Szilágyi Áron sporttörténelmet írt Tokióban

Szilágyi Áron sporttörténelmet írt Tokióban

2021. 07. 24.
Megosztás


A hivatalos megnyitó utáni első versenynapon, szombaton 7 sportág 11 versenyszámában avattak bajnokot a tokiói olimpián. Szilágyi Áron vívásban sporttörténelmet írt, mivel a kardozók egyéni versenyében sorozatban harmadik alkalommal állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára. Ezt eddig egyetlen férfi vívó sem tudta elérni. Salim Omar a pontszerző ötödik helyen végzett a taekwondósok versenyében, a -58 kg-os súlycsoportban. Napi összefoglalónk következik.

Vívás


(Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A kétszeres címvédő Szilágyi Áron biztosan verte ellenfeleit. A venezuelai José Quinter, az izraeli Abedini és a Decsi Tamást korábban legyőző Pakdamani sem okozott problémát Áron számára. Ezzel már a négy között volt, de meglepetésre nem a koreai világranglista-vezető koreai Oh jött, hanem az őt legyőző georgiai Basadze. Nem kezdte jól az elődöntőt Áron, hiszen ellenfele 3-1 és 4-1 arányban is vezetett. A kétszeres olimpiai bajnok ezután kiegyenlített, sőt 8-5-re is vezetett. Ellenfele is megmutatta, hogy nem véletlenül került be az elődöntőbe, a hajrában már ő vezetett 13-12-re. A Vasas kardozója három találattal lezárta a találkozót, és 15-13-as győzelemmel jutott be a fináléba, ahol a koreai Kim-et 6-12-ről 15-12-re legyőző olasz Samele volt az ellenfele. A döntőben nem sok esélye volt az olasznak. Áron már az elején tetemes előnyhöz jutott, s végül magabiztosan nyert 15-7 arányban, megszerezve a magyar küldöttség első aranyérmét.

Arra senki sem számított, hogy Decsi Tamás és Szatmári András már az első összecsapását elveszíti a 32 között. Decsi 15-8-ra kikapott a német Max Hartungtól. A 2017-ben világbajnok Szatmári András meglepetésre 15-12-re szenvedett vereséget az iráni Ali Pakdamantól.


Taekwondo


(Fotó: MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit)

Az áprilisban Európa-bajnok Salim Omar 46-16-ra kikapott a taekwondósok 58 kilogrammos kategóriájának bronzmérkőzésén a tokiói olimpián, így ötödikként zárt. A 18 éves magyar versenyző – akinek édesapja, Salim Gergely Tanzániában született, majd 1992-ben dán színekben olimpiai bajnok lett – szombaton a világbajnoki címvédő Dzsang Dzsunnal csapott össze. A dél-koreai rivális fizikális fölényben volt azáltal, hogy jóval magasabb Salimnál, akinek így nem sikerültek a támadásai. Az első menet után 12-6-ra vezetett az ázsiai, aki a másodikban 38-15-re elhúzott az elbizonytalanodó magyartól. A harmadik két perc már csak formalitás volt, a végeredmény 46-16 lett Dzsangnak.

Ezt megelőzően egyetlen magyar taekwondós szerepelt olimpián, méghozzá Salim Omar nagybátyja, Salim József, aki a 2000-es, sydneyi játékokon szintén ötödik lett.

Úszás


(Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Három magyar úszó jutott be a vasárnap reggeli 400 vegyes finálékban. Verrasztó Dávid legyőzte önmagát, és az elmúlt 15 évet maga mögött hagyva végre bejutott az olimpiai döntőbe, mégpedig a 4. helyen. A hölgyeknél Mihályvári-Farkas Viktória a 6., Hosszú Katinka pedig a 7. helyen kvalifikálta magát.

Verrasztó Dávid már az előfutamban képes volt közel úszni idei legjobbjához (4:09.80), amivel alighanem túljutott a legnagyobb (lelki) akadályon: döntőt úszhat az olimpián. Hogy negyedik helyen jutott be, nem igazán számít; tizedek választották el a továbbjutókat egymástól (az első és a hatodik között 0.64 volt a különbség), vasárnap reggel alighanem tiszta lappal indul mindenki, és csak az számít, kinek a legtisztább a feje. Hatan úsztak 4:09-et, és láthatóan mindenki beletett mindent, azaz a fináléban valóban egészen apró dolgok döntenek majd.

Bernek Péter ugyan egyéni csúcsot úszott, ám ez ebben az iszonyú sűrű mezőnyben csupán a 13. helyhez volt elég – viszont a tévékamera előtt átölelte a könnyeivel küzdő Verrasztó Dávidot, és közölte vele: holnap még jobban fog úszni.

Száz pillangón Sebestyén Dalmának sikerült egy percen belül jönnie (59.79), amivel 27. lett – neki ez volt a felvezetés a 200 pillangó előtt.

Férfi 400 gyorson junior világbajnokunk, Zombori Gábor próbálkozott a csodával, ám nem tudta megismételni a 2019-es budapesti teljesítményét (3:46.06 – most 3:47.99-et jött), igaz, a döntőhöz az sem lett volna elég – most 18-ikként zárt.

Az utolsó magyar érdekeltségű számban előbb Mihályvári-Farkas Viktória mutatott be egy hasonlóan pazar hajrát, mint a budapesti, számára ezüstérmet hozó vb-n, és az ottani idejét is megjavítva 4:35.99-cel, 6. helyen jutott tovább. Hosszú Katinka ezúttal nem volt annyira élesre töltve, Vikinél két századdal gyengébbet jött, így a 7. helyen ment tovább, azaz meglehetősen szokatlan módon az 1-es pályán úszik a fináléban – no, de ott lehet surranni igazán!

Sportlövészet



Az olimpia első aranyérme a női 10m-es légpuskás számban talált gazdára. A győzelmet a kínai Yang Qian szerezte meg, aki az utolsó lövésével előzte meg az orosz olimpiai csapat sportolóját, Anastasia Galushkinát. Mészáros Eszter az alapversenyben a 20. helyen végzett. A 19 éves világkupa-győztes magyar lövő 625,3 körös eredménnyel fejezte be a 60 lövéses alapversenyt az 50 fős mezőnyben.

Kerékpár


(Fotó: Szalay-Berzeviczy Attila)

Valter Attila hivatalosan nem fejezte be a tokiói olimpia országúti kerékpáros mezőnyversenyét. A 234 kilométeres távon három komoly hegymenet várt a 128 rajthoz álló kerékpárosra, akiket az utak mellett biztattak a nézők – ez a sportág sajátosságaiból adódó kiváltság a zárt kapuk mögött zajló olimpián idén különlegességnek számít. A nagy meleg, a magas páratartalom, a Fudzsi mászása és az olaszok, belgák, szlovénok által diktált magas tempó rostálta a mezőnyt, amely a záró ötven kilométerre utolérte a szökevényeket. Valter ekkortájt szakadt le a főmezőnyről, és bár áttekert a célvonalon, az ötkarikás játékok oldala szerint nem fejezte be a versenyt, amelyben 82 kerékpáros ért célba hivatalosan.


Asztalitenisz



Búcsúzott a Szudi Ádám, Pergel Szandra vegyes páros az asztaliteniszezőknél. A magyar kettős a negyedik helyen kiemelt hongkongi Vong Csun-ting és Tu Hoj-kem ellen lépett asztalhoz. A kétszeres világbajnoki bronzérmes vetélytárs már az első szettben bizonyította, hogy elég kemény rivális, és a magyarok – azt leszámítva, hogy a negyedik játszmában hat meccslabdát hárítottak – a folytatásban sem tudtak komolyabb ellenállást kifejteni. A mérkőzés 28 percig tartott. Szudi ezzel befejezte szereplését Tokióban, Pergel viszont később még a csapat tagjaként is asztalhoz áll.

Női egyesben is búcsúra kényszerült Madarász Dóra, akit a negyedik olimpiáján szereplő, rutinos nigériai Offiong Edem győzött le 4-1 arányban.

Férfi egyesben Majoros Bence biztosan verte 4-0-ra algiri ellenfelét és tobább lépett a 2. fordulóba.

Ökölvívás



Az 57 kg-ban szereplő Gálos Roland első mérkőzésén kikapott, így búcsúzott a tokiói olimpia ökölvívóversenyétől, melynek egyetlen magyar indulója volt. A 26 éves magyar bokszoló a kazah Serik Temirzsanov ellen lépett ringbe a nyolcaddöntőbe jutásért. Előzetesen kiélezett csatára lehetett számítani, összességében azonban Gálos sima vereséget szenvedett. Temirzsanov kiváló rajtot vett, alig fél perc után ugyanis egy szép jobbegyenest követően a mérkőzésvezető számolt Gálosra. A második szakaszban már egyértelműen Gálos ment előre, de nem ütött eleget, ráadásul Temirzsanov kiváló érzékkel indított bele támadásaiba, a menet közepén pedig kemény testütései után a bíró – kissé talán elhamarkodottan – ismét számolt a magyarra. A találkozót egyhangú pontozással (30-25, 30-25, 30-27, 30-27, 30-27) a kazah nyerte.

Judo


(Fotó: MOB/Szalmás Péter)

A judosok 48 kg-os mezőnyében a negyedik olimpiáján szereplő Csernoviczki Éva az első ellenfelét, az indiai Shushila Likmabam ipponnal verte. A következő körben pedig a kategória egyik legjobbja, a 2017-ben világbajnok japán Tonaki Funa várt rá, aki harmadik kiemeltként erőnyerő volt az első fordulóban. Az összecsapást a kétszeres Európa-bajnok magyar judós kezdte aktívabban, ment előre, de akciót nem tudott csinálni. Aztán a japán pillanatai következtek, ám Csernoviczki sikeresen hárította dobáskísérletét. Tonaki keményen támadta, másodszorra meg is csinálta az ippont érő leszorítást, 22 másodperccel a vége előtt. Csernoviczki Éva a 2012-es harmadik helye mellett Pekingben és Rióban is hetedik volt.

(MOB-összeállítás; fotók: MOB/Szalmás Péter)