Szakmai fórum a fogyatékosok sportjáért

Szakmai fórum a fogyatékosok sportjáért

2012. 06. 07.
Megosztás

A Magyar Edzők Társaságának (MET) szervezésében, a Magyar Olimpiai Bizottság Fogyatékosok Sportjáért Felelős Szakmai Tagozat, a Magyar Paralimpiai Bizottság és a Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetsége társrendezésében került lebonyolításra a Magyar Sport Házában június 7-én a „Fogyatékos Emberek Spotja” elnevezésű szakmai rendezvény.

„Az új sportirányítási rend szerint a Magyar Olimpiai Bizottság a hazai sport valamennyi területének szakmai vezetője, a Magyar Edzők Társasága is nyitni kíván az egyéb területekre, többek közt a fogyatékkal élők sportja felé – ezért rendezzük ezt a mai konferenciát” – mondta a megnyitó alkalmával Köpf Károly, a MET főtitkára.

Szekeres Pál, sportügyekért felelős helyettes államtitkár – aki a mellett, hogy olimpiai érmes vívó, maga is paralimpiai bajnok – a korábbi esztendőkre visszatekintve – már Deutsch Tamás minisztersége alatt az állami sportirányításban dolgozott – összefoglalta a fogyatékosok sporttal kapcsolatos legfontosabb mérföldköveit. „Köztestülete lett a fogyatékosok sportjának, elindult a szakemberképzés, az új támogatási formák újabb lehetőségeket teremtettek.” A jelent illetően az államtitkár elmondta, az új sportirányítási struktúra új lehetőségeket hordoz magában; a jövőt illetően hozzátette: kötelező edzőtovábbképzést szeretnének bevezetni.

A MOB Fogyatékosok Sportjáért Felelős Szakmai Tagozatának elnöke, dr. Deutsch Tamás, a „Sportirányítás és a fogyatékos emberek sportja” című előadásában statisztikával fűszerezett rövid történeti áttekintése mellett az állami feladatokat, a megváltozott struktúrát, annak lehetőségeit ismertette. Mint előadásából kiderült, Magyarországon, 2010-ben mintegy 1,1 millió, „orvosi értelemben” fogyatékkal élő honfitársunk élt.

Gömöri Zsolt az elmúlt időszakról, a paralimpiai mozgalomról adott tájékoztatást. A Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke filmvetítéssel a pekingi olimpiát vette górcső alá. Mint elmondta: 35-40 sportolóval tudnak Londonban részt venni, és a pekingi szereplésnél jobb eredmények elérését tűzték ki maguk elé célként.

A sérülésspecifikus sportszövetségek integrációjának előnyeiről beszélt Gódor László, a Fogyatékkal élők Sportszervezeteinek Magyarországi Szövetségének elnöke. A speciális olimpia mozgalmáról Lengyel Lajos, a Magyar Speciális Olimpia Szövetség elnöke, a szervátültetett emberek sportmozgalmáról Székely György, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke, a fogyatékos diákok sportjának megújításáról Toponáry Gábor, a Fogyatékosok Országos Diák és Szabadidősport Szövetségének főtitkára tartott előadást. „Integrációs lehetőségek a szabadidősportban” címmel Monspart Sarolta, a MOB Szabadidősportért Felelős Szakmai Tagozatának elnöke, a „Szakemberképzés felülvizsgálata a fogyatékosok sportjában” címmel Farkas Judit, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának munkatársa adott elő. A fogyatékos emberek sportjának sportorvosi szempontjait dr. Bejek Zoltán, a Magyar Paralimpiai Bizottság csapatorvosa ismertette.