Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Barcelona

Kerek születésnapot ünnepel Szabó Tünde

2024. 05. 31.
Megosztás

Május 31-én lett 50 esztendős dr. Szabó Tünde olimpiai ezüstérmes úszó, sportvezető, korábbi sportért felelős államtitkár, az úszószövetség egykori főtitkára, a Magyar Olimpiai Bizottság jelenlegi tagja.

Karrierje Nyíregyházáról indult. A mai nevén Arany János Gimnázium és Általános iskola diákja, majd a Vasvári Pál Gimnáziumban érettségizik '92-ben. A nyolcvanas években, majd a barcelonai olimpia évéig a Nyíregyházi Vasutas úszója, Vajda Tamás a mestere. Már az ifjúsági korosztályban kiemelkedő hátúszónak számított, országos bajnok, az ifi Európa-bajnokságon ezüstérmes.

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Barcelona

Barcelona, 1992. július 28. Szabó Tünde (b) és Egerszegi Krisztina (j) úszók megölelik egymást a medencében a 100 méteres női hátúszás döntője után a XXV. nyári olimpián. Egerszegi Krisztina aranyérmet, Szabó Tünde ezüstérmet nyert.

MTI/Honéczy Barnabás

A kilencvenes évek első éveiben hozta a kiváló felnőtt eredményeket: olimpiáról, világbajnokságról és Európa-bajnokságról négy ezüstérmet jegyez. A '91-es perth-i vb-n, az athéni kontinensviadalon, majd a barcelonai olimpián lett második. Az 1992-es játékokon 100 háton lett ezüstérmes, 200-on hatodikként zárt. Eredményeinek értékét nem csorbítja, hogy akkor – csak – egy magyar (!) lány volt nála jobb a hátúszás számaiban: Egerszegi Krisztina. Tünde egy betegség következtében hagyta abba Barcelona után a versenyszerű úszást.

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Barcelona

Barcelona, 1992. július 28. Szabó Tünde (b) és Egerszegi Krisztina (j) úszók mutatják érmeiket a 100 méteres női hátúszás eredményhirdetése után a XXV. nyári olimpián. Szabó Tünde ezüstérmet, Egerszegi Krisztina aranyérmet nyert.

MTI/Honéczy Barnabás

Elvégezte a Magyar Testnevelési Egyetem úszó szakedzői szakát, majd jogi tanulmányokat folytatott: Szegeden, a Pázmányon és az ELTE-n is szerzett oklevelet, 2015-ben sportjogból szerzett tudományos (PhD) fokozatot.

Edzőként kezdetben Nyíregyházán a sportiskolában tanít, úszóiskolát vezet, majd a fővárosba teszi át székhelyét és egy sikeres sportvezetői, jogi, politikusi, egyetemi oktatói karriert épít.

Dr. Szabó Tünde 2004-05-ben az Országgyűlés Ifjúsági és Sportbizottságának tanácsadója, majd 2011-ig a budapesti Főpolgármesteri Hivatal Sport Ügyosztályának munkatársa. 2011 és 2015 között a Magyar Úszó Szövetség főtitkáraként dolgozott, majd '17-ig a szövetség alelnök. Jelentős érdemei vannak abban, hogy Magyarország az utóbbi években az úszósport egyik fő versenyrendezője lett világszinten.

Úszás - Országos bajnokság Debrecenben

Debrecen, 2022. április 22. Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, Szabó Tünde sportért felelős államtitkár és Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpai Bizottság elnöke (b-j) a Debreceni Sportuszodában 2022. április 22-én.

MTI/Kovács Anikó

Sportdiplomáciában is sikeres: 2020. november 8-án az Európai Úszószövetség (LEN) egyik alelnökének választották, a tisztséget 2022-ig töltötte be. Szabó Tünde megbecsültségét jól mutatja – a hazai szövetség beszámolója alapján –, hogy a nemzetközi szervezetek tradícióihoz képest kissé szokatlanul azonnal alelnöknek választották, erre korábban nemigen volt példa: az új tagok általában elnökségi tagként kezdik, és aztán emelkednek a „belső hierarchiában”.

20211127 030 mob kozgyules
MOB-Média/Szalmás Péter

2015 őszén – Simicskó István utódaként – lett sportért felelős államtitkár, ezt a tisztséget és a vele járó feladatokat 2022 tavaszáig látta el, őt dr. Schmidt Ádám követte. Ma – 2018-tól – országgyűlési képviselő, Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

20220407 020 keleti agnes kituntetese
MOB-Média/Szalmás Péter

Hosszú évek óta vesz részt az olimpiai mozgalom munkájában. A Magyar Úszó Szövetség delegáltjaként 2015-től ma is a MOB közgyűlésének tagja, egyben 2012 óta tiszteletbeli tag is. 2012 és '15 között a szervezet elnökségében is dolgozott, de a MOB különböző testületeit is erősítette, többek közt korábban a sportolói bizottságot vezette, ma a Mező Ferenc Sportbizottság tagja. Állami kitüntetései mellett 2012-ben megkapta a MOB Érdemérmét is.

20210724 169 TOKYO 2020 08 ferfi vivas kard
MOB-Média/Szalmás Péter

Sportvezetőkét több olimpián is járt: kint volt a phjongcshangi téli és tokiói nyári játékokon is; közösen ünnepelt a tokiói győztesek beiktatási ünnepségén, a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjában.

20211020 062 Olimpiai Bajnokok Klubja
MOB-Média/Szalmás Péter

A SPORTJUS Magyar Sportjogász Társaság, a Magyar Sporttudományi Társaság és a Magyar Tudományos Akadémia Köztestületének tagja; 2015-től a Testnevelési Egyetem Sportjogi Tanszéki csoport, egyben az egyetem oktatója. A Debreceni Egyetem címzetes egyetemi docense, a Nők Magyarországért Klub egyik alapítója, elnökségi tagja. 2021-ben a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) Alapító Tanácsának tagja lett.

Birkózó Eb - Negyven országból 1500 vendég, komoly pénzdí

Budapest, 2022. február 21. Balról jobbra: Kovács Gábor grappling főbíró, Mihók Attila, a Nemzeti Sportügynökség akkori vezérigazgatója, Lőrincz Tamás olimpiai bajnok, világbajnok és négyszeres Európa-bajnok birkózó, Németh Szilárd, a Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) elnöke, Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) új elnöke, Szőke Alex világbajnoki ezüstérmes, olimpiai 5. helyezett birkózó, Bacsa Péter, az MBSZ ügyvezető alelnöke, az Eb szervezőbizottságának vezetője és Bácsi Péter, az MBSZ szakmai igazgatója a budapesti birkózó Európa-bajnokság sajtótájékoztatóján a Testnevelési Egyetemen 2022. február 21-én. Negyven országból több mint 1500 akkreditált vendég, sportoló, edző, sportvezető érkezik a március 26-án kezdődő Eb-re, amelynek eredményesen szereplő hazai indulói komoly jutalmat kapnak a magyar szövetségtől (MBSZ).

MTI/Szigetváry Zsolt

2016-ban a magyar úszósport halhatatlanjai közé választották.

Tudományos munkássága során – kutatási területe: a sportsérültek jogai, a sportolók védelme, sportjog, egészségügyi jog – számos publikációt jegyez.

Három gyermek édesanyja – a fiatalok úszáshoz, teniszhez kötődnek.

20150203 mob elnoksegi ules 005
MOB-Média/Szalmás Péter

Isten éltesse Szabó Tündét!