Sportinnovációs konferencia fővédnöke lesz Borkai Zsolt MOB-elnök

Sporttudományi konferenciát rendeznek a sport összetartó erejéről, hálózati jellegéről

2015. 03. 12.
Megosztás

A MOB támogatásával, A sport, mint összetartó erő - címmel rendez konferenciát Balmazújvárosban a Magyar Sporttudományi Társaság (MSTT) Sportinnovációs Szakbizottsága március 19-én. Az esemény fővédnöke Borkai Zsolt, a MOB elnöke. A szervezet által irányított területekről a fórumon dr. Bartha Csaba, a MOB sportigazgató-helyettese tart előadást.

Az MSTT szakbizottsága immár öt éve járja körül a sportba bevezethető „innnovációk” sorát, az ajánlott eszközöket, módszereket, elemzi a sport gazdasági hatásait, illetve bemutatja a sportban alkalmazható hálózati megoldásokat.

A konferenciát - melynek társrendezője a Katolikus Iskolák Diák Sportszövetsége és a Református Iskolák Diáksport Szövetsége - a balmazújvárosi Semsey Kastélyban (4060 Debreceni utca 2.) március 19-én (csütörtök) 11.00 és 16.00 óra között rendezik, az esemény díszvendége Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutató Intézet elnöke.

Győrfi János főszervező elmondta, hogy a megrendezett konferenciáik, kiadványaik hatása érezhető új televíziós műsorok, konferenciák, könyvek, kiadványok megjelenésében, és ez örömmel tölti el őket, hiszen azt mutatja, munkájuk nem volt hiábavaló, eredményesen dolgoztak.

"A Magyar Sporttudományi Társaság Sportinnovációs Szakbizottsága mostani konferenciájával az egyik legfontosabb témához érkezett el: a sport összekötő, hálózati jellegéhez. A sport nemcsak a sportolókat, sportszakembereket, de azok családjait is, ismerőseit is összekapcsolja. A hálózatban közvetlen kommunikációval cserélődő információk – sokszor, mint legautentikusabbnak elfogadottak - hatással vannak a sportverseny látogatási szokásokra és a sportfogyasztási szokásokra is. A sport gazdasági hatásai rendkívül jelentősek, de még nem kellően kutatottak például ilyen a hálózatelméleti összefüggések, pedig ennek révén jelentős foglalkoztatás növelési, GDP emelkedését kiváltó hatása is lehet."

"A mostani konferencia áttekinti, hogy közösségeinket milyen kapcsolja össze a sport, milyen országon belüli és határon átnyúló sportkapcsolatokkal rendelkezünk és milyen potenciális lehetőségek rejtőznek még ezen a területen. Nem titkolt célunk, hogy a konferencia sikeressége esetén a következő alkalommal a határon túli legkiválóbb egyetemi kutatókat, oktatókat, sportszakembereket hívjuk meg következő konferenciánkra előadónak. Célunk a magyar – magyar sportkapcsolatok fejlesztése, de célunk az is, hogy bizonyítsuk – a kutatások bemutatásával, hogy a Kárpát-medence népei között jelenleg is az egyik legerősebb kapcsolatot a sport biztosítja, de ebben még további lehetőségek rejlenek, így tudatos hálózatfejlesztésre van szükség. A tudatos lépések érdekében ezen terület sporttudományos kutatása, kapcsolatok további építése rendkívül fontos feladat."

"A most megrendezésre kerülő konferencia áttekinti a jelenlegi új stratégiák és a sport kapcsolatát, bemutatja a meglévő sportkapcsolatokat. Dr. Kamuti Jenő a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnökének közvetlen tolmácsolásában felhívja a figyelmet a fair play szellemiségére, az etikus viselkedés példaadó erejére és szükségességére. A konferencia áttekinti a tradicionális sportkapcsolatokat, amelynek a Magyar Olimpiai Bizottság kiemelkedő szervezője, de ugyanakkor a határ menti, határon átnyúló meglévő lokális kapcsolatok például Debrecen megyei jogú város értékes sportkapcsolatait is."

"Az előadások áttekintik, illetve javaslatokat tesznek arra, hogy milyen tudatos tervezési folyamatra lenne szükség lokális és nemzeti szinten a további fejlesztés érdekében, milyen XXI. századi jövőalternatívák között kell döntenünk, milyen választott ideák irányíthatják tevékenységeinket."

"A konferencia arra is vállalkozik, hogy áttekintse az egyetemi sportélet kapcsolatfejlesztő jellegét, lehetőségeit. A konferencia során a Debreceni Egyetem meglévő széles hálózatáról, hálózatfejlesztő tevékenységéről, határon átnyúló kapcsolatairól, legjobb gyakorlatairól is hallhatunk."

"A rendkívüli hagyományokkal rendelkező, idén 90 éves, de még mindig megújulni képes Testnevelési Egyetem kapcsolatfejlesztő tevékenységéről, új filozófiájáról Mocsai Lajos rektor úr tart előadást, de részletesen hallhatunk beszámolókat azon kisebb diáksport szervezetek működéséről, amelyekről kevesebbet hallunk pedig rendkívüli szorgalommal és rendkívül értékes történelmi hagyományokra építve szervezik, végzik napról-napra munkájukat. A sportban rendkívül fontos az etikai tartás, a hit, erről a rendkívül fontos kérdéskörről is áttekintést kapunk."

"A konferencia színhelye Balmazújváros csodálatosan felújított kastélya a Semsey kastély, ezen történelmi falak között kerülnek átgondolásra a XXI. századi sportfeladatok, sportvezetői kötelezettségek, sporttudományi kutatási lehetőségek, utak."

"Balmazújváros új és régi nevében is benne foglaltatik, hogy a sportban egy „Újvárost” kell felépíteni, mert benne rejlik az életminőségnek egy új szintje, ideája. A sport „stratégiai ágazattá”emelkedett, de XXI. százai ideájának megvalósításán még sokat kell dolgoznunk, bevonva sporthálózatunkba minden lehetséges részvevőt. A sport egy rendkívüli hatásos eszköz, amit még tudatosabban kell használnunk, közösségünk, nemzetünk további építésére, értékeink megőrzésére, gyermekeink harmonikus testi-lelki-szellemi fejlődése érdekében."

A konferencia teljes programja itt olvasható.

Az eseményen való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött!
Regisztráció: 2015. március 16-án 14.00 óráig: [email protected], telelfon: 36 30 991 0203

(MSTT-MOB)