Sportági konzultáción a kézilabdázók

Sportági konzultáción a kézilabdázók

2012. 11. 23.
Megosztás

Pekingi hiányzásunk után, igen nehéz kvalifikációt követően 4. lett a férfiválogatott Londonban. Az olimpiai értékelő konzultációs sorozaton a kézilabdázók is képviseltették magukat.

A megbeszélésen a Magyar Kézilabda Szövetség részéről Vetési Iván elnök és Lukács Zsuzsanna ügyvezető igazgató mellett Mocsai Lajos szövetségi kapitány és Juhász István szakmai igazgató, a Magyar Olimpiai Bizottság oldaláról Medvegy Iván, Farkas Tibor és dr. Bartha Csaba sportszakmai főmunkatársak, továbbá dr. Téglásy György főorvos, a Válogatott Kereteket Ellátó Szolgálatának (VKESZ) vezetője vett részt.

A konzultáción a korábban leadott írásos londoni jelentésen túl műhelytámogatások, a TAO-pénzek újabb felhasználási területeinek lehetőségei, az edzők munkájának magasabb szintű erkölcsi és anyagi elismerése, a sportágra vonatkozó marketing-lehetőségek magasabb szintű kihasználhatósága is terítékre került.

A szóbeli beszámoló alkalmával a sportág képviselői rámutattak a londoni egészségügyi csapat, orvosi stáb kiemelkedő munkájára, hangsúlyozták a szakemberek jelentőségét, tevékenységükért külön köszönetüket fejezték ki.

Mocsai Lajos elmondta, negyedik olimpiája volt a londoni, melyen edzőként részt vett, ez idő alatt a szárazföldi labdajátékok közül a legtöbb olimpiai pont az elért eredmények alapján hozzá kötődik. A szövetségi kapitány hangsúlyozta, a megváltozott kvalifikációs rendszer, a több mint két éves versenyzés komoly terhet ró a csapatokra, teljesítményük ennek fényében is értékelendő.

Az olimpiai felkészülés három fázisra épült, melyek nagymértékben befolyásolták edzésmódszertani, szakmai megfontolásunkat. A legnehezebb problémát a világbajnoki selejtező, a játékosok egyéni terheléses, regenerációs programja, valamint a közvetlen olimpiai felkészülés szakmai összehangolása jelentette.

A felkészülés és a versenyeztetés során dr. Erdélyi Gábor orvos, valamint a terapeuták: Szikra-Mezey Csaba és Tímár Csaba kiemelkedő munkát végeztek – derül ki a beszámolóból. A prevenciót és a rehabilitációt segítő műszerpark jelentős segítséget nyújtott a folyamatos terhelés és versenyzés során. A mentális és sportpszichológiai felkészítést a csapattal történő megbeszélés és kívánság szerint a szövetségi kapitány és segítője látta el.

Az olimpiát megelőzően a csapat tagjai a kötelező dopping-ellenes, felvilágosító előadáson valamennyien részt vettek.

A férfi kézilabda-válogatott az elmúlt években igen nehéz utat járt be. Az előző olimpiára nem jutott ki, valamint az előző Eb-n 14. helyezést értünk el. Ez volt az a mélypont, melyről vissza kellett kapaszkodni a középmezőny felső harmadába, illetve az élmezőnybe. A férfi kézilabda nemzeti válogatott teljesítette legfőbb célkitűzését, kijutott az utóbbi négy világversenyre, s így biztosítani tudta, az eredményességén túlmenően a folyamatos jelenlétet a világ élvonalában. A londoni olimpiára való kijutás már bravúros teljesítménynek számított. A magyar válogatott Londonban óriási küzdelmek után, negyedikként zárt.

A sportág jelentős nemzetközi diplomáciai sikerekkel büszkélkedhet. A nemzetközi szövetség (IHF) munkájában több magyar szakember részt vesz. Andorka Sándor a Játékszabályok és Játékvezető Bizottság tagja, mint az EHF delegáltja, Marczinka Zoltán az Edzői és Módszertani Bizottság, Rudas Eszter a PR és Promóciós Bizottság, Siti Beáta a Játékos Bizottság tagja.

Az olimpia időszaka alatt tovább folytatták az új vezetés által megkezdett munkát. Sikeres prezentációt tartottak az IHF vezetésének, melynek eredményeképpen hazánknak ítélték a 2013. évi fiú ifjúsági világbajnokság rendezési jogát.