005 0007 e1611647403185

Suit up! – újraindult a formaruhapróba a NUBU-nál

2021. 01. 27.
Megosztás

A koronavírus-járvány sok más mellett az olimpiai formaruha próbafolyamatait is megakasztotta 2020 tavaszán. Az új év beköszöntével, és cirka fél évvel az olimpia kezdete előtt újraindult a „sportélet” a NUBU-nál is, januártól ismét egymásnak adják a kilincset a showroomban olimpikonjaink.

Meghívásos pályázat keretein belül választották ki a tokiói játékokra utazó csapat formaruháját 2019 koraőszén. A zsűri tagjai között a divatszakmában olyan elismert szakemberek kaptak helyet, mint Maróy Krisztina, a Glamour-magazin főszerkesztője; Harmati Hedvig, a MOME textil tanszékének vezetője; valamint Nánási Pál, fotográfus, és Lakatos Márk, stylist. Mellettük a sportolókat Európa-bajnok úszónk, Verrasztó Evelyn, paralimpikon kajakosunk, Varga Katalin, és kétszeres olimpiai bajnok kardvívónk, Szilágyi Áron képviselte. A pályázóknak olyan kollekció megálmodása volt a cél, amely színvonalas, reprezentatív megjelenést biztosít, jellegzetes, a magyar kultúra üzenetét hordozza, mindezt modern, de nem hivalkodó módon. Szempont volt, hogy a nagy létszámú csapatban, valamint nagy távolságból a felvételeken keresztül is figyelemfelkeltő és egységes vizuális élményt nyújtson. A győztes Nubunak a tervezés folyamán három fő alappillére volt: a magyar identitás, a márka megjelenése és a rendező Japán iránti tisztelet motívumokba szövése.

2020 tavaszán – a terveknek megfelelően – elkezdődtek a ruhapróbák, amelyeket az ötkarikás játékok elhalasztásával fel kellett függeszteni. Ám az új év beköszöntével újraindult ez is. Az elmúlt héten többek között vívóválogatottunk tagjai, köztük az egykori zsűritag, Szilágyi Áron is részt vett a próbán; őt kérdeztük, milyen végre felpróbálni azt az öltözetet, amelyre anno szavazott:

Pontosan azt kaptam, amire számítottam. A NUBU megtartotta az ígéretét, sportos, nyári, könnyen hordható, de mégis elegáns kollekciót alkotott. Nagyon örülök neki, hogy ezt fogjuk viselni Tokióban, és biztos vagyok benne, hogy nem csak a nyitó- és záróünnepségen, hanem akár ott a helyszínen, vagy később is fogjuk hordani ezeket a ruhadarabokat. Szépek, színesek, össze-vissza lehet variálni, nekem nagyon tetszik.

Milyen érzés itt lenni, mondhatjuk, hogy ráfordultunk a finisre?

Nem érzem magam a finisben egyelőre. Sőt, ha őszinte akarok lenni, a közvetlen felkészülés még csak most fog elkezdődni. De mindenképpen jó már ilyenkor is elkezdeni hangolódni, és az olimpia lázában égni, mert ez is segít abban, hogy majd topformába kerüljek júliusban.

Áron mellett riói aranyérmesünk, Szász-Kovács Emese is kiválasztotta a neki tetsző outfitet, aki a 2016-os pályázat során pont a NUBU modellje volt, de Siklósi Gergely és Szatmári András világbajnokok vívóink is pózoltak a kamerának a szettekben.

Sportolóink mellett megszólaltattuk Garam Juditot, a márka alapító-tervezőjét, meséljen nekünk arról, ők miként élik meg, hogy újra útjára indult a próbafolyamat.

Egy év után újraindultak a formaruha próbái, hogy érzitek most magatokat?

Természetesen jól, mert talán ez is egy jel, hogy kezdünk kifelé menni ebből a dologból. Amikor tavaly márciusban elkezdtük a ruhapróbákat, előtte több hónapig készültünk rá lázas lelkesedéssel, és pont aznap jött a bejelentés a kijárási korlátozásról, amikor a próba első napja volt. Ott azért megrémültünk, hiszen senki nem tudta, merjen-e jönni, dolgozni, hogy s mint legyen, mindenki félt. Most azért nem ez van, inkább azt érzem, hogy mindenki lelkes és jó kedélyű, és a sportolókon is ezt érezzük. Ez egyébként nagyon jó, mert így tényleg van arra remény, hogy optimizmussal tudunk ebből az egészből kijönni, és szerintem kell a világnak a koronavírus után egy olyan világesemény, ami visszahozza az életkedvet, és erre az olimpia a legalkalmasabb.

Pár nap eltelt a ruhapróbából, mik a sportolói visszajelzések? Milyen a hangulat?

Szerintem jól érzik magukat, nagyon jól áll rajtuk a ruha. Én egyesével nem tudok sajnos mindenkivel foglalkozni, de a kollégákat folyamatosan kérdezgetem. Csinálunk egy ilyen kis mini interjút is a sportolókkal, mert kíváncsiak vagyunk az életükre, kiből hogyan lett sportoló stb.

Mi azt látjuk, elégedettek, egyedi méretezésre eddig nem volt igény, mindenkin jól áll valamelyik darab. Úgy érzem, nem csak udvariasságból mondják, hogy tetszik nekik, hanem mert felveszik és jól áll rajtuk, és valóban jól is érzik magukat benne.

Meddig tart majd a próbafolyamat?

Előreláthatólag március közepe-végéig el fog tartani, de kell is ennyi idő. Idén kicsit ez máshogy jön ki, előbb kezdtük a próbákat, több időnk van, és ez fontos is, hogy előbb lássuk, mi lesz ennek az eredménye.

Mit kívánsz a sportolóknak és magatoknak a következő hónapokra?

Egy részről remélem, ez a próba ad nekik egy kis energiát, hogy „hú, olimpia lesz és akkor készülni kell”, hiszen ezek az energiák fontosak a sikereikhez.

Amikor kitaláltuk a kollekciót, én nagyon a mélységeibe is belementem. Nagyon szerettem volna, törekedtem arra, hogy egy olyan ruha-összeállítást tudjunk számukra nyújtani, ami őket büszkeséggel tölti majd el, és tényleg jól érezzék majd magukat benne. A sportolók zöme fiatal, egy ilyen eseményen sok ember van, biztos mindenki figyeli, ki mit visel, ezért is reméljük, hogy büszkén fogják hordani a ruházatukat és pozitív visszajelzéseket fognak rá visszakapni.

Amit mi belerejtettünk a kollekcióba, az nem csak az volt, hogy egy hazai, nemzeti identitást erősítsünk, hanem a befogadó ország felé is egyfajta tiszteletadás legyen. Éppen ezért olyan motívumok vannak a ruházatban elrejtve, ami a japán kimonóra utal. A kollekció darabjainak sziluettjei pedig zömében úgy lettek kialakítva, mintha a magyar zászlóból lennének kivágva. Ezt nyilván egy laikus nem biztos, hogy észreveszi, viszont aki egy kicsit is érdeklődik a divat iránt, ki fogja szúrni. Nagyon remélem, hogy nem csak ebben tudunk hozzájárulni az ő sikerükhöz, hanem abban is, hogy még magabiztosabbak legyenek ezen a sporteseményen.

Sportolóink tehát márciusig adják majd egymásnak a kilincset a NUBU főhadiszállásán, és reméljük, Judit jóslata beigazolódik, és a júliusi „premieren” egy magabiztos és szemet gyönyörködtető Magyar Csapat vonul majd fel a tokiói olimpia megnyitóján.

(Képek: MOB/Szalmás Péter)