Szimonetta kétszer csapta oda Lőrinczet

2013. 04. 30.
Megosztás

A magyar birkózás kultikus helyén, a válogatott felkészülésének is otthont adó Müller Ferdinánd-edzőteremben vették át a Dorogi NC képviselői A Hónap Műhelye-díjat. A kuratórium a dorogi birkózók márciusi teljesítményét ítélte a legméltóbbnak a rangos elismerésre, amely a Decathlon, a MOB és az Utanpotlassport.hu hozott létre.

Az ünnepségen Jäger Szimonetta kétszer is szőnyegre küldte a kétszeres Európa-bajnok Lőrincz Tamást.

Volt valami nagyszerű már a Müller-edzőterem elrendezésében is. A dorogiak elhozták az ünnepségre a harminc legsikeresebb fiatal birkózójukat, a többségük még apró gyerek, és leültették őket a szőnyegre, éppen szemben a dicsőségfallal, amelyről a sportág valamennyi olimpiai, világ- és Európa-bajnokának a fotója nézett szembe velük. A dorogi sikerek legfőbb kovácsa, Lévai Zoltán az együvé tartozást hangsúlyozva, azonos színű – nevezetesen piros – mezbe öltöztette a srácokat. (Mint ismeretes: a versenyszőnyegen az egyik küzdő fél piros, a másik kék mezt visel.)

A gyerkőcökön érződött némi megilletődöttség, ami persze nem hasonlított az iskolai évnyitókkal együtt járó feszültségre, mert tudták: őket itt ünnepelni fogják.

Hogy a legkisebb szorongás is elszálljon, arról Siklós Erik, a MOB sajtófőnöke gondoskodott. Szőnyegre szólított két picurkát, mutassanak be egy-két dobást. És ők olyan természetességgel hajtották végre a birkózás legmutatósabb akcióit, mintha rutinos felnőttek lennének.

A dorogiak megérdemelt sikerét emelte ki Bruckner Gábor, a honlapunkat gondozó MediaBook Kft. ügyvezetője, amikor tételesen felsorolta, hogy márciusban minden fogásnem minden korosztályában remekeltek. Hozzátette: a díj eddigi három odaítélése közül most született meg a legsimábban a kuratórium döntése, noha a másik négy jelölt is nagyszerűt produkált.

A MOB képviseletében Tóth József, a Héraklész-program igazgatója mondta el, hogy a díjátadóként megjelent, kétszeres Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes Lőrincz Tamás a program által támogatott Mr. Tus sportiskola eminense, akárcsak a Londonban bronzot nyert Módos Péter. Kifejezte teljes bizodalmát, hogy a sportág az olimpia programján marad, és hogy a szőnyegen ülő ifjú dorogiak közül többen is eljuthatnak ötkarikás viadalra. Ezért mindent megtesz a birkózószövetség is, mert az összes sportág közül a legtöbbet kívánja az egyesületek, az utánpótlás-nevelés támogatására fordítani a kormány által odaítélt, kiemelt állami támogatásból.

Pósfai Gábor, a Decathlon-sportáruházlánc ügyvezető igazgatója nem először szereplő a birkózásban. Az ünnepségen nem mondta el, de a sportág pontosan tudja, hogy főszponzorként milyen jelentős szerepe volt a tavalyi budaörsi veterán-világbajnokság sikerében, amely megújította az életvonal másik végén lévő korosztály versenyrendszerét. Az ügyvezető igazgató most a fiatalokra koncentrált, így kívánt minden jót a dorogi utánpótlás jeles képviselőinek is, de tisztéből és hitvallásából származóan bemutatta mindazt, amit a cég az egész magyar sportért tett, már az év első három hónapjában.

Mellékesen némi üzleti tárgyalás is lezajlott a díjátadón. A mester, Lévai Zoltán elmondta, hogy a Decathlon kedvezményéből szívesen vásárolna pulzusszámláló órákat, ami a tudományos igényű felkészülés egyik minimális feltétele. Meg is kérdezte, milyet lehet kapni. Pósfai ügyvezető pedig abszolút naprakészen tájékoztatta a „tól-ig” árakról.

Gáspár Tamás, a birkózó-szövetség igazgatója is méltatta a dorogiak sikereit, és kiemelte Lévai Zoltán tevékenységét, aki a sportág haladó hagyományainak megfelelően egyszerre magas szintű vezető és segédmunkás a klubban. Megerősítette: a szövetség az egyesületek támogatásában látja a sportág biztos jövőjét.

Érdekes volt az egyik díjátadónak felkért Lőrincz Tamás szerepe az ünnepségen.

Amikor szóba került, hogy a mai dorogi tizenhat-tizenhét évesek közül ki gondol arra, hogy már három esztendő múlva szőnyegre léphet Rióban, hárman is jelentkeztek. Lőrincz igazi példakép számukra, hiszen már tizenkilenc évesen a kontinens legjobbja lett. Ő a birkózásunk legfiatalabb Európa-bajnoka, míg az idei, második diadala hozta meg a századik magyar aranyat a felnőtt-világversenyekről.
Nagyra értékelte a dorogi utánpótlás-nevelés eredményeit. Siklós Eriknek a kérdésére, miszerint ismeri-e a szőnyegen üldögélő srácokat is, úgy válaszolt: „Persze”. Ismerte természetesen Jäger Szimonettát is, akit a MOB sajtófőnöke arra kért meg, hogy vágja földhöz a civilben lévő Európa-bajnokot. Lőrincz „Szöcsi” be is jelentette az igényét az akciókra, és azokat Szimonetta hibátlanul meg is csinálta, csak úgy nyekkent az áldozat.
Tamást nem érte váratlanul a leány férfias fellépése, hiszen diákversenyző korában rendre a fiúk között indult, és verte őket halomra.

Puksa Ferenc, a Dorogi NC elnöke mondott köszönetet végül az elismerésért, és nem ígért kevesebbet: náluk a kezdőktől a veteránokig a világszínvonal a cél.
Amúgy maga is sokszoros veteránbajnok.

(Forrás: utánpotlássport.hu, Fotók: Kovács Anikó)