Minden magyar kajak-kenu egység a döntőben

Szegedé a 2019-es kajak-kenu kvalifikációs vb!

2015. 03. 22.
Megosztás

"Megnyertük a pályázatot! Hatalmas sportdiplomáciai siker, hogy a 2020-as tokiói olimpia kvalifikációs eseményeként kajak-kenu világbajnokságot rendezhet Szeged 2019-ben" - erősítette meg a hírt a mob.hu-nak Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség főtitkára. A magyarok javára szoros pályázatot követően döntött a nemzetközi szövetség igazgatótanácsa hétvégén Marokkóban.

Szeged mellett az elmúlt esztendők vb-házigazdái, valamint Kanada is pályázott '19-re. A magyar Tisza-parti település 2011-ben, Duisburg 2013-ban, Moszkva 2014-ben látta vendégül a nemzetközi síkvízi gyorsasági elitet.

Dr. Baráth Etele, a honi szövetség első embere a kajakkenusport.hu-nak úgy nyilatkozott, kiélezett verseny volt, hatalmas fegyvertény, hogy éppen az örök rivális Németországot sikerült legyőznünk.

"A háttérben élveztük Vaskuti Istvánnak, az ICF első alelnöke a támogatását is, aki nagyon sokan lobbizott az igazgatótanácson belül azért, hogy révbe érjen a magyar kandidálás. A legfontosabb, hogy ezzel a döntéssel az ICF újra elismerte, hogy Magyarország vezető nagyhatalom a gyorsasági szakágban, ez pedig a kiváló versenyzőinknek a sok-sok ezer magyar szurkolónak, valamint a kormányzatnak köszönhető. Hálásak vagyunk, mert a kormány még februárban mögénk állt és garanciát vállalt arra, hogy támogatni fogja anyagilag az esemény megszervezését.”

A MOB Kiemelt Edző Programjának szakembere, az olimpiai bajnok vezetőedző Storcz Botond is nagyon örül a sikernek. Úgy ogalmazott, hatalmas lökést, motivációt fog adni a versenyzőknek a hazai pálya Tokió előtt.

"Hazai pályán, tízezrek előtt szerepelni, ez minden olyan fiatal sportoló álma, akinek ilyesmi még nem adatott meg, az idősebbek pedig azért fognak kitartani 2019-ig, hogy újra átéljék, amit 2006-ban, vagy 2011-ben."

A szegedi pálya az elmúlt időszakban komoly létesítményfejlesztésben részesült, a kajak-kenusport pedig a kiemelt sportágfejlesztés (KSF) alkalmával jutott hatalmas lehetőséghez. A magyar versenyzők pedig a világversenyeken összesítésben sorra a nemzetek rangsorának legjobbjai közt végeznek.

Magyarország a - többek közt - 2017-es vízes vb és a győri EYOF mellett újabb jelentős sporteseménynek adhat otthont az elkövetkezendő években, ami egy esetleges hazai olimpiarendezést megelőzően kedvező nemzetközi megítélést hozhat hazánknak.

(MOB/VF-MKKSZ, fotó: MTI)