Szabó Bence: "A riói olimpia a MOB kiemelt projektje"

Szabó Bence: "A riói olimpia a MOB kiemelt projektje"

2014. 06. 30.
Megosztás

767 nappal a riói játékok előtt, először tartott a 2016-os olimpiával kapcsolatban konzultációt az érintett sportági szövetségek számára a Magyar Olimpiai Bizottság. "Az olimpiai csapat felelőssége és joga a MOB-nál van, így a riói olimpia a MOB kiemelt projektje" - fogalmazott Szabó Bence főtitkár a megbeszélésen.

A kétszeres olimpiai bajnok sportvezető köszöntőjében hozzátette, 150-200 magyar sportoló kvalifikációját tartaná reálisnak, és célként a nemzetek éremtáblázatán az első tíz helyezett közé kerülést fogalmazta meg.

Szabó Bence elmondta, a sportágak szakmai munkájába nem kíván a MOB beleszólni, az a szövetségek kompetenciája, és továbbra is kemelt figyelmet kell, hogy kapjon a doppingmentes felkészülés és versenyzés.

"Közös munka vár ránk az elkövetkező két évben, várjuk az észrevételeket, visszacsatolást!" - zárta Szabó Bence.

Dr. Nagy Zsigmond általános tájékoztatást adott Rióról, a készültségről. A nemzetközi igazgató elmondta, a NOB 2009-es, 121. közgyűlése Koppenhágában döntött arról, hogy Rio de Janeiro megkapja 2016-ra az olimpia rendezési jogát. A brazil város 1936-ra, 2004-re, 2012-re és 2016-ra adott be pályázatot, így negyedik nekifutásra láthatják vendégül az ötkarikás részetvevőket. Dél-Amerika először adhat otthont olimpiának. Rio területét tekintve háromszor, lakói tekintetében közel hatszor nagyobb Budapestnél. Éghajlatára jellemzően trópusi forró övezeti, erős napfény és uv-sugárzás, magas páratartalom, monszunesők jellemzik. Az eltérés időben öt óra Magyarországhoz képest. Évszakot tekintve augusztusban ott éppen tél lesz. A napfelkelte 6.20-kor, naplemente 17.35-kor várható. "Azért érdekes ez, mert így délutáni döntők várhatók, nem valószínű, hogy azok a késő estébe fognak nyúlni" - mondta a sportvezető.

A megnyitóra 2016. augusztus 5-én, a záróünnepségre augusztus 21-én kerül sor.

Dr. Nagy Zsigmond a XXXI. Nyári Olimpiai Játékokkal kapcsolatban számadatokat is ismertetett. Rióban 306 versenyszámot rendeznek, ezek közül 161-et a férfiaknak, 136-ot a nőknek. Az eseményre 10 500 sportolót, 5 ezer hivatalos kísérőt várnak, 8 ezer alkalmazott, 70 ezer önkéntes, 80 ezer alvállalkozó fog dolgozni a játékokon. Az olimpiai időszak közvetlenül, a nézők nélkül 158 ezer embert érinteni. Új sportágként a golf és a rögbi kerül a programba.

Az olimpiai faluval kapcsolatban elhangzott, egy falut építenek ki Rióban, amit előzetesen 2016. július 18-án nyitnak meg. Több mint 3600 apartmant terveznek. "Ez a dátum azért is fontos, mert az a nap lesz a végleges név szerinti nevezés határideje!" - hangsúlyozta a nemzetközi igazgató.

Dr. Nagy Zsigmond arról is beszélt, az olimpia hivatalos autómárkája a Nissan lesz, valamint mintegy hat millió belépőjeggyel számolnak a szervezők. "Rióban a városi közlekedést teljesen megújítják" - tette hozzá. A logisztikai partner kiválasztását 2014 végére ígérték a szervezők. A sportvezető beszélt a Külügyminisztérium ajánlásairól és az ajánlott védőoltásokról is. Bemutatta a versenyhelyszíneket is, mint hangsúlyozta, összesen négy versenyzóna lesz kialakítva, ezek az előírásoknak megfelelően 50 kilométeren belül helyezkednek el egymástól.

A NOB Végrehajtó Bizottsága a szocsi téli olimpia alatt fogadta el a kvalifikációs rendet, szabályzatokat, ezeket már a szövetségek is megismerhették. A megbeszélésen az előolimpiákat, a tesztversenyeket is ismertette az igazgató, ezekből összesen 44-et szerveznek a brazil vendéglátók.

A megbeszélésen elhangzott, 2015. január elsejétől új WADA-kódex lép érvénybe. A MOB maximálisan kiáll a doppingmentes, tiszta felkészülés mellett.

Fábián László sportszakmailag közelítette meg az ötkarikás eseményt. "Nagy kihívás, nem mindennapi helyszínen" - mondta, majd hozzátette, a MOB folyamatosan egyeztet a szövetségekkel, a felkészülési terveket már ismeri a sportigazgatóság, hiszen a kiemelt sportágfejlesztés és a felzárkóztató program részben a riói időszakot is tartalmazza. Fábián László ide vonatkozóan utalt a golfozó Rózsa Csilla sikerére is. "Fontos az egészségügyi és sporttudományos ellenőrzés, a Call-centert pedig kétezren vehetik igénybe, az egészségügyi ellátás tizenegy intézményben biztosít ellátást".

A MOB sportigazgatója kiemelte, 211-232 fő alkotja a riói bő olimpiai keretet, ez London esetében 320-330 versenyzőt jelentett. "A mostani szám valamivel reálisabb, mint a londoni olimpiát megelőzően. Ugyan akkor népes csapatra számítunk, a kvalifikáció pedig hosszú folyamat lesz. Bízunk a felkészülést segítő forrásokban és a Gerevich-ösztöndíjak rendszerében!"

Siklós Erik, a MOB marketing és kommunikációs igazgatója a sportruházattal, utazással kapcsolatban tájékoztatott. Elmondta, a szponzorokkal, partnerekkel folyamatos az együttműködés - így az adidassal is -, és felhívta a figyelmet az olimpiai szimbólumok védelmére. "A MOB hivatalos és kizárólagos utaztató partnere a Tensi, hogy melyik légitársasággal utazik majd a Magyar Csapat, az a jövőben fog eldőlni, egyelőre tárgyalásban vagyunk még."

(MOB/Vasvári Ferenc)