Svédországban hangoltak a magyarok a női kézilabda-Eb-re

Svédországban hangoltak a magyarok a női kézilabda-Eb-re

2020. 11. 30.
Megosztás


A magyar női kézilabda-válogatott az elmúlt hétvégi, svédországi felkészülési mérkőzés után pénteken kezdi meg Európa-bajnoki szereplését. Nem sikerült olimpiai kvótát szereznie a szörfös Gádorfalvi Áronnak a portugáliai Európa-bajnokságon. A ritmikus gimnasztikázó Pigniczki Fanni élete legjobb helyezését érte el a kijevi Európa-bajnokságon. A kerékpáros Vas Kata Blanka folytatta idei jó szereplését, ezúttal felnőtt világkupaversenyen. Hétvégi összefoglalónk következik...

Kézilabda. A magyar női kézilabda-válogatott szombati Eb felkészülési mérkőzésen egygólos (28-27) győzelmet aratott Svédország felett. Ezután a vasárnapi második találkozón hat góllal, 31–25-re bizonyultak jobbnak ellenfeleink.

A 2020. évi Európa-bajnokság december 4-én kezdődik Dániában, ahol a magyar válogatott sorrendben Horvátország, Szerbia, Hollandia válogatottjával küzd a továbbjutást jelentő három hely valamelyikéért. A válogatott fókuszában a márciusi olimpiai selejtezőn való sikeres szereplés áll, ebből a szempontból a kontinensviadal kiváló lehetőség a gyakorlásra és a csapat fejlődésére. Az olimpiai kvalifikációs tornát 2011. március 19-21. közötti rendezik Győrben. A tornán Oroszország, Kína és Szerbia válogatottja lesz az ellenfél. Így különösen értékes tapasztalatokat adhat majd a december 6-i magyar-szerb Eb összecsapása.

Az Eb csoportbeosztása:
A-csoport (Herning): Franciaország, Dánia, Montenegró, Szlovénia
B-csoport (Herning): Oroszország, Svédország, Spanyolország, Csehország
C-csoport (Kolding): Hollandia, Magyarország, Szerbia, Horvátország
D-csoport (Kolding): Norvégia, Románia, Németország, Lengyelország

A csoportok első 3 helyezettje jut a középdöntőbe. A középdöntő helyszíne Herning és Kolding, a finálét Herningben rendezik.

A magyar válogatott csoportmérkőzései:
December 4., 18.15: Magyarország–Horvátország
December 6., 16.00: Magyarország–Szerbia
December 8., 20.30: Hollandia–Magyarország

A válogatott keret:
Kapusok: Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Janurik Kinga (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szikora Melinda (Siófok KC)
Jobbszélsők: Faluvégi Dorottya (Győri Audi ETO), Lukács Viktória (Győri Audi ETO)
Jobbátlövők: Csiszár-Szekeres Klára (FTC-Rail Cargo Hungaria), Klujber Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria), Tomori Zsuzsanna (Siófok KC)
Irányítók: Kovacsics Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), Lakatos Rita (Váci NKSE), Tóth Eszter (Motherson Mosonmagyaróvár)
Beállók: Pásztor Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), Tóvizi Petra (DVSC Schaeffler), Helembai Fanny (Váci NKSE)
Balátlövők: Háfra Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), Kácsor Gréta (Váci NKSE), Szöllősi-Zácsik Szandra (MTK Budapest)
Balszélsők: Márton Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), Schatzl Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)



Szörf. Nem sikerült az olimpiai kvótaszerzés Gádorfalvi Áronnak a portugáliai Vilamourában rendezett szörf Európa-bajnokságon, ahol a 30. helyet szerezte meg. Sántha Bence 38. lett. Az Eb-n egyetlen olimpiai hely talált gazdára, ezt egy 20-ként végző orosz versenyző szerezte meg.

A nőknél Cholnoky Sára (a képen) az elmúlt évi világbajnokságon már megszerezte a tokiói repülőjegyet; ezúttal a 27. helyen végzett.

Utassy Loránd szövetségi kapitány a helyszínről elmondta, az Eb-n 10 futamot rendeztek, végig erős, viharos szél fújt, ami Áronnak nem kedvezett, aki elsősorban gyenge vagy közepes szélben tud jobb teljesítményt nyújtani. A magyar szörfös legjobb helyezése a 8. futamban elért 22. pozíció volt.

A hatszoros olimpikon, 42 éves Gádorfalvi még ott lehet Tokióban, ha a már kvótát szerzett nemzetek közül kettő visszaadja az indulás jogát, így a tavalyi vb-sorrend alapján újra osztják a kvótákat, ezen a listán Áron második a török versenyző mögött. A végső döntés június 1-ig várható.



(Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Ritmikus gimnasztika. A kijevi ritmikus gimnasztika Európa-bajnokságon a felnőttek között induló Pigniczki Fanni egyéniben az Eb 11. helyén végzett. A magyar tornász a tavalyinál jóval nehezebb gyakorlatokkal lépett szőnyegre. Karika- és labdagyakorlatában hibázott, de ezután egyre magabiztosabb lett, buzogánygyakorlatára 23.100, szalaggyakorlatára 21.150 pontot kapott. Összetett pontszáma (87.650) a 11. helyet jelentette számára, ami karrierje legjobbja.

„Miután majdnem egy éve nem jártam nemzetközi versenyen, összességében elégedett lehetek a teljesítménnyel. Még van min javítani és mit gyakorolni, de így első visszajelzésnek nagyon jónak számít a szereplésem” – értékelt a magyar bajnoknő.

Pigniczki Fanninak még három esélye van a tokiói kvótaszerzésre: vagy a vk-sorozatban bekerül a legjobb 3, még nem kvalifikált versenyző közé, vagy a legjobb még nem kvótás tornász lesz a várnai Eb-n, vagy jó vb-helyezése miatt a házigazda japánok feleslegessé vált helye lehet az övé. A 2020-as olimpiai kvalifikációt a koronavírus-járvány miatt szinte teljes egészében halasztani kellett, s az idei Eb sem volt kvótaszerző verseny.

A junior korosztály versenyén Kocsis Evelin bronzérmet nyert a buzogánnyal, kötéllel az 5., labdával a 7. pozícióban zárt. Magyarország képviseletében az Európa-bajnokságok történetében először jutott ilyen magasra egyéni induló.


(Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap, archív)

Kerékpár. A kerékpáros Vas Kata Blanka folytatja az idei évben elért jó eredményeit. A Táborban rendezett terepkerékpáros (cyclocross) világkupa-sorozat csehországi nyitányán a negyedik helyen végzett vasárnap. Az 51 fős felnőtt mezőnyben érte el pályafutása eddigi legelőkelőbb vk-eredményét Kata, aki három hete 's-Hertogenbosch-ban az U23-asok között szerzett Európa-bajnoki ezüstérmet, majd múlt hét elején egy alacsonyabb kategóriájú cseh viadalon győzött.

A szakág viadalait ősszel és télen rendezik néhány kilométer hosszú körpályákon, amelyek földutakon, füves területeken és aszfalton, továbbá különböző mesterséges és látványos akadályokon keresztül haladnak.

(MOB-összeállítás; nyitókép: MTI/AP/Bjorn Larsson Rosvall)