Szilágyi Áron bronzérmes, Gémesi hetedik, Szatmári nyolcadik

Szilágyi Áron bronzérmes, Gémesi hetedik, Szatmári nyolcadik

2013. 08. 08.
Megosztás

Nagyszerűen szerepeltek a MOL Vívó Világbajnokságon a magyar férfi kardozók. Az olimpiai bajnok Szilágyi Áron remek vívással a négyes döntőbe jutott, míg Gémesi Csanád a hetedik, Szatmári András a nyolcadik helyen zárt - mindketten eddigi legjobb felnőtt eredményét produkálva.

Közel telt ház előtt, fantasztikus hangulatban kezdődött kora délután a világbajnokság férfi kardversenyének 64-es táblája a SYMA Csarnokban.

A három bejutott magyar, Gémesi Csanád, Szatmári András és Szilágyi Áron a 32 közé kerülésért érvényesítette a papírformát, és rendkívül magabiztos vívással, jó teljesítményt nyújtva jutott tovább - a közönség legnagyobb örömére.

A következő kör már jóval keményebbnek ígérkezett. Csanád példaként a hetedik kiemelt amerikai Homerral került szembe. A mindig rendkívül lelkes gödöllői önmagát is felülmúlva, nagyszerű tusokkal, igen szoros meccsen 15:13-ra legyőzte esélyesebbnek tartott ellenfelét, és ezzel máris a nyolcaddöntőbe jutott.

"Kemény volt, de úgy érzem jó formában vagyok. Igazi értékmérőnek számított ez az asszó, és remélem, erőt ad a folytatáshoz." - nyilatkozta a boldog, de nem megelégedett győztes.

A szusszanásnyi szünet először is arra volt elegendő, hogy fújjon egyet a közönség. Másrészt, hogy hivatalosan is kiderüljön, az esti döntőkre minden jegy elkelt! Harmadrészt pedig konstatálhattuk a vb eddigi legnagyobb meglepetését, kiesett Áron egyik legnagyobb ellenfele. Az olimpiai ezüstérmes, világranglista-vezető olasz Occhiuzzi a grúz Sandro Bazadzétól szenvedett vereséget. Eztán egyszerre lépett pástra a két vasasos, a junior világbajnoki ezüstérmes Szatmári András, és Áron, akinek minden sikeres megmozdulását vívóversenyen szinte sosem tapasztalt ováció kísérte. És a terem két ellentétes sarkában vívó magyar egymást múlta felül. Áron ismét olyan magabiztos volt, mint Darth Vader és a Gladiátor ellen, kétséget sem hagyott afelől, ki a jobb. Andris pedig élete első felnőtt világversenyén, húszévesen is higgadt tudott maradni fehérorosz ellenfelével szemben.

Jöhettek a nyolcaddöntők! És micsoda nyolcaddöntők. Kezdjük Szilágyi Áronnal, elvégre az olasszok klasszisával, az athéni bajnok Montanóval mérkőzött. Csakhogy London tavaly volt, Athén kilenc éve, és a mi klasszisunk egyszerűen bedarálta, remek vívással felőrölte az olaszt. És ezzel az is eldőlt, hogy lesz magyar érmes férfi kardban, mivel korábban Gémesi Csanád szintén pazar vívással verte meg a korábbi egyéni Európa-bajnokot, a fehérorosz Bujkevicset, és a két magyar egy ágon szerepelt. Jó is ez, meg rossz is. Nézzük a jó oldalát: már a nyolcnál járva magyar érmest ünnepelhettünk! Az i-re a pontot Szatmári Andris tette fel. A fiatal tehetség 4:8-ról fordított a román Badea ellen 15:13-ra. Mindhárom magyar negyeddöntőbe jutott, óriási teljesítmény!

"Nem lepett meg Montano. Tudtam, hogy sokat foglalkozik majd a zsűrivel, és nekem nem szabad ebbe belemennem. Agresszívabbá kellett válnom, ez kellett a győzelemhez. Egyik szemem sír, a másik nevet, hogy magyarral kerülök szembe. Az érem már megvan, de a csapattársammal kell szembe szállnom." - nyilatkozta Áron a Montano elleni asszóját követően.

A negyeddöntő magyar párosítása (Szilágyi-Gémesi) nem hozott sem nagy küzdelmet, sem meglepetést. Áron mindjárt az elején elhúzott, és biztosan győzött. Csanádot viszont minden dicséret megilleti, két kiemelt vívót is búcsúztatott, hetedik helyével pályafutása eddigi legnagyobb sikerét érte el.

Szilágyi Áron:
"Magyar rivális ellen a legnehezebb vívni, ráadásul Csanád is jó formában volt. Én ismertem ki őt gyorsabban., az apróságok az én javamra döntöttek. Kicsit elfáradtam, most megyek lazítani és készülök az elődöntőre."
Gémesi Csanád:
"Nem tudom még igazán értékelni ezt a szereplést. Áronnal vívtam én már ennél sokkal szorosabb asszót is. Talán éppen az hiányzott, hogy olyan magabiztos vívó legyek, mint ő. A vívásommal és a helyezésemmel azért összességében azt hiszem, elégedett lehetek."

Szatmári Andris az orosz Kovalevvel csapott össze, s egészen 14:14-ig jutott, majd így bosszankodott az utolsó bekapott tus után.
Szatmári András:
"Most még nagyon csalódott vagyok, el kell teljen néhány nap, hogy sikernek könyveljem el a negyeddöntős szereplést. Nem tudtam megakadályozni, hogy Kovalev elhúzzon, sok erőt kivett, hogy rohantam az eredmény után. Aztán sikerült fordítanom, de két buta tussal vesztettem. Sajnálom."

Az elődöntők előtt került sor az ünnepélyes megnyitóre. Beszédet mondott Alisher Usmanov, a Nemzetközi Vívó Szövetség dúsgazdag és a sportággal rendkívül nagyvonalú orosz elnöke, valamint Csampa Zsolt, a Magyar Vívó Szövetség elnöke. Százhat önkéntes körbevitte a 106 résztvevő országának zászlaját, és ezzel hivatalosan is megnyitottnak tekinthettük a MOL Vívó Világbajnokságot.

Az igazi dráma eztán következett. Az addigra csurig telt csarnokban Szilágyi a vb egyik favoritjával, a Szatmárit kiverő az orosz Kovalevvel következett.
Az ellenfél sokáig vezetett, de nagy külöbség nem volt kettejük között. 13-nál aztán Andris beérte ellenfelét, sőt, egyetlen tusra került a világbajnoki éremtől. A befejezés sajnos nem sikerült, az utolsó két találatot Kovalev vitte be. Ennek ellenére le a kalappal Andris előtt, élete első fél felnőtt idényét vb-döntővel, nyolcadik hellyel zárta, és egy tus választotta el a még nagyobb szenzációtól. Reméljük, lesz ez még másként is.

A hölgyek után rendezték a férfi kardozók elődöntőjét.
Először az orosz Resetnikov viszonylag simán verte a román Dolniceanut, majd jöhetett Szilágyi Áron és nagy ellenfele, az orosz Kovalev. Londonban ugyancsak az elődöntőben találkoztak, akkor Szilágyi biztosan nyert. Nos az orosz az elődöntőben visszavágott Szilágyinak.
A közönség remek hangulatot teremtett, a hazai szurkolókon kívül szépszámú orosz nézősereg is a lelátón ült.
Szoros volt a küzdelem, az egész asszó folyamán egyetlen alkalommal sem volt nagyobb a különbség két tusnál. Félidőig rendre Áron vezetett, de 10-nél utolérte őt Kovalev, és onnantól kezdve nála volt az előny 1-2 találattal. Az utolsó, egylámpás tus ezúttal nem nekünk kedvezett, így az orosz visszavágott az elbukott londoni elődöntőért. Szilágyi Áron ezzel bronzérmes lett, ami legjobb egyéni világbajnoki szereplése.

Szilágyi Áronnak nincs miért csóválnia a fejét. Nagyszerű bronzérmet szerzett magának és Magyarországnak.

A döntőben két orosz találkozott, de Reshetnikov kifogott Kovaleven, és 15:13-ra nyert.
„Nehéz volt a döntő, hiszen a saját csapatársammal vívtam. Idén eddig kétszer kikaptam tőle. Nagyon boldog és elégedett vagyok a világbajnoki címmel” – mondta a győztes.

Folytatás csütörtökön a férfi és női párbajtőrözők versenyével.

MOL Vívó Világbajnokság,
férfi kard egyéni
A legjobb 64 között: Gémesi-Ochocki (anerikai) 15:6, Szatmári-Polossifakis (kanadai) 15:11, Szilágyi-Escudero (spanyol) 15:6.
A legjobb 32 között: Gémesi-Homer (amerikai) 15:13, Szatmári-Lihacseuszki (fehérorosz) 15:13, Szilágyi-Galatanu (román) 15:10.
Nyolcaddöntő: Gémesi-Bujkevics (fehérorosz) 15:10, Szatmári-Badea (román) 15:13, Szilágyi-Montano (olasz) 15:9.
Negyeddöntő:
Szilágyi-Gémesi 15-9
Nyikolaj Kovaljov (orosz)-Szatmári András 15-14
Venjamin Resetnyikov (orosz)-Max Hartung (német) 15-14
Tiberiu Dolniceanu (román)-Enrico Berre (olasz) 15-4
Elődöntő:
Resetnyikov-Dolniceanu 15-10
Kovaljov-Szilágyi 15-14
Döntő:
Resetnyikov-Kovaljov 15-13
A végeredmény: 1. Venjamin Resetnyikov (Oroszország), 2. Nyikolaj Kovaljov (Oroszország), 3. Tiberiu Dolniceanu (Románia) és Szilágyi Áron,