Szeles és ütős sportok a fókuszban

Szeles és ütős sportok a fókuszban

2022. 10. 21.
Megosztás


Vitorlázással, tollaslabdával és asztalitenisszel folytatódott pénteken a Magyar Olimpiai Bizottság párizsi olimpiai konzultációs sorozata.

Mint dr. Bartha Csaba, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója köszöntőjében elmondta, a MOB egyik alapszabályban is rögzített feladata, hogy a szövetségekkel közös, olimpiák előtti konzultációkat követően tájékoztatást, prognózist adjon a közgyűlésnek az olimpiai felkészülés aktualitásairól. Ehhez a szövetségekkel közös őszinte párbeszédre van szükség, ahol a kvalifikációs menetelésen túl az olimpiáig vezető út teljes vertikumát áttekintik szakmai szempontok alapján, kitérve azokra a sarokpontokra, amelyekben a MOB segítséget tud nyújtani.

A Magyar Vitorlás Szövetség részéről Gerendy Zoltán elnök a szövetség helyzetéről beszélt, Holczhauser András főtitkár a szakmai vonatkozásokat ismertette. Berecz Zsombor tokiói ezüstérme magasra tette a lécet, eredményét is kalkulálva sikeres esztendőket él meg a sportág. A közelmúltban adtak át Balatonfüreden egy 140 (hajó)férőhelyes kikötőt, amit jelentős előrelépésnek könyvelnek el, csakúgy, mint az utánpótlásbázis növekedését. A megnövekedett energiaárak kevésbé („a Balatont nem kell fűteni”), a külföldi utazások jelentősen terhelik a szövetség költségvetését. Érdi Mári és a Vadnai testvérek, Benjamin és Jonatán részéről két hajóosztályban várható a kvótaszerzés, amire a jövő évi világbajnokságon adottak is lennének a lehetőségek. A finn dingi osztály Párizsban már nem szerepel a programban; a versenyeket Marseille-ben rendezik, fontos az előzetes helyismeret, bázis létrehozása. A bevételek gyarapítása érdekében támogatók bevonásán dolgoznak. Inkább szabadidősport a legendás Kékszalag (mintegy 550 hajóval, közel 2800 versenyzővel), de az onnan származó nyereség jelentős bevétel a sportág működéséhez. Érdekességként: a Balatonon 56 hajóosztályt tartanak nyilván. A konzultáció során Bartha Csaba gratulált Érdi Mári közelmúltban szerzett világbajnoki 5. helyezéséhez, melyet az új elnevezésű laser radial hajóosztályban, az ILCA6-ban szerzett a felnőttek közt.

Egy nemzeti edzőközpont nagy segítséget jelenthetne, hiszen Pécsen, Debrecen környékén, Cegléden, Dunakeszin és Budapesten (Újpesten) is vannak jól működő pályák és bázisok, de a központi felkészülés nehezen megoldott – ez már a tollaslabdázók részéről hangzott el. Joó Melinda főtitkár és a skót szövetségi kapitány, Gragor McVean ismertette a sportág aktualitásait. Mint ismert, Rióban és Tokióban is pályára lépett magyar tollaslabdázó, szeretnék ezt a hagyományt folytatni Párizsban is. A szövetség jelenleg a női részvételre nagyobb esélyt lát, mint a férfira. Ehhez azonban sok versenyen kell részt venni, világranglistapontokat gyűjteni, a világranglistán pedig egyre feljebb lépkedni. A tornákat a különböző földrészeken rendezik, sokszor igen távoli helyszíneken, ahova igen költséges elutazni. A tollaslabdát az idén nyári, besztercebányai Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon is betették a programba (magyar indulónk is volt), illetve a jövő évi Európa Játékokon is műsorra tűzik, ahol egyben Európa-bajnoki érmeket is osztanak, illetve az eredmények beleszámíthatnak az olimpiai kvalifikációba is. Elmondták, hogy a Sportkórházzal együttműködésben vannak.

Az asztaliteniszezők egyeztetésén Bartha Csaba előrebocsátotta: nagyszerű teljesítményt nyújtott létszámát tekintve a sportági delegáció Tokióban, szép siker lenne hasonlót nyújtani Párizsban is. Az aktualitásokról Lajtai Kristóf főtitkár, Bátorfi Zoltán női szövetségi kapitány és Aranyosi Péter, a férfikapitány segítője beszélt; miután bemutatták a szövetség új „igazolását”, az Európa-bajnok, kétszeres olimpikon Lovas Petrát. A sportág kvalifikációs menete igen hasonlít a tollaslabdához, sok versenyre kell utazni, ezek zömét Ázsiában, a Közel-Keleten, Kínában és Malajziában rendezik. Ezeken kell a pontokat gyűjteni, a világselejtezőről szinte reménytelen lenne a kijutás. A válogatottban fiatalítás történt, az egyéni kvóták mellett vegyes párosban is van bizalom, de csapatban is lehet némi esély. A sportág szintén szerepel a 2023-as Európa Játékok programjában, kvalifikációs eseményként. A válogatottak fő edzéshelyszíne az Ormai-csarnok (ami kevésnek kezd bizonyulni, és hatalmas logisztikai kihívást jelent), amin sokat segítene a budaörsi komplexum megvalósulása, ami egyben európai edzésközpont, nemzetközi edzőtáborok színhelye is lehetne. Változott a nemzetközi versenyrendszer, a WTT (World Table Tennis) egyik európai állomásának Magyarország adhatna otthont, ami több szempontból is jövedelmező lehetne a sportágnak és a szövetségnek (vendégéjszakák, internetes nézettség, szponzori bevételek…). A Sportkórházzal jó kapcsolatban vannak, de további sporttudományi lehetőségek iránt is érdeklődnének.

(MOB; fotó: MOB)