006

Szakmai konferencia a sport komplex hatásairól és határterületeiről

2023. 11. 17.
Megosztás

A sport komplex hatásai és határterületei; életminőség – kultúra – művészet címmel rendez sportszakmai konferenciát a Magyar Sport Házának első emeleti konferenciatermében november 23-án 13.30 és 17.30 óra között a Magyar Sporttudományi Társaság (MSTT) és annak Sportinnovációs és Életminőség Szakbizottsága.

A konferencia védnöke Fábián László a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára és dr. Mészáros János, a Nemzeti Versenysport Szövetség elnöke, a MOB tagja, fő szervezője Győrfi János, a Magyar Sporttudományi Társaság alelnöke, a MOB korábbi osztályvezetője.

A konferencián dr. Tóth Miklós MSTT-elnök, MOB-tag köszöntője után előadást tart Ferencz Marcel Ybl- és Pro Architektúra-díjas építész, Virág Lajos, a Sportegyesületek Országos Szövetségének főtitkára, MOB-tag, Bardóczy Gábor, a Magyar Kézilabda Szövetség TAO-igazgatója, Patonai Dénes Ybl-díjas építész, a BME Építészeti Kar prof. Emeritusa, Mezei Dániel, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem kommunikációs vezetője, dr. Szabó Lajos, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum igazgatója, a Magyar Olimpiai Akadémia tanácsának tagja, és Győrfi János, a Magyar Sporttudományi Társaság alelnöke.

011
MOB-Média/Szalmás Péter

„A COVID-éveket leszámítva több mint 12 éve dolgozunk az innováció sportban megvalósuló megoldásainak ismertetésén, az innovatív gondolkodás ösztönzésén. Ez ma már nem olyan különös, mint amikor kezdtük, és úgy gondolom, hogy alapozó missziónkat, küldetésünket elvégeztük. A mai világ problémái átterelték figyelmünket a sport életminőségben játszott szerepére. A körülöttünk zajló tragédiák, háborúk emberi méltóságot sértő jelenségek felhívják a figyelmet, hogy a sport fair play szellemében nincs ellenség, csak ellenfél. A szabályok rögzítettek, ha bármilyen nemzet fia beáll egy csapatba játszani, egy sportnyelven beszél a társaival, az ellenfél tiszteletét természetszerűleg gyakorolja.

Konferenciánkkal fel akarjuk hívni arra a figyelmet, hogy mit jelent egy nemzet, egy közösség életében egy sportlétesítmény létrehozása, egy-egy sportesemény megrendezése. Manapság egy sportlétesítmény tervezésekor komplex szemlélet szükséges. Már a kialakításnál át kell gondolni a környezetvédelem, fenntarthatóság követelményeit. A sport a kultúra szerves része. A sport legcsodálatosabb pillanatai művésziek. Konferenciánk vizsgálja egy világrendezvény országos és fővárosi hatásait, a tervezés folyamatát. A sportági létesítményfejlesztésekhez is kapcsolódnak települési és művészeti hatások. Egy-egy sportegyesület kiváló munkája is katalizátorhatással rendelkezhet a települések lakossága felé.

A mai sportfejlesztések tervezésében és megvalósításában tehát komplex és hosszú távú tényezőket kell figyelembe venni. A tervezett sportlétesítmények, épületek belső terei a praktikusságon kívül egyre nagyobb esztétikai élményt nyújtanak. A médiának, kommunikációnak rendkívül nagy a felelőssége, hogy ez a sportolókhoz, szurkolókhoz, családokhoz közel álló terület milyen szemléletben, megközelítésben kerül bemutatásra. Az újkori olimpiák kezdetekor a test – szellem – lélek egységének szellemében nemcsak szűken a szépség, hanem a szellemi teljesítmények is értékelésre kerültek. A mai háborús időkben hinnünk és bíznunk kell a sport szellemi és összekapcsoló erejében. Érdemes áttekinteni az olimpiákhoz és sporteseményekhez kapcsolódó kulturális és esztétikai elemeket.

A konferencia nemcsak az olimpiai sportágak, hanem a nem olimpiai sportágak, a diáksport, az egyetemi sport, és a fogyatékkal élők sportjának képviselőit, szakembereit is várja. Sporttudós kollégáinkon kívül várjuk a legszélesebb érdeklődő kört, testnevelőket, sportszakembereket, sportvezetőket, és távolabbi területekről mérnököket, művészeket. A sport életminőségben játszott összekötő szerepe a XXI. században felértékelődött” – írja ajánlójában Győrfi János.

A rendezvény programja itt olvasható.

A konferencián a részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött! Regisztráció: 2023. november 21-én, 16.00 óráig lehetséges a következő elérhetőségeken: [email protected] és 36 30 991 0203.