Sima győzelemmel kezdte a vb-t a női válogatott

Sima győzelemmel kezdte a vb-t a női válogatott

2013. 07. 22.
Megosztás

Merész András csapata 20-6-ra verte Brazília legjobbjait a barcelonai világbajnokságon.

Magabiztos, 14 gólos győzelemmel kezdte meg szereplését a barcelonai világbajnokságon a magyar női vízilabda-válogatott: Merész András együttese a várakozásnak megfelelően simán, 20-6-ra verte a brazil csapatot.

Keszthelyi Rita két góljával gyorsan megvolt az előny, majd szépítettek a brazilok, de megint két magyar találat következett Takács Orsolya, illetve Keszthelyi jóvoltából. Az újabb brazil találatra ismét két magyar válasz érkezett, mindkétszer Menczinger Kata volt eredményes.

A második szakaszban a dél-amerikaiak nem tudták bevenni a jól védő Bolonyai Flóra kapuját, Kisteleki Dóra egy, illetve Miskolczi Ibolya két góljával viszont tovább nőtt a magyar előny. A mérkőzés felénél Kasó Orsolya váltotta a kapuban Bolonyait.

A harmadik negyedben jó darabig nem esett gól, pontatlanok voltak a lövések mindkét oldalon. Aztán három magyar támadás zárult eredményesen: kétszer Keszthelyi, egyszer Bujka Barbara talált a kapuba, utóbbi szép csavargóllal növelte tízgólosra az előnyt.

A záróetapban 12 gól esett. A brazilok az első negyedben elért két találatukat követően 15-2 után fejeztek be ismét eredményesen támadást, majd még három gólt lőttek, míg a magyarok nyolcszor találtak be a kapuba. Az addigi gólszerzőkhöz csatlakozott Illés Anna és Garda Krisztina.

A magabiztos nyitány azért ellentmondásokat is hozott a barcelonai világbajnokságon. Keszthelyi Rita és Takács Orsolya véleménye a 20-6-ra megnyert brazilok elleni meccs után.

Keszthelyi Rita:
„Ettől a válogatottól elvárható, hogy jó lövőszázalékot hozzon.
Az első negyedben lőttünk hatot, a negyedikben nyolcat, a középső kettőben viszont összesen hatot, igaz, akkor egyet sem kaptunk.
Nem elöl volt a probléma: védekezésben nem éreztünk rá a bírói felfogásra. Ebben nagyon sokat kell fejlődjünk, mert az olaszok ellen ennyi kiállítást nem fogunk elviselni. Fejben dől majd el, miként tudjuk a helyzetet kezelni, hogy megyünk oda faultolni, egyik kéz lent, másik kint, nem lehet mind a kettő lent, muszáj lesz odafigyelnünk, ha bármit is szeretnénk elérni az olaszok ellen."

Takács Orsolya:
"Túlvagyunk a kezdeti idegességen.
Első mérkőzés volt, lehet, egy kicsit túl erősen álltunk oda, a játékvezetőnek is kicsit más volt a felfogása, alkalmazkodni kell. Egy brazil csapat ellen nyilván könnyebb, az olaszok ellen viszont oda kell figyelni, ha hasonló bíráskodással találkozunk.

Merész András kritikusan értékelt.

"Ennél jobbat vártam, főleg, ami a figyelmet illeti. Elkövettünk egy sor butaságot – mondtam is a kispadon, ez két nap múlva triplán fizet az olaszoknak. Elsősorban a védekezésbeli hiányosságok, vagy nem is tudom, minek nevezzem őket, voltak bosszantóak. Jó, néha elég furcsa dolgokra állítottak ki, de ha egyszer látjuk, hogy ugyanarra a szabálytalanságra kétszer kiküldenek, akkor abban van rendszer, és ezt nekünk fel kell ismerni. Az edzők ezt elmondják a játékosoknak a kispadon, de ők akár ezt maguktól is felismerhetik – ehhez képest kaptunk vagy nyolc-tíz kiállítást akkor, amikor lent volt a kéz, miközben a másik vergődött. Na most ezt a vergődést az olaszok ennél sokkal jobban adják elő.

Megnéztem az első három mérkőzés statisztikáit, 8-3-as kiállítási arányok voltak, meg is örültem, hogy lehet vízilabdázni. Ehhez képest... Talán egy 20-6-os győzelem után el lehet mondani, hogy kicsit furcsállom a 21-9-es arányt (az emberelőnyöké 20-5 volt).

Én azt mondtam a játékosaimnak, ha azt akarták volna, hogy az ellenfél nyerjen, akkor megérteném, de nem ez volt a helyzet. Bemutatkoztak a játékvezetők, meg bemutatkoztunk mi is – bár szóltam előre, hogy az első mérkőzésre azért is kell figyelni, mert ilyenkor kialakítunk magunkról egy képet, ami rögzül a játékvezetőkben, akik esténként jól elbeszélgetnek egymással egy sangria mellett. Aztán ebből a képből nagyon nehéz lesz kilépni – és rólunk most talán az alakulhatott ki, hogyha szorosan fogjuk az ellenfelet, akkor egyszersmind agyonverjük, micsoda brutális csapat ennyi kiállítással... Ez baromira nem így volt. Az első negyed kiállítási aránya 2-2 volt, ekkor azt mondtam, küzdjünk meg a lövőhelyzetekért, mert nem adnak semmit – ezután viszont elkezdtek szórni minket. Az eredmény szempontjából mindegy volt amúgy.

Ami kicsit nem tetszik, hogy mégiscsak kaptunk hat gólt, egy brazil csapattól ennyit nem kellene, még ennyi hátrány ellenére sem. Hogy teljesen világos legyen: kaptuk az emberhátrányokat, még ha buta dolgokra is, de jól védekeztünk. Addig, amíg ki nem találtak valamit, amit megcsináltak egyszer, aztán még egyszer és még egyszer. Na ez az, amit egy magyar csapat nem engedhet meg magának, hogy ugyanabból a figurából három gólt kapjon. Ahhoz nem kell edző, a vízben észnél kell lenni.

A sportformánk nem az igazi, de ilyenkor még nem is kell. Nyilvánvaló, most a világ legyszerűbb játékát játszottuk, mert ilyenkor még senki nem akar semmit megmutatni. Pedig lehetne villantani, hogy milyen fantasztikus dolgokat gyakoroltunk egész nyáron – de ezt majd két nap múlva meglátjuk, tényleg olyan jól megy-e. Egy biztos: ha jobb helyezést akarunk elérni, sokkal koncentráltabban kell játszanunk."

Eredmények:

VIZES VB, BARCELONA
női vízilabdatorna, 1. forduló,

D csoport:
Magyarország-Brazília 20-6 (6-2, 3-0, 3-0, 8-4)
Maygarország: Bolonyai Flóra, Illás Anna (2), Antal Dóra, Kisteleki Dóra (2), Szűcs Gabriella, Takács Orsolya (1), Miskolczi Ibolya (2), KeszthelyiRita (5), Tóth Ildikó , Bujka Barbara (3), Garda Krisztina (1), Menczinger Kata (4), Kasó Orsolya
Brazília: Manuella Canetti, Diana Abla, Marina Zablith (2), Marina Canetti, Luciane Maia (1), Adhara Santoro, Melani Dias, Izabela Chiappini (2), Victoria Muratore, Flavia Vigna, Mirella Coutinho (1), Viviane Bahia, Victoria Chamorro
Olaszország–Kazahsztán 9-7 (1:3, 5:0, 2:3, 1:1)

A-csoport
Oroszország–Üzbegisztán 22–6 (5–1, 6–1, 5–2, 6–2)
Spanyolország–Hollandia 14-12 (2:4, 5:1, 3:3, 4:4)

B-csoport

Ausztrália–Új-Zéland 15–4 (3–1, 4–2, 4–0, 4–1)
Kína–Dél-afrikai Köztársaság 17–2 (4–0, 4–0, 5–0, 4–2)

C-csoport
Egyesült Államok–Görögország 12–8 (1–2, 3–2, 4–2, 4–2)
Kanada–Nagy-Britannia 14-9 (3:2, 4:3, 4:3, 3:1)

A vb női tornáján négy négyes csoportban küzdenek a csapatok, mindegyik továbbjut a nyolcaddöntőbe, ahol az A-B, illetve C-D ágon az elsők a negyedikekkel, a másodikok pedig a harmadikokkal játsszanak majd a negyeddöntőért.

A magyarok kedden az olaszokkal csütörtökön pedig a kazahokkal csapnak majd össze.

(Forrás: waterpolo.hu, MTI)