Szász Emese második

Szász Emese második

2013. 03. 03.
Megosztás

Szász Emese ezüstérmet nyert a St. Maur-i női párbajtőr Világkupán. Kulcsár Győző tanítványának az elmúlt egy esztendőben ez volt a legjobb eredménye.

Nagyon hamar eldőlt: egy, csak egy leány állja a sarat St. Maur vidékén, a női párbajtőr Világkupa-versenyen. A tíz magyar indulóból hét már az első napon kiesett, a 64 között Révész Júlia egy tussal ugyan, de kikapott, a másik két magyar pedig egymással került szembe. Azaz egyetlen magyar hölgy maradt a 32 között. És mivel Szász Emese legyőzte Antal Edinát, ezért ő maradt az egyetlen.
Aki aztán végigvívta a versenyt, kivívva ezzel a magyarok becsületét. Ráadásul milyen ágon?

Antal után ugyanis a világranglistát vezető kínai Sun következett, aki a legutóbbi lipcsei Vk-n viszonylag könnyen legyőzte Szászt. Most fordult a kocka, méghozzá alaposan. Emese nyert, majd az ázsiai nagy fal újabb pillére, a világranglista elejéhez tartozó koreai Shin következett. Egy találat döntött a Vasas 31 esztendős vívója javára, aki ezzel már érmes lett. És még mindig nem volt vége, a következő skalp az észt Embriché volt, akit „hirtelen halálban” győzött le Emese. Az aranyérem ezúttal nem jött össze, a román egyéni világbajnok Branza jobbnak bizonyult. Szász Emese előtt így is le a kalappal, hiszen az elmúlt egy esztendőben ez volt Emese legkiemelkedőbb eredménye.

"Végre, végre jól ment a vívás! Éppen azon gondolkoztam, hogy több mint két éve, a párizsi világbajnokság óta nem vívtam döntőt. Legjobban talán annak örültem, hogy visszavágtam a világranglistát vezető kínai Sunnak. Két hete alaposan megvert, most taktikát váltottam, és bejött, amit akartam! Aztán kétszer nyertem hirtelen halálban, ami azért sikerült, mert végig nyugodt tudtam maradni! A végére elfáradtam, meg Branzának egyébként is nagy napja volt, csupa sima győzelme volt. Úgyhogy összességében nagyon örülök és jöhet a holnapi csapatverseny."

A Vk-állomás vasárnap a csapatviadallal fejeződik be. Kovács Iván együttese Budai, Révész, Szász, Várnai összeállításban szerepel.

St. Maur női párbajtőr Világkupa.
A 32 közé jutásért: Szász-Antal 15:10, Révész-Zdanovschi (román) 7:8.
A 16 közé jutásért: Szász-Sun (kínai) 12:9.
A nyolcaddöntőben: Szász-Rembi (francia) 15:12.
A negyeddöntőben: Szász-Shin (koreai) 6:5.
Az elődöntőben: Szász-Embrich (észt) 10:9.
A döntőben: Szász-Branza (román) 6:11.
Végeredmény: 1. Branza (román), 2. Szász Emese, 3. Embrich (észt) és Samuelsson (svéd), …42. Antal Edina, …44. Révész Júlia, …105. Mihály Kata, …139. Zavoda Dóra, 140. Kazarjan Annie, …145. Bukoczki Bianka, …149. Budai Dorina, …153. Várnai Vivien, …159. Lutz Alexandra.

Női törben és női kardban nincs negyeddöntősünk

A szentpétervári női VK-n a 16, a bolognai női kard Vk-n a 32 jelentette a végállomást a magyarok számára. Vasárnap a csapatversenyek következnek.

Mohamed Aida és Knapek Edina szerepelt a legjobban a magyarok közül a szentpétervári női tőr Vk-n. Ők ketten a nyolcaddöntőben estek ki, és tulajdonképpen kijelenthetjük, hogy a papírforma érvényesült, elvégre mindketten náluk előrébb rangsorolt riválistól szenvedtek vereséget. Edina éppenséggel az olimpiai bajnok Di Franciscától kapott ki, Aidának meg a legjobb tengerentúli tőröző, Kiefer jutott. Vasárnap a csapatverseny következik a magyar kvartett számára.

Nem borította fel a papírformát a női kardválogatott sem. Sajnos. Benkó Réka és Várhelyi Anna az első körben még győzni tudott, de megint egy egyéni olimpiai bajnok került szembe a magyarral, méghozzá Benkó Rékának jutott a koreai Kim. Várhelyi Anna sikerében kicsit bíztunk, de hiába, csakúgy mint Gentben, ezúttal is a 32 jelentette a kardozóknak a záró fordulót. Vasárnap Bolognában is csapatversennyel fejeződik be a Vk-sorozat.

Szentpétervár, női tőr Világkupa.
A 32 közé jutásért: Knapek-Knop (lengyel) 15:14, Mohamed-Moskovska (ukrán) 15:7, Varga K.-Nishioka (japán) 15:7, Varga G.-Korobeinikova (orosz) 5:15.
A 16 közé jutásért: Knapek-Synoradzka (lengyel) 12:7, Mohamed-Straniero (olasz) 15:12, Varga K.-Boubakri (tunéziai) 11:15.
A nyolcaddöntőben: Knapek-Di Francisca (olasz) 8:15, Mohamed-Kiefer (amerikai) 9:15.
Végeredmény: 1. Deriglazova (orosz), 2. Korobeinikova (orosz), 3. Thibus (francia) és Golubitskyi (német), 14. Mohamed Aida, 15. Knapek Edina, …23. Varga Katalin, …52. Varga Gabriella.

Bologna, női kard Világkupa.
A 32 közé jutásért: Benkó-Petraglia (olasz) 15:11, Várhelyi-Kubissa (német) 15:13, Mikulik-Navarro (spanyol) 9:15.
A 16 közé jutásért: Benkó-Kim (koreai) 9:15, Várhelyi-Kovaljeva (orosz) 9:15.
Végeredmény: 1. Zagunis (amerikai), 2. Muhammad (amerikai), 3. Bianco (olasz) és Gavrilova (orosz), ...25. Benkó Réka, …29. Várhelyi Anna, …52. Mikulik Júlia, …95. Péntek Brigitta, …105. Gárdos Judit.

(Forrás: hunfencing.hu)