Vuokatti nyito1

Sporttörténelmi Vuokatti – visszatekintés dióhéjban

2022. 04. 08.
Megosztás

2022 márciusában a finnországi Vuokattiban rendezték a XV. Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált. Miniinterjúinkkal a magyar szempontból sikeres multisporteseményre tekintünk vissza.

5 szakágban 30 sportoló, 2 sportágban 5 érem. A fiatalok több tekintetben is sporttörténelmet írtak. A létszám önmagában rekordot jelent, hiszen ekkora csapattal még nem utaztunk téli EYOF-ra. A fesztivál végére 26-ra bővült a téli EYOF-érmeink száma: 11 aranyat, 8 ezüstöt és 7 bronzot számlálunk.

Vuokatti medal graphics

A pekingi téli olimpikon snowboardos Kozuback Kamilla arany- és ezüstérmével a sportág első magyar EYOF-érmese. Rövidpályás gyorskorcsolyában Somodi Maja 1000 és 1500 méteren, Schőnborn Melinda 500-on lett második. Granasztói Ádám és Czank-Varga Benjámin több B döntős és pontszerző helyezést jegyez. Az alpesi síző Trunk Tamás 10. és Úry Bálint 11. helye műlesiklásban EYOF-rekord; Kiss Annával és Hozmann Rudolffal tisztességgel helyt álltak a műlesiklás mellett parallel szlalomban is. Műkorcsolyában Krizsanovszki Lili 24., leány jégkorongcsapatunk 6. lett.

20220324 015 VOUKATTI 2022 05 snowboard

Kozuback Kamilla snowboard-versenyző: „Nagyon örülök az eredményemnek. Úgy jöttem ide, hogy nem voltam biztos a győzelmemben, de a legjobbat szerettem volna magamból kihozni. A Big Air-t megnyertem, majd Slopestyle-ban második lettem, ez így minden várakozásomat felülmúlja. Az első napi győzelmem nagyon sok plusz motivációt adott a másnapi ezüstérmes menetemhez, utóbbit is nagyon szép sikernek tartom. Az külön öröm, hogy elmondhatom: Big Air-ben az európai fiatalok között a legjobb voltam azon az estén. Pekingben nagyobb volt a ’park’, a Slopestyle-pálya, az ugrató, népesebb volt a mezőny, az olimpiai falu. De a méretektől eltekintve, itt Vuokattiban is nagyon jól éreztem magam, mindenki nagyon kedves volt. A győzelmem után egy kis parti volt a pálya alján, óriási hangulat volt, nagyon jól esett, hogy milyen sok magyar fiatal eljött nekem szurkolni, és az eredményhirdetés után gratulálni. A Magyar Himnusz most szólt nekem először, nagyon jó érzés volt. Már a szezon vége felé tartunk, kevesebb edzés vár rám, Kanadában pihenősebbre veszem a tempót. Nagyon motivál a milánó-cortinai olimpia négy év múlva; kétszeres olimpikon lehetnék utána. Az is egy hatalmaz érzés, hogy EYOF-on, ifjúsági olimpián és felnőtt olimpián is részt vettem már, ráadásul kétszer magyar színekben.”

20220324 026 VOUKATTI 2022 05 mukorcsolya

Krizsanovszki Lili műkorcsolyázó: „Izgalmas az egész program, nagyon élveztem az elmúlt napokat, sőt, a felkészülés heteit; a versenyem mellett mentünk snowboardot nézni, alpesi sít, meg rövidpályás gyorskorcsolyát. Új sportágakat ismerhettem meg, izgalmas volt az egész esemény hangulata; az EYOF-on részt venni teljesen más érzés, mint a megszokott műkorcsolyaversenyeken. A zeneválasztás az egyik edzőm, Vidrai Szabolcs ötlete volt, az a közös álláspontunk, hogy egyedi zenéket vigyünk a jégre a változatosság jegyében. A helyezéssel kapcsolatban inkább azt veszem figyelembe, önmagamhoz képest hogyan teljesítettem. 24. lettem. Lehettek volna picit jobb helyezéseim, főleg a rövid programot illetően. Még fiatal vagyok, hasznos volt megmérkőznöm európai viszonylatban is. Látom, hogy fejlődnöm kell még, de jó úton haladunk.”

20220321 078 VOUKATTI 2022 02 jegkorong

Bedő Botond vezetőedző, jégkorong: „A jégkorongsportunknak a lányok EYOF-szereplése mindenképp előrelépés, sporttörténelmi jelentőségű, hiszen olimpián, olimpiai jellegű multisporteseményen még teljes magyar női csapat nem vett részt. Ifi játékokon 3x3-as tornán indultunk, és egyéni ügyességi számban is; férficsapatunk legutóbb 1964-ben lépett jégre, Innsbruckban. Történelmi, egyben megható pillanat volt itt Finnországban az első korongbedobás. A három mérkőzésen ugyan vereséget szenvedtünk, de alapvetően nem is nyerni jöttünk. Minél jobb mérkőzésekre törekedtünk, a csehek ellen például a mutatott játékunk után kifejezetten büszkén jöttünk le a pályáról. Miután nem lőttünk gólt, ezért nem születhetett extra jó eredményünk sem. Ennek ellenére elégedett vagyok a csapattal. Rövid idő állt rendelkezésre a felkészülésre, a csapat első közös edzésére például itt, Kajaaniban, Vuokattitól mintegy 30 kilométerre került sor. Mi ugye az oroszok visszahívása után kaptunk lehetőséget az EYOF-részvételre. Nagyon rövid volt az időnk, hazai környezetben nem is tudtuk megszervezni az összetartást, és a versenynaptárunk is tele volt bizonytalanságokkal, többek közt a Covid miatt; még a világbajnokságot is arrébb tették. A derült égből hirtelen kellett összeszednünk a csapatot. Mindezektől függetlenül igyekeztünk kihozni a maximumot, és úgy érzem, sikerült is. Az EYOF-ot a vb-felkészülés jegyében játszottuk végig, ezt sikerült is megvalósítanunk, a célt elértük. Volt olyan játékosunk, akinek ez volt az első nemzetközi tornája. Európa mezőnyéhez képest évről-évre lépegetünk előre; az európai nemzetek rangsorában a 7. helyen vagyunk, ez köszönhető a felnőtteknek is. Ennek a csapatnak a tagjai közül néhányan a 2026-os olimpiára akár beérhetnek. Itt az EYOF-on pedig a nehézkes transzporttól eltekintve minden parádésan meg volt szervezve, elégedetten emlékezünk vissza a 2022-es EYOF-ra.”

021

Szabó Krisztián edző, rövidpályás gyorskorcsolya: „Motiváltak voltak a versenyzőink, hiszen az EYOF-ot ugyanúgy várják, várjuk mindig, mint a junior vébét vagy az ifjúsági olimpiát. A fiatalok korábbi eredményei alapján optimistán érkeztünk Vuokattiba, bíztunk a jó szereplésben. Mondhatom: elvárható volt a jó eredmény, a lányoknál a dobogós, fiúknál a 4-6. helyezések valamelyike. Be is jött, elégedettek vagyunk Somodi Maja és Schőnborn Melinda három ezüstérmével; Granasztói Ádám és Czank-Varga Benjámin végül pontszerző lett. A váltót sajnálom, hogy nem jött össze, meglehetett volna az A döntő és ott egy szintén nagyon szép eredmény, de ne legyünk telhetetlenek, derűlátó vagyok a jövőt illetően, az eredmények tükrében. Megyünk tovább. A korábbi EYOF-érmesek közül többen a felnőtt válogatott keretekbe is bekerülnek, és például már az idei, áprilisi felnőtt vébén is számolunk velük. Erre jó példa Talabos Attila, aki 2019-ben, Szarajevóban nyert aranyat Somogyi Barbarával és Bontovics Balázzsal, vagy ott van Jászapáti Péter ifi olimpikon, a mostaniak közül pedig a két érmes lány is utazik Montreálba. Többen ott kopogtatnak az olimpiai csapat küszöbén. A jelenlegi utánpótlást nézve elmondhatjuk, hogy short track-ben jó a hátországunk, ott vannak a fiatalok, a kiválóan teljesítő jelenlegi felnőttsor mellett övék a jövő!”

20220323 023 VOUKATTI 2022 04 paralel szlalom

Barbai Áron edző, alpesi sí: „Nagyon elégedett vagyok a csapat eredményével és összességében a fiatalok munkájával. Jó csapat állt össze. Az eredmények önmagukért beszélnek, amelyek közül kiemelkedik szlalomban Trunk Tomi 10. és Úry Bálint 11. helye. Hozmann Rudi hátfájdalmakkal küszködik, ezért duplán örülök, hogy ennek ellenére ő is szépen megoldotta a feladatot. Bálintnak sikerült kvalifikálnia magát a parallel döntőbe is, kiesett, de jól küzdött. Kiss Anna is nagyon szépen helyt állt, picit erőben kell még fejlődnie, a szlalomtechnikája azonban már nagyon szépen kialakult. Annak külön örülök, hogy a csapat tényleg csapatként, egységként funkcionált, és a néhány nap alatt jól megértették egymást a többi sportág versenyzőivel is, szurkoltak egymásnak; úgy látom, alakultak barátságok, ami fontos egy EYOF-on. Az eredmények is mutatják, hogy ezek a fiatalok már kopogtatnak a nagy olimpiai csapat kapuján, korosztályukban ott vannak mind, látják, hogy oda tudnak férni az elejéhez, ott vagyunk az élmezőnyhöz közel. Remélem, folytatódik ez a fejlődés, és ezek a sikerek is további lendületet adnak nekik a folytatáshoz. Az pedig, hogy egy néhány száz méter magas hegyen meg tudták rendezni ezt a multisporteseményt a finnek, reménysugarat ad arra, hogy akár mi, magyarok is képesek lehetünk rá a Mátrában, vagy Eplényben, hiszen otthon is adottak hozzá a körülmények. Egyedül az óriás-műlesiklást hiányoltuk. A szervezéssel abszolút elégedett vagyok. A csapatvezetés, a MOB munkatársainak munkájával Dósa Viktóriával az élen maximálisan elégedett vagyok, bármi kérésünk felmerült, azonnal igyekeztek megoldani, mindenben segítettek; külön kiemelném Pignitzky Dorottya közreműködését, aki mindvégig közvetlen közelben segítette a munkámat, a versenyzők kiszolgálását.”

(Fotó: MOB/Szalmás Péter; videó: Magyarock)