Százhúsz éve kezdődött az első újkori olimpia

Százhúsz éve kezdődött az első újkori olimpia

2016. 04. 06.
Megosztás

Napra pontosan 120 évvel ezelőtt kezdődött az első újkori olimpia: 1896. április 6-án, a görögök nemzeti ünnepén nyitotta meg I. György király az athéni ötkarikás játékokat.

Pierre de Coubertin báró, az újkori olimpiai mozgalom atyja az 1880-as években elhatározta, hogy újjáéleszti az ókori játékokat – melyeket i. e. 776-tól 393-ig négyévente rendeztek meg. Lelkes szervező munkájának köszönhetően 1894 júniusában megalapították a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, melynek vezetésébe beválasztották Kemény Ferencet, így a magyar sport az újkori olimpiai mozgalom alapítóinak egyike.

A Magyar Olimpiai Bizottság – hatodik nemzeti olimpiai bizottságként – 1895. december 19-én jött létre, Magyarország harmadik legrégebbi, ma is működő társadalmi szervezete. A MOB tavaly decemberben ünnepelte alapításának 120. évfordulóját, az ünnepségen a NOB elnöke, Thomas Bach is jelen volt.

A NOB Athént jelölte ki az első újkori olimpia helyszínének, az anyagi nehézségek leküzdése után a görög főváros sikeres ötkarikás játékokat szervezett 1896-ban. Az első újkori olimpián 14 nemzet vett részt, 241 férfi indult 9 sportág 43 versenyszámában. Az első olimpiai bajnoki címet az amerikai James B. Connolly – aki később Pulitzer-díjas íróként lett ismert – szerezte meg, a nyitó napon megnyerte a hármasugrást.

A magyar csapat 7 sportolóval képviseltette magát, és nem is akárhogyan! Hajós Alfréd két aranyérmet is nyert úszásban: 100 m gyorson és 1200 m gyorsan sem talált legyőzőre. Dáni Nándor ezüstérmes lett 800 méteres futásban, Szokolyi Alajos pedig bronzérmes lett 100 méteren. Kellner Gyula a maratonin állhatott fel a dobogó harmadik fokára, míg Tapavicza Momcsilló tenisz egyesben lett bronzérmes. Pontszerzőink is voltak Athénban: Szokolyi Alajos mindössze egy kísérletből negyedik lett hármasugrásban, Tapavicza Momcsilló – aki kétkaros súlyemelésben 6. helyen zárt – pedig birkózásban lett 4.

A magyar küldöttség 2 arany-, 1 ezüst- és 3 bronzéremmel zárt, ezzel a 6. helyen végzett az éremtáblázaton, az élen az Egyesült Államok 11 arannyal, eggyel megelőzve a házigazda Görögországot.

Az 1896-os athéni játékokat beleszámítva már 30 nyári olimpiát rendeztek, 121 nap múlva Rióban pedig következik a XXXI. nyári olimpia. A magyar olimpikonok az eddigi 30 újkori, nyári ötkarikás játékokon 168 arany-, 146 ezüst- és 166 bronzérmet nyertek.

Az 1896-os athéni olimpiáról bővebben ide kattintva olvashatnak.
Dr. Takács Ferenc olimpizmus történetéről szóló tanulmányát pedig itt olvashatják.

(MOB)