Sok szabályváltozás és ünnepélyes megnyitó

Sok szabályváltozás és ünnepélyes megnyitó

2013. 07. 16.
Megosztás

A világbajnokság hétfőn indult versenyprogramja előtt megtartotta tisztújító közgyűlését a Nemzetközi Taekwondo Szövetség, majd látványos show kíséretében megnyitotta az év eseményét.

Vasárnap délelőtt 10 órakor kezdődött a nemzetközi szövetség (WTF) Közgyűlése a pueblai központi kiállítási csarnok, a Fuerte de Loreto Exhibition Center konferenciatermében. Különös izgalmakat jelentett, hogy a vezérkar négyéves ciklusa lejárt, így az idei, tisztújító közgyűlésként is funkcionált.

A szokásos adminisztratív feltételek ellenőrzése után 125 szavazatra jogosult és közel ugyanennyi szavazásra nem jogosult képviselő kezdte meg munkáját.

Dr. Chungwoon Choue elnök megnyitó szavai után a napirend elfogadása következett. Az eredetileg kiadott programhoz képest az elnök maga javasolta, hogy a tisztségviselők megválasztása az utolsó helyre kerüljön, melyet a közgyűlés egyhangúlag megszavazott.

A beszámolók elfogadását követően több, fontos küzdő- és formagyakorlat szabályát módosították, az alapszabály és néhány versenyszervezési szabály is változott.

Néhány érdekesség:

A küzdelmi szabályok közé új lehetőségként bekerült a nyolcszögletű pást használatának alternatívája. Eddig csak négyzet alakú 8 x 8 m-es pást volt hivatalos.
Az eddigiekhez képest jobban meghatározza az új szabály a PSS (elektronikus védőfelszerelés és pontozási rendszer) alkalmazásának kötelmeit, a videozsűri használatának mikéntjét és a fejvédők színét. Jelentősen szigorítás történt a tape-elesék tekintetében és apróbb szemléletbeli változtatás jegyezhető fel a különböző szabálytalanságok értékelése esetében is.

A formagyakorlatok versenyszabályaiba bekerült új korosztályos kategóriaként a kadet (12-14 év) korosztály, ami némiképpen változást hozott a különböző, egyéb kategóriák meghatározásában. A versenyen bemutatandó gyakorlatok rendszere is változott, és a pontozásban is történtek módosítások.

A versenyszervezési szabályok közé új elemként került be a világranglista pontok szerzése szempontjából nagyon fontos, ún. G minősítésű versenyek megrendezésének feltételrendszere.

Az alapszabály-módosítások elsősorban egyszerűsítések, illetve pontosítások okán volt indokolt. Jelentős eltérés a korábbiakhoz képest nem várható, de érdekességként említésre méltó a versenybizottság magalakításának és az edzői-, oktatási bizottság státuszának a feltételeit meghatározó néhány tétel.

Rövid tájékoztató hangzott el a világranglista pontok megszerzésének szabályzásáról, az olimpiai kvalifikációs rendszer változásáról, valamint a Grand Prix versenysorozat bevezetésével kapcsolatosan.

Ezután a közgyűlés a következő két év néhány fontos eseményének helyszínét hagyta jóvá. Ezek szerint az idei csapat világkupa házigazdája Elefántcsontpart, a december közepén először megrendezésre kerülő Grand Prix házigazdája Manchester lesz.

A jövő évi poomsae (formagyakorlat) világbajnokság házigazdája Mexikó, a szintén jövőre sorra kerülő Kadet vb rendezője Azerbajdzsán, Baku.

A 2015-ös felnőtt világbajnokság helyszíne Cseljabinszk, Oroszország, míg az abban az évben rendezendő tizedik poomsae vb szervezésére Vietnám (Saigon) kapott lehetőséget.

Szóba került még a WTF Akadémia létrehozásának igényeiről, feltételeiről, feladatairól, valamint prezentációkkal mutatkoztak be az idei esztendő kiemelt világversenyeinek házigazdái, mint
- az 1. Garnd Prix, Manchester szervezőbizottsága,
- WTF csapat-világbajnokság rendezője, Elefántcsontpart,
- a poomsae vb-nek otthont adó Bali,
- a jövő évi ifjúsági olimpiai kvalifikáció és ifjúsági vb házigazdája, Taipei City képviselője.

Megrendítő és felemelő videó film mutatta be a para-taekwondo törekvéseit, lehetőségeit a kanadai Tae Un Lee előadásában.

A Közgyűlés hivatalosan felvette tagjai sorába Koszovót, aki nem teljes jogú, hanem csatlakozott tagja lett a WTF-nek. Így a nemzetközi szövetség 205 országot foglal magába.

A mintegy három órás program után jött a tisztségviselők megválasztásának procedúrája.
Azt már néhány napja lehetett tudni, hogy az elnöki tisztségre pályázó kongresszusi képviselő, dr. Hong visszalépett, és az eddigi elnök dr. Choue egyedüli elnökjelöltként került fel a listára. Hasonló volt a helyzet a három alelnök és a két ellenőrzőbizottsági tag személyét illetően is, ugyanis erre a posztra is csak hárman, illetve ketten pályázta.

A WTF alelnöke lett dr. Sun-jae Park egyetemi professzor Olaszországból, Ahmed Fouly tábornok Egyiptomból és Kemaladdin Heydarov miniszter Azerbajdzsánból.
Az EB tagja lett dr. Dalibor Krpan Horvátországból és Ali Sagirkaya Törökországból.

Annál nagyobb csata volt az elnökségi tagságságra pályázók között. A lehetséges 14 helyre 34 fő kandidált. Behatárolta a lehetőségeket, hogy egy-egy kontinensről legalább egy, de legfeljebb öt fő kerülhetett be a grémiumba.

A szavazás eredményeképpen négy európai, négy ázsiai, három pán-amerikai, kettő afrikai és egy óceániai képviselője lett az elnökségnek.

Európa: Metin Sahin (Törökország), Jesus Castellanos Pueblas (Spanyolország), Anatoly Terekhov (Oroszország) és Roger Piraulli (Franciaország).
Ázsia: Kyu Seok Lee (Korea), Kook Hyun Jung (Korea), Hazem Naimat (Jordánia) és Mohamed Ahmed Khalifa Al Sulaiti (Qatar)
Pán-Amerika: Maria Rosario Borello (Guatemala), Juan Manual Lopez Delgado (Mexikó) és Dai Won Moon (Mexikó).
Afrika: Driss El Hilali (Marokkó) és Issaka Ide (Nigéria)
Óceánia: Tae Kyung Kim (Új Zéland).

A választást lebonyolító, illetve a 11 fős szavazatszámláló bizottságba az Európai Taekwondo Unió másodmagával a magyar szövetség vezetőjét Patakfalvy Miklóst jelölte.

A közgyűlést a választások eredményeinek kihirdetését követően dr. Choue újra megválasztott elnök bezárta.

A közgyűlés munkáját befejezte, a következő ilyen eseményre jövőre, az ifjúsági Olimpiai kvalifikációs verseny helyszínén, New Taipei City-ben kerül sor.

Ünnepélyes megnyitó

A nap végére is maradt még érdekesség, ugyanis este 7 órakor az ünnepélyes megnyitónak tapsolt a csarnok tízezres közönsége. A színpompás program Mexikó történetének hajnaláról indulva, látványos kosztümökkel, fény és füst show-val fűszerezve mutatta be az aztékok és maják kultúrájának néhány jellemzőjét.
Ezután vonultak be, mintegy egy órán keresztül a résztvevő országok képviselői (egy-egy fő), akiket helyi népviseletbe öltöztetett hölgyek vezettek be az arénába.
Fantasztikus taekwondo bemutató következett, ahol a KTA bemutatócsapata kápráztatta el a nézőket hihetetlen ügyességi és töréstechnikai produkciójával.
Az ünnepi beszédek, a versenyzők és a bírók esküje után a mexikói néptáncosok és igazi mexikói élőzene tette teljessé az est kulturális értékét.

A magyar érdekeltségű versenynapok: csütörtök, péntek, szombat.


(Forrás: taekwondo szövetség)