Szállj, szállj… kajak „szárnyán” – Géczi Erika hatvan éves

Szállj, szállj… kajak „szárnyán” – Géczi Erika hatvan éves

2019. 03. 10.
Megosztás

A síkvízi pályák után a világot jelentő deszkákon is sikert sikerre halmozott. Hatvan esztendős Géczi Erika (a hajóban elöl), olimpiai ezüstérmes kajakozó, majd előadóművész - őt köszöntjük.

Géczi Erika 1959. március 10-én született Budapesten. Kezdetben az atlétikapályán rótta a köröket, majd testvérének egyik kajakos barátja javasolta neki a vizes sportágat. Lement, megnézte és ott ragadt – tizenöt éves volt ekkor, így viszonylag későn kezdte el. Négy év kitartó lapátolás után bekerült a junior válogatottba. Innentől kezdve pedig mind a korosztályos, majd később a felnőtt nemzeti csapatnak is állandó tagja volt egészen sportolói pályafutásának befejezéséig, ahogy klubszínekben a BSE csapatának is.

Bár 1980-ban két válogatót is megnyert, nemzetközi tapasztalatok hiányában mégsem őt vitték ki az olimpiára. 1982-ben Belgrádban Povázsán Katalinnal párban, K2 500 méteren ezüstérmet nyertek, a Los Angeles-i játékokon a bojkott miatt nem vehetett részt, holott mind párosban, mind négyesben kivívta a részvételt. Montreálban, 1986-ban a kajak négyes tagjaként felállhatott a dobogóra Kőbán Ritával, Mészáros Erikáva és Rakusz Évával egyetemben. A kvartett 1988-ban ezüstérmet szerzett a szöuli játékokon, Géczi Erika pedig az olimpia után befejezte aktív sportolói pályafutását.

A Testnevelési Főiskolán végzett tanár szakon, 1989-től a BSE, 1993-tól 1999-ig pedig a KSI kajakos növendékeit oktatta.

A sport mellett másik nagy szenvedélye a zene. 1986-ban kérte fel a Bojtorján együttes egy vendégszereplésre, később is sokszor lépett fel velük. Tagja volt a Kormoránnak is, 1996-ban Koltay Gergely felkérte a Honfoglalás című film betétdalának feléneklésére, melyet 1998-ban a Budapesten rendezett atlétikai Európa-bajnokság megnyitóján is előadott. Ugyan ebben az évben visszatért egy kicsit szeretett sportágához is, mert noha a hajóba nem ült be, de a Rockfort együttessel elkészítette a kajak-kenu világbajnokság dalát, a Vizek szabadjait. 2011-től az ex Kormorán tagjai által alapított Örökség együttesnek volt az énekese egészen tavalyig, amikor szóló karrierbe kezdett.

Arany- és platina-lemezes, Magyar Örökség-díjas előadó, aki szabadidejében szívesen lovagol a természetben.

Isten éltesse sokáig Géczi Erikát!

(MOB, forrás: magyarhirlap.hu, Magyar Olimpikonok Lexikonja, fotó: MTI/Petrovits László, Németh Ferenc)