Politikai semlegességet ígér az új NOB-elnök

Sűrű napok után Thomas Bach

2014. 06. 24.
Megosztás

Nyáron is sűrű a programja a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökének. Thomas Bach az elmúlt napokban Hollandiába, majd Görögországba látogatott, tárgyalt az Egyesült Nemzetek Szerveztének (ENSZ) főtitkárával, és természetesen főhadiszállásán is heklyt állt, ahol többek közt a munkacsoportok a 2020-ig terjedő időszakkal kapcsolatos koncepciókat tárgyalják.

Thomas Bach, a NOB elnöke a héten Hollandiába látogatott a női gyeplabda-világbajnokság döntőjére. A rendezvényre a Nemzetközi Gyeplabda Szövetség elnöke, Leandro Negre és a Holland Olimpiai Bizottság elnöke, André Bolhuis is elkísérte. A döntő után Bach találkozott Vilmos Sándor holland királlyal, akivel az "Olimpiai Agenda 2020" céljaival kapcsolatban egyeztettek és egy olimpiai csatorna létrehozataláról is tárgyaltak.

Bach ezek után az ENSZ főtitkárával, Ban Ki-moon-al tárgyalt Lausanne-ban, a két szervezet közti szorosabb együttműködés érdekében (beszámoló itt).

Lausanne-ban az újonnan létrehozott munkacsoportok ellenőrzésével folytatódott az elnök munkája. Ennek a 14 munkacsoportnak a feladata a 2020-as olimpia programjának, az addig terjedő időszak feladatainak a kialakítása, javaslatok tétele (beszámoló itt).

Ezen egyeztetések után Görögországba, Athénba volt hivatalos a német sportdiplomata, ahol a görög miniszterelnökkel, Antonis Samarassal vitatták meg az "Olimpiai Agenda 2020"-at, az addig szóló koncepciót, valamint az országuk gazdasági helyzetét és annak hatását a sport tevékenységekre. Bach találkozott Azerbajdzsán elnökével, Ilham Aliyevvel is, annak görögországi látogatása alkalmával. Végezetül a NOB elnökének vezetésével kezdődött meg a Görög Olimpiai Bizottság aktuális ülése.

Az elmúlt hét utolsó fontos eseménye a NOB és a Japan Consortium televíziós társaság közti megállapodás megkötése volt. A vállalat kapta meg a jogokat az elkövetkezendő évek olimpiai eseményeinek a közvetítésére. A 2018-as pyeongchangi téli olimpiai játékokat, a 2020-as tokiói nyári olimpiát, a 2022-es és 2024-es olimpiákat, valamint a 2018-as nyári ifjúsági olimpiai játékokat tudja majd közvetíteni a rendelkezésére álló médiafelületeken.

(NOB-MOB, fotó: olympic.org)