Széles Sándor: - Örülök, hogy Risztov Éva győzelméhez is hozzájárulhattam -

Széles Sándor: - Örülök, hogy Risztov Éva győzelméhez is hozzájárulhattam -

2012. 08. 10.
Megosztás

A „szakma” jól tudta, a kevésbé bennfentesek körében viszont csak csütörtökön derült fény arra, hogy Széles Sándor mesteredző, Gyurta Dániel sikereinek a kovácsa, Risztov Éva bravúros olimpiai győzelmét is részben a magáénak érezheti, még ha ennek a hozzájárulásnak a mértékét nehéz maghatározni.

„Öröm a számomra, hogy Éva is a csúcsra ért, de büszke is, hiszen ehhez a győzelemhez én is hozzájárulhattam az idén felkért segítőtársaként – ezzel kezdte a már Budapesten pihenő Széles Sándor a T-Mobile Sporthír Szolgálatnak nyilatkozva,majd a tél végén elkezdődött együttműködés részleteiről is szót ejtett. –

Valamikor februárban Kiss László szövetség azt kérte tőlem, hogy vigyük magunkkal Évát a floridai edzőtáborunkba és én úgy éreztem, hogy ezt mindenképpen meg kell tennem érte. Több mint három hétig dolgoztunk együtt, és azt tapasztaltam, hogy, Éva jól érzi magát a társaságunkban, mindent elkövet azért, hogy profitáljon a „vendégeskedéséből”.
Aztán, hogy hazatértünk és Hódmezővásárhelyen folytattuk az olimpiai felkészülést, ismét velünk edzett és így érkeztünk el a debreceni Európa-bajnoksághoz, ahol a 800 méteren bronzérmet nyert, az 1500-on pedig ezüstöt. Ha a kontinensbajnokság napjait is beszámítom, tizenhárom hétig edzett és versenyzett a közvetlen irányításom alatt, és ezért mondhatom most, hogy a csütörtöki diadalban én is benne voltam. De hogy senki se vádolhasson a siker kisajátításával, gyorsan hozzá kell tennem, hogy Évának Debrecenben megvan a maga mestere, Dévai László személyében egy nagyon tehetséges fiatal szakember, akivel hibátlanul tudtam együttműködni.”

Széles Sándor szerint Risztov Éva nagyon jól tette, hogy hosszú kihagyása után nem a „medencés” úszás forgatagába tért vissza, hanem a nyílt vízi versenypályák világába, mert – ne tűnjön udvariatlanságnak – az életkorához ez utóbbi illett, illetve inkább ez. A győzelmeket az egykori háromszoros világbajnoki ezüstérmesnek persze itt sem adták ingyen. Naponta két alkalommal 2 és fél órát kellett úsznia, átlagosan 16 kilométert és emellett a szárazföldi edzéseken is nehéz gyakorlatok elvégzése várt rá.

„Lehet, hogy nem mindenkinek fog tetszeni, de szerintem a nyílt vízi versenyeken Gyurta Gergőnek, az olimpiai bajnok Dani öccsének is keresni valója lehetett volna ebben a számban, ha hagyták volna, és már korábban elülnek azok a sportági viharok, amelyekről most a világért se szeretnék többet mondani. Még szerencse, hogy Gergő csak 21 éves, így előtte a világ: nem csak a medencében, hanem a nyílt vízi versenyeken is sokszor bizonyíthat. Ha ez már az idén megtörténhetett volna, lehet, hogy a Hyde parkban két magyar éremnek örvendezhetünk – jelentette ki a magyar úszósport egyik legsikeresebb edzője.

(Forrás: T-Mobile Sporthír Szolgálat – Szalay Péter)