Sportági konzultációk a MOB-ban

Sportági konzultációk a MOB-ban

2013. 02. 26.
Megosztás

Nyolc sportág: az öttusa, az evezős, a műugró, az asztalitenisz, a torna, a súlyemelő a cselgáncs és az atlétika szövetség képviselői jártak a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) sportigazgató-helyettesénél, dr. Bartha Csabánál (a képen), hogy megtudják, kik felelnek meg a kialakítandó edzői kategória kritériumainak. Mi is ezt kérdeztük a sportigazgató-helyettestől.

„Folyamatosan zajlanak az egyeztetések. Még nem tudjuk pontosan, a kormány mikor fogadja el a tizenötmilliárdos támogatást, ettől is függ, mennyit tudunk a szövetségek között szétosztani. Az azonban biztos, hogy egy milliárd kétszáz ezer forintot szánunk a MOB edzői státusz finanszírozására” – mondja dr. Bartha Csaba. „Ez az összeg fedezné a bruttó munkabért és a munkáltatói járulékot is.” A sportigazgató-helyettes a konkrét összegről még nem nyilatkozik, azt azonban elárulta, hogy a legalacsonyabb kifizetés több százezer, a legmagasabb pedig bruttó egy millió forint lesz.

Arra a kérdésre, hogy az eddig náluk járt nyolc szövetség közül hol van a legnagyobb szükség a pénzre a következő választ adta: „Mindenhol szükség van rá. A MOB edző honoráriumát szakmai okok alapján ítéljük oda. A legnagyobb haszna az lesz, hogy az egyesületeknek és a szövetségeknek kevesebbet kell a foglalkoztatásra költeni. Ezen kívül a korábban megálmodott központosítás valóban érvényre jut.” A szakmai okokról annyi kiderült, hogy az eredményesség fogja eldönteni, megkapja-e az edző a MOB-státuszt, amelyben három kategóriába sorolják a szakembereket.

Mindegyik kategória az elmúlt négy évet, vagyis a londoni olimpiát és azt megelőző felkészülési ciklust foglalja magába. Az elsőbe az kerül bele, akinek a versenyzője az ötkarikás dobogón végzett, és jelenleg is magyar színekben, aktívan dolgozik. A csoportosításban alapul veszik továbbá a felnőtt és utánpótlás Európa-, valamint világbajnokságok helyezéseit.

„A MOB hozzávetőleg száz edzőt venne fel státuszába, a legtöbb helyre a kajak-kenu számíthat, de az élbolyban van az úszás, a vívás, a dzsúdó, a torna és a birkózás is. A státuszmennyiséget az eredmények fogják eldönteni, a legjobbakat vesszük fel. A kategóriákat még nem véglegesítettük, várjuk a jelöléseket a szövetségektől. Az eddig itt jártak nem tiltakoztak a javaslataink ellen. Vannak igények, amelyeket tudunk támogatni, és vannak, amelyeket nem. Szeretnénk, ha napi kapcsolat lenne a MOB és a szövetségek között.”

Az utánpótlásedzőkről a sportigazgató-helyettes elmondta: “Néhány sportágban a meglévő keretösszeget néhány ember között osztanánk szét, hogy a MOB edzői státusz az utánpótlásban is rangot jelentsen.”

(Forrás: Sajó Annamária/utanpotlassport.hu)