Szász Emese EB bronzérmes!

Szász Emese EB bronzérmes!

2013. 06. 20.
Megosztás

Harmadik érmét nyerte szerdán a magyar vívóválogatott a zágrábi Európa-bajnokságon.

Az eddigi egy ezüst és egy bronz után Szász Emese női párbajtőrben lett harmadik. A Vasas verenyzője a négyes döntőig nagyszerűen vívott, egyéni Eb-érme remek eredmény.

Két éremmel vidámabban ébredt Zágrábban a magyar küldöttség az egyéni versenyek utolsó napján, amelyen a női párbajtőrözők és a férfi kardozók versenyeztek. Hölgyeké az elsőbbség, szerda reggel 78-an vágtak neki az aranyéremhez vezető rögös útnak, közte természetesen a négy magyar.

A csoportmérkőzések nagyjából a várakozásnak megfelelően alakultak. Szász Emese lehengerlően vívott, de a másik három grácia sem teljesített rosszul. A mezőny létszámának megfelelően hármójuknak küzdenie kellett a 32 közé jutásért. Mindhárom mérkőzés hihetetlenül izgalamasan és fordulatosan alakult, mindháromszor a "hirtelen halál" döntött, de sajnos, csak egyszer "maradtunk életben". Antal Edina hat tusos hátrányból jött vissza, de a vége nem sikerült. Budai Dorina néggyel vezetett, hiába. Révész Julianna viszont 6 másodperccel a vége előtt még 11:14-re állt, innen egyenlített, és a hosszabbításban győzött.

A három nem éppen idegnyugtató derbi után Kovács Iván vezetőedzőn megkönyörült a következő körben a két versenyben maradt magyar. Emese és Julianna egyaránt remek vívással, végig vezetve, a fegyvernemben fölényesnek mondhatóan győzte le riválisát, és jutott a nyolcaddöntőbe.

Csakhogy itt egymással kerültek szembe.

Hogy ez jó, avagy rossz, elmélkedhetnénk rajta. Elvégre így van egy biztos negyeddöntősünk, de tuti nincs kettő. Azonban felesleges: ez van, ezt kell szeretni. Szász Emese szerette jobban. Hatalmas csatában - a végeredmény csalóka - győzött Emese és jutott ezzel az egyéni során negyedik magyarként a legjobb nyolc közé.

Az éremért az észt Embrich volt Kulcsár Győző tanítványának az ellenfele. Az első három perc kiegenylített küzdelmet, és egytusos magyar előnyt hozott (6:5). Gyorsan estek a tusok a folytatásban is, és többnyire Emese adta azokat. Az újabb szünetre belátható közelségbe került az érem (13:9). Aztán tapinthatóvá vált, majd hamarosan Emi zsebébe került! 15:10. Ezzel megszerezte a küldöttség harmadik érmét, melynek most már csak a színe volt kérdéses!

Bronz lett a színe. Tán a több mint három órás szünet, talán a fáradság tette, de Emese az elődöntőben nem az egész nap mutatott remek formáját nyújtotta. A nyelvtörőnek is beillő nevű olasz Quondamcarlo az elején 3:0-ra elhúzott, Szász még egyenlíteni tudott, de többé egyszer sem volt iksz. Az itáliai tusról tusra növelte előnyét, az utolsó három perc pedig egy olyan üldözőversennyel ért fel, ahol az élen álló egyre növeli előnyét.
Szász Emese így bronzéremmel zárt, ami nagyszerű eredmény, még akkor is, ha akadt olyan magyar a teremben, akiben maradt némi hiányérzet. Lehet, hogy Emese is közéjük tartozott...

Szász Emese:
"Egyik szemem sír, a másik nevet. Nem volt még egyéni Európa-bajnoki érmem, és ez volt a célkitűzésem, úgyhogy nagyon örülök. De csak holnap… Az ugyanis zavar, hogy egy olyan vívótól kaptam ki, akinél szerintem jobb vagyok, ráadásul a reggeli csoportmérkőzésen 4:1-re vertem. Nagyon elfáradtam, ami akkor sikerült, az este már nem."

Kovács Iván vezetőedző:
"Kíváncsi voltam arra, hogy milyen formában lesznek a lányok, úgy, hogy erre a versenyre külön készültünk. Szakmailag elégedett vagyok, önmagához képest mindenki jól teljesített. Más kérdés, hogy két egytusos vereséget szenvedtünk, Emese és Julianna pedig egymással került szembe. Azért az érem mindenképpen szép eredmény, ráadásul Emese az elődöntőig kimagaslóan vívott. Ott már nem annyira. Majd a világbajnokságon!"

A női párbajtőrőzők mellett a férfi kardozók is pástra léptek szerdán Zgrábban.
A rossz hír, hogy nem jutott a legjobb nyolc közé magyar férfi kardozó. Olimpiai bajnokunk, Szilágyi Áron a 32 között szenvedett vereséget, a nyolcaddöntőbe egyedül Gémesi Csanád került. A pénteki csapatversenyen lehet javítani!

Végtelenül igazságtalanok lennénk Szilágyi Áronnal akkor, ha szemrehányást tennénk neki azért, mert nem jutott a legjobb 16 közé a zágrábi Európa-bajnokságon. Tagadhatatlan, kánikulai hideg zuhanyként hatott, hogy a 32 között az olaszok harmadik-negyedik számú vívója, bizonyos Enrico Berre végig vezetve 15:11-re győzött. Ugyanakkor teljesen nyilvánvaló volt, egyszer minden fantasztikus sorozat, így Ároné is megszakad. A magyar vívás "árvízi hajósa", avagy a "londoni megmentő" egy éve, hogy minden egyes versenyen nyolc közé jut, sőt, egy kivételével valamennyi viadalon érmes.

Egy hiba a nagy számok és a vívás törvénye alapján be kellett csússzon a Vasas klasszisának. Hát becsúszott, és ha már ebben pozitívumot is akarunk keresni, akkor mennyivel jobb most, mint másfél hónap múlva, a budapesti világbajnokságon…

"Magamhoz méltatlanul vívtam, és nem tudom, minek köszönhető ez a teljesítmény. Már a csapatversenyen javítanom kell, a világbajnokságon pedig elfeledtetni ezt az egyéni Eb-t" - nyilatkozta Áron nem sokkal az asszó után.

Ennyit erről, reméltük a többiek kiköszörülik a csorbát, már csak azért is, mert ők egyéniben eddig amúgy sem jeleskedtek ebben a szezonban. Pontosabban Szatmári Andrásban már nem bízhattunk, mert junior vb-ezüstérmesünk 15:14-es vereséget szenvedett a világranglista élmezőnyéhez tartozó spanyol Casarestől. Maradt hát Iliász Nikolász és Gémesi Csanád (a képen). Nikónak nem sok esélye volt a junior világbajnok orosz Ibragimovval szemben (7:15). Csanádnak pedig a Vk-rangsor negyedik helyén álló német Wagner jutott, azaz nem ő számított favoritnak. 8:11-ig érvényesült is a papírforma, ekkor egy vágás után Csanád rosszul lett, kivette a tízperces pihenőt, sőt, az orvos kíséretében illemhelyiségre sietett. Aztán - talán megkönnyebbült… - bravúros vívással megfordította az asszót, és jutott egyedüli magyarként a nyolcaddöntőbe.

Ahol az ukrán Bojko várta - sajnos nagyszerű formában. Az ukrán végig vezetett, Csanád szorossá tudta tenni az asszót, de fordítania nem sikerült, 15:13-ra nyert az ukrán. Ez azt jelentette, hogy nem jutott magyar kardozó az Eb-n a legjobb nyolc közé, aminél azért többet ígért ez a versenyszám. Természetesen mélyebb elemzésnek - pláne a csapatverseny előtt - nincs itt a helye, de Somlai Béla vezetőedző véleményére kíváncsiak voltunk.

"Az első fordulóban még nem volt semmi gond. Aztán Szatmári Andris egy buta hiba miatt nem szerzett meglepetést, Nikónak sajnos nem sok esélye volt Ibragimovval szemben. Áron az olasz erőszakos, de egysíkú vívásával nem tudott mit kezdeni. A felkészülése sem sikerült igazán jól, egy betegség épp az utolsó napokat hátráltatta, látszott is a formán. A vébéig ki kell javítani a hibákat, remélem, ez menni fog. Csanád hátrányos helyzetből nagyon értékes meccset nyert Wagner ellen. Ez önbizalmat adhat neki a későbbiekben. A folytatás nem sikerült, de azért az ő szereplése értékesnek mondható. Egységes, jó küzdőszellemű csapat leszünk pénteken, ez biztos!"

„Áron az olasz erőszakos, de egysíkú vívásával nem tudott mit kezdeni. A felkészülése sem sikerült igazán jól, egy betegség épp az utolsó napokban hátráltatta, látszott is a formáján. A vébéig ki kell javítani a hibákat, remélem, ez menni fog" – értékelt Somlai Béla vezetőedző, hozzátéve, hogy Gémesi Csanád hátrányos helyzetből nagyon értékes meccset nyert Wagner ellen, ami önbizalmat adhat neki a későbbiekben.

Eredmények:
Vívó Európa-bajnokság, Zágráb

Férfi kard egyéni, 56 induló
Csoportmérkőzések: Szilágyi Áron 5 győzelem/1 vereség, Gémesi Csanád 4/2, Iliász Nikolász 4/2, Szatmári András 3/3.
A 32 közé jutásért: Iliász-Firat (török) 15:7, Szatmári-Casares (spanyol) 14:15.
A 16 közé jutásért: Szilágyi-Berre (olasz) 11:15, Iliász-Ibragimov (orosz) 7:15, Gémesi-Wagner (német) 15:13.
Nyolcaddöntő: Gémesi-Bojko (ukrán) 13:15.
Végeredmény: 1. Doniceanu (román), 2. Jakimenko (orosz), 3. Berre (olasz) és Koveljev (orosz), ...12. Gémesi Csanád, …18. Szilágyi Áron, …27. Iliász Nikolász, …37. Szatmári András.

Női párbajtőr egyéni, 78 induló
Csoportmérkőzések: Szász Emese 6 győzelem/0 vereség, Révész Julianna 4/2, Antal Edina 4/2, Budai Dorina 3/2.
A 32 közé jutásért: Révész-Christmann (német) 15:14, Budai-Samuelsson (svéd) 12:13, Antal-Lawrence (brit) 12:13.
A 16 közé jutásért: Szász-Mallo (francia) 15:9, Révész-Beljajeva (észt) 15:8.
Nyolcaddöntő: Szász-Révész 15:10.
Negyeddöntő: Szász-Embrich (észt) 15:10.
Elődöntő: Szász-Quondamcarlo (olasz) 8:15.
Végeredmény: 1. Branza (román), 2. Quondamcarlo (olasz), 3. Szász Emese és Knapik (lengyel),...13. Révész Júlia, ...35. Antal Edina, ...41. Budai Dorina

(Forrás: hunfncing.hu)