját a várható rossz időjárási körülmények miatt.

Pétervári-Molnár Bendegúz a férfi egypár negyeddöntőjének 3. futamában a második helyen ért a célba, így az A/B elődöntőbe jutott. A magyar evezős ezzel már túlszárnyalta riói teljesítményét, ott a C döntő második helyén végzett.


Vízilabda

Férfi vízilabda-válogatottunk számára nem indult jól az olimpia: Märcz Tamás együttese a második negyed közepéig úgy tűnt, kézben tartja a görögök elleni találkozott, ám a folytatásban az ellenfél fordított, és végül 10-9-re megnyerte az összecsapást. Pedig jól kezdődött a találkozó, 1-0 és 2-1 után 5-2-re vezettet a magyar gárda, innen lett a harmadik közepén 6-8. Egyenlíteni 8-8-nál és 9-9-nél is sikerült, a görögök tízedik találatára viszont már nem volt válasz. A statisztikák szerint a második félidő igazán az árulkodó: amíg csapatunk 8/2-es fórmutatóval bírt, az ellenfélnél ez 6/3-at hozott. Az egygólos görög sikerben a görög kapus jó teljesítménnyel járult hozzá. Folytatás kedden, Japán ellen.

Csoportunk eredményei az első fordulóban:
Magyarország-Görögország 9-10 (3-2, 3-4, 2-3, 1-1)
Dél-Afrika-Olaszország 2-21 (0-2, 2-8, 0-7, 0-4)
Egyesült Államok-Japán 15-13 (3-3, 4-5, 4-2, 4-3)

Tollaslabda


(Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Az ötkarikás játékok történetének első férfi magyar tollaslabdázója, Krausz Gergely a J jelű hármasban Anthony Sinisuka Ginting ellen rajtolt. Egyértelműen a világranglistán ötödik indonéz tollaslabdázó volt a találkozó esélyese, amely azonban szorosan indult. A magyar játékos bátran játszott, néhány látványos nyerő ütést bemutatva. Ginting 7-6 után először tudott elhúzni (11-6), a 16 perces szett második felében pedig növelte előnyét, és 21-13-ra megnyerte a játszmát, amelyben Krausz kiválóan tartotta magát. A folytatásban még többet kockáztatott egy-egy labdamenet megnyeréséért, így viszont több hiba is becsúszott, és már a második szett derekán nyolcpontos különbség alakult ki (11-3). Az éremesélyes indonéz rivális rendkívül precízen játszott, végül ezt a szettet is 16 perc alatt nyerte, így összeségében 32 perc alatt diadalmaskodott. A csoportban az ötkarikás játékokra 29. helyen kijutott orosz Szergej Szirant szerepel még, ellene kedden lép pályára Krausz. A trió élén végző játékos majd a nyolc közé jutásért folytatja.

A riói olimpikon, a világranglistán 74. Sárosi Laura a rangsorban hatodik Ratchanok Intanon ellen lépett pályára, aki 2013-ban minden idők legfiatalabb világbajnoka lett női egyesben. Ezt megelőzően nem találkoztak még egymással. A korábbi világelső Intanon kezdte jobban a találkozót, gyors lábmunkájával és precíz ütéseivel ötpontos előnyre tett szert (8-3). A játszma második felében tovább nőtt a különbség, és bár Sárosi több labdamenetet is hosszúra tudott nyújtani, az ötödik kiemelt thaiföldi tollaslabdázó magabiztos játékkal 13 perc alatt megnyerte a szettet. A folytatásban szorosan alakult a játék, 5-4-re is vezetett Sárosi, aki a mérkőzés leghosszabb, több bravúros ütést is tartalmazó labdamenetét is megnyerte. 7-7 után viszont ismét el tudott lépni Intanon (11-7), és a második játszma második fele is simábban alakult az első részénél. Intanon a klasszisát érvényesítve a szettet 17 perc, a mérkőzést fél óra alatt zárta le. Laura kedden a világranglistán 35. Soniia Cheah ellen játszik a csoportkörben.

Torna


(Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A kétszeres Európa-bajnok tornász, Kovács Zsófia a vasárnapi selejtezőből bekerült a tokiói olimpia csütörtöki, egyéni összetett döntőjébe 54.732 ponttal. Kovács 54,732 pontot szerzett, ezzel 16. lett, ám a 24-es fináléba országonként legfeljebb ketten juthatnak, így a magyar tornász a 11. legjobb eredménnyel rendelkezik. Ugrásban 14,500 pontot kapott, felemáskorláton 14,433-mal a harmadik számú tartalék (a szer döntőjét jövő vasárnap rendezik), gerendán 13,133 pontot ért el, míg talajon rontott, és be kellett érnie 12,666 ponttal.

Asztalitenisz



A gyermeke tavalyi születése miatt hosszú időt kihagyó Póta Georginának az első fordulóban nem kellett mérkőznie, a második körben pedig verhetőnek tűnő ellenfelet kapott a svájci Rachel Moret személyében. A találkozó első két szettjében kiélezett csatát vívtak a felek, ám mindkét szakasz végjátékában Moret koncentrált jobban. A harmadikban Póta jól kezdett, 6-4-re is vezetett, utána viszont elveszítette a „fonalat", így a svájci egy lépésre került a sikertől. A kétszeres Európa-bajnok magyar a negyedik szettben jó játékkal szépített, az ötödiket viszont nagyon rosszul kezdte. Moret ez utóbbiban már 8-1-re elhúzott, riválisa azonban nem adta könnyen magát, felzárkózott, sőt, 9-9-nél utolérte a svájcit, aki azonban a következő két pontot megnyerte, ezzel pedig a mérkőzést is. A nőknél nem maradt versenyben magyar játékos egyesben, férfi egyesben viszont Majoros Gergely a szombati sikere után hétfőn, a második fordulóban lesz érdekelt a dán Jonathan Groth ellen.

Vitorlázás, szörf

(Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Vadnai Benjamin
(Laser) szerepelt a legjobban a magyarok a vitorlásversenyeinek első napján. A többszörös korosztályos világ- és Európa-bajnoki érmes Vadnai az első futamban az előkelő hetedik helyen ért célba a 35 fős mezőnyben. A második részversenyt elhalasztották.

A 2019-es előolimpián ugyanitt bronzérmes Érdi Mária (Laser Radial) a 19. és 18. helyen futott be, ezzel összetettben a 19. a 44 versenyző között.

A szörfös Cholnoky Sára – aki Vadnaihoz és Érdihez hasonlóan második olimpiáján szerepel – mindhárom vasárnapi futamban a 27., azaz utolsó helyen végzett. Ahogy Érdi Máriának, neki sem kedvezett, hogy egész nap gyenge szél fújt.

Hétfőn Laserben megint két futamot rendeznek, míg a szörfösök háromszor szállnak vízre.

Kézilabda


(fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A magyar női kézilabda-válogatott a világbajnok, riói ezüstérmes francia válogatottól egy gólos vereséget szenvedett első mérkőzésén. A játék elején mindkét oldalon kimaradt egy-egy helyzet, majd Bíró Blanka védett kétszer is bravúrosan, de a franciáknak végül sikerült hamar megszerezni a számukra megnyugtató első gólt, amelyet aztán gyors egymásutánban újabb kettő követett. A következő francia találat hétméteresből született, a magyarok pedig Háfra révén a hatodik percben vették be először a rivális kapuját (4-1). A nagy iramban játszó és keményen védekező franciákkal szemben nem volt könnyű dolga Elek Gábor tanítványainak, de előbb Lukács, majd Kisfaludy is betalált egy percen belül, ezzel egy gólra apadt a különbség (4-3). Bíró újabb védése és Háfra remek egyéni megmozdulása után egyenlítettek a magyarok, de a zártan és hatékonyan védekező franciák hamarosan ismét kétgólos előnybe kerültek, melyből Klujber faragott le egyet nagyszerű távoli lövésével (5-6). Az ellenfél rövid idő alatt két találattal válaszolt, majd ismét jött Lukács, aki szép gólt dobott a jobbszélről, ugyanakkor a franciák ettől nem törtek meg (9-6). A félidő második felében a magyaroknak sikerült valamelyest féken tartani a riválist, sőt, Lukács duplájával 23 perc után egyenlő volt az állás (10-10). A szünetig hátralévő időben Schatzl és Lukács is eredményes volt még, de a franciák sem tétlenkedtek, és két ellentámadásból, valamint egy hétméteresből szerzett góllal végül elérték, hogy a félidőt előnyben zárják (15-12).

Térfélcsere után két francia gólra három magyar volt a válasz, Schatzl találata, valamint Vámos két hétméterese után kétgólosra csökkent az ellenfél előnye. Háfra ekkor ismét villant, de a franciák nem akarták túlságosan közel engedni a magukhoz a riválist, így 10 perc után néggyel vezettek (22-18). A zártkapus mérkőzésen szinte minden taktikai utasítás jól hallható volt, így az is, hogy Elek Gábornak a legtöbbször a védekezéssel volt problémája. A bátran játszó Vámos, valamint Kisfaludy, Schatzl és Háfra góljainak köszönhetően az utolsó 10 perchez érkezve a franciák előnye nem volt megnyugtató, Olivier Krumbholz szövetségi kapitány időt is kért (26-24). Tanítványai ezután megpróbáltak ellépni a magyaroktól, akik azonban jól tartották magukat, hatalmasat küzdöttek, de ez is csak arra volt elég, hogy csekély különbségű vereséget szenvedjenek.


A csoport eredményei:
Franciaország-Magyarország 30-29 (15-12)
Svédország-Spanyolország 31-24 (13-9)
Orosz olimpiai csapat-Brazília 24-24 (14-12)

Tenisz

Fucsovics Márton az egyéni küzdelmektől sérülés miatt a verseny előtt visszalépett.

Az első két nap után az éremtábla itt megtalálható.

(MOB-összeállítás; fotó: MOB/Szalmás Péter)