Svindal és Maze diadalával folytatódott a világkupa

Svindal és Maze diadalával folytatódott a világkupa

2012. 11. 25.
Megosztás

A kanadai Lake Louise-ban folytatódott a férfi alpesi sízők világkupa-sorozata.

A szombati lesiklást Aksel Lund Svindal nyerte meg az osztrák Max Franz előtt, míg a harmadik holtversenyben az ugyancsak osztrák Klaus Kröll és az amerikai Marco Sullivan lett. Az olimpiai és világbajnok norvég több mint hat tizedmásodperces előnnyel győzött.

A versenyen sokáig a harmadikként rajtoló Franz vezetett, még a legjobbak csoportjában induló honfitársát, Kröllt is megelőzte két századdal, ám ezt követően startolt Svindal. A pálya első részén ugyan még hátrányban volt, de féltávtól már őt mérték leggyorsabbnak, s az előnyét folyamatosan növelni is tudta, így végül jelentős előnnyel ért a célba.

A hátralévők közül meglepetésre a 32-es rajtszámmal nekiiramodó német Tobias Stechert be tudott jönni a negyedik helyre, míg a 42-es amerikai Sullivan századra azonos időt ment Kröll-lel, s lett így ő is harmadik, a többiek azonban már mind több mint egy másodpercet kaptak a norvégtól.

Mint ismert, a férfiak ezen versenyén szeretett volna indulni az összetett vk-címvédő amerikai Lindsey Vonn, amit azonban a nemzetközi szövetség végül megtorpedózott. Így aztán a többi versenyzőtársnőjéhez hasonlóan az egyesült államokbeli Aspenben állt rajthoz, ahol szombaton óriás-műlesikló versenyt rendeztek.

Az első futamban az összetett világkupában két verseny után élen álló szlovén Tina Maze volt a leggyorsabb, 12 századdal megelőzve az osztrák Anna Fenningert, míg a harmadik Kathrin Zettel már több mint egy másodperces hátrányt szedett össze. A betegséggel küszködő Vonn csak a tizedik lett, de nála is rosszabbul járt a fő riválisának számító német Maria Höfl-Riesch, aki kiesett.

Amikor a második futamban Vonn sorra került, akkor a francia Tessa Worley állt az élen, és maradt is, mert az amerikai a 17 százados előnyéből majd' másfél másodperces hátrányt csinált, s végül csak a 21. helyen zárt.

Worleytól aztán a svájci Lara Gut vette át a vezetést, aztán a szám olimpiai bajnoka, Viktoria Rebensburg állt az élre, s ezután következett a három éllovas. Zettel még növelni is tudta az előnyét a célban a némethez képest, Fenninger viszont már a pálya elején kiesett, így Mazénak egy biztonsági futam is belefért a győzelemhez. A szlovén azonban a pálya elején még növelte is a különbséget és végül kilenc tizedmásodperccel győzött.

ALPESISÍ-VK, LAKE LOUISE (KANADA)
FÉRFI LESIKLÁS : 1.Aksel Lund Svindal (norvég)1:48.31, 2. Max Franz (osztrák) +0.64, 3. Klaus Kröll (osztrák) és 3.Marco Sullivan (amerikai) +0.66
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:
1. Marcel Hirscher (osztrák) 140, 2. Manfred Mölgg (olasz) 130, 3. Ted Ligety (amerikai) 120

ALPESISÍ-VK, ASPEN (EGYESÜLT ÁLLAMOK)
NŐI ÓRIÁS-MŰLESIKLÁS: 1. Tina Maze (szlovén) 1:59.39, 2. Kathrin Zettel (osztrák) +0.90, 3. Viktoria Rebensburg (német) +1.54
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:
1. Tina Maze (szlovén) 250, 2. Kathrin Zettel (osztrák) 160, 3. Maria Höfl-Riesch (német) 124

(Forrás: NSO)