Nagy László nélkül utazott a válogatott Zágrábba

Spanyol mesterek csatája Szegeden

2013. 10. 25.
Megosztás

Szombaton ismét örökrangadót játszik a Pick Szeged és az MKB-MVM Veszprém kézilabda csapata, s bár utóbbiak a remek őszi BL rajtjuk után indulnak vendégségbe, aligha feledkezhetnek meg arról, hogy tavaly éppen ilyenkor mi történt velük a Tisza-parti város sportcsarnokában…

„Csúfos vereséget szenvedtünk Szegeden, amelynek két meghatározó oka volt. Először is az, hogy az ellenfelünk brillírozott, nekik szinte minden bejött, miközben mi sajnos túl sokat hibáztunk, és néha már úgy tűnt, hogy nekünk valamiért semmi sem akar bejönni” – emlékezik a tavalyi október 28-ára Nagy László, az MKB-MVM csapatkapitánya, akinek a hét gólja is csak enyhíteni tudta a veszprémiek 31-24 arányú súlyos vereségét. - Szerintem az óta sem játszottak olyan jól, mint akkor, de ezzel most már nem érdemes foglalkozni, előttünk a következő örökrangadó, ahol csak a szegedi visszavágás lehet a célunk” – mondta a Telekom Sporthír Szolgálatnak nyilatkozó kézilabdázó.

Tavaly a veszprémiek nem sokkal a THW Kiel és az Atletico Madrid legyőzése után érkeztek Szegedre, a Bajnokok Ligájában döntőt játszó német, illetve spanyol csapat skalpjával a zsebükben.

„Lehet, hogy éppen a két nagy győzelem hitette el velünk, hogy Szegeden is csak mi győzhetünk – folytatta Nagy László. – Soha többet nem tekintgethetünk hátra, és nem is hagyatkozhatunk a papírformára, mert hogy az nem csak beigazolódni, hanem borulni is szokott. Ahogy most az sem számít, hogy a Bajnokok Ligájában a magyar csapatok közül egyedül mi verekedhetünk a továbbjutásért, sőt, inkább már a csoportelsőség kiharcolásáért. Az erőviszonyokat kiegyenlítettnek látom, a mi előnyünk az, hogy a csapat átszervezésével és az új taktikai elemek begyakorlásával valamivel előbbre tartunk a Szegednél. Nagy meccs lesz a szombati, a túlsúlyba kerülő szegedi közönség nyilván azon lesz, hogy a hazai csapat az első perctől az utolsóig rohamozzon, és most is győztesként hagyja el a pályát. Nekünk, az alig több mint kétszáz drukkerünk segítségével pontosan ezt kell megakadályoznunk.”

A szombat délutáni összecsapás különlegessége az, hogy – az örökrangadók történetében először – mindkét csapatot spanyol vezetőedző irányítja, a szegedieknél a 44 esztendős Juan Carlos Pastor, a veszprémieknél pedig a nála két évvel fiatalabb Carlos Antonio Ortega személyében…

„Nagyra tartom Pastor kollégám tudását, aki ugyanúgy, mint én, a lehető legnagyobb sikert szeretné elérni az új csapatával. A játékkal kapcsolatos felfogásunkat nagyjából hasonlónak mondhatom, ami tükröződik is a két csapat támadásépítésében és védekezésében. A jobb összpontosítás, a nagyobb figyelem, valamint a taktikai fegyverek alkalmazásának eredményessége döntheti el a szombati derbi sorsát. Mi a magunk részéről nagyon motiváltak vagyunk, személy szerint az én vágyam pedig az, hogy a tavaly októberi fiaskó emlékét végleg el tudjam felejteni. A hogyan magától értetődő.” -nyilatkozta Carlos Ortega.

Van a „spanyol vonalnak” még egy aktualitása. November 2-án a Mocsai Lajos vezette magyar válogatott Debrecenben barátságos mérkőzést vív a világbajnoki címvédő Spanyolország kézilabdázóival. A Carlos Ortega elődjeként Veszprémben tevékenykedő magyar szakvezető átalakuló válogatott kerete döntően éppen a Pick Szeged és az MKB-MVM Veszprém játékosaira, szám szerint a két ellenfél tíz kézilabdázójára épül. Ami viszont újdonság: ezúttal a szegediek vannak többségben, hiszen közülük Mikler Roland, Tatai Péter, Ancsin Gábor, Zubai Szabolcs, az ex-veszprémi Ilyés Ferenc és Vadkerti Attila is meghívást kapott a válogatottba, míg ugyanennek a veszprémiek táborából most csak négyen, Gulyás Péter, Nagy László, Schuch Timuzsin és Iváncsik Gergő örvendezhet.

(Telekom Sporthír Szolgálat - Szalay Péter)