Szőcs Emőke remek teljesítménye az IBU kupán

Szőcs Emőke remek teljesítménye az IBU kupán

2014. 01. 21.
Megosztás

Szőcs Emőke szombati szenzációs eredményével a 13. helyen kvalifikálta magát a legjobb 60 versenyzőnő közé az IBU Kupa vasárnapi üldözéses futamára. Soha magyar biatlonos versenyzőnő nem kvalifikálta magát ilyen jó helyen.

"Vasárnap reggel is jeges pálya várta a versenyzőket, a bemelegítés és sítesztelés során többen el is estek" - kezdte helyszini besámolóját Bereczki Brigitta szövetségi kapitány, csapatvezető.

"Emőke jó hangulatban kezdte a belövést és olyan szórást lőtt már akkor álló testhelyzetben, amit sokan fekvőnek is elfogadtak volna. A bemelegítő zónában egyszerre készült a legjobb 60 biatlonos lány, majd a megadott jelre csoportosan vonultak át a rajtvonalhoz. Beállították őket a megfelelő kapuhoz, majd elindult a visszaszámlálás."

"Egy perccel a rajt előtt Emőke arcán látszott az izgalom és feszültség. Ekkor a távolból megszólalt egy trombita, amit Gombos Karcsi fújt meg, és Emőke tudta, ez neki szól. A feszültséget derű váltotta fel, és újra a mosolygós de koncentrált Emőke állt a rajtban.
13-ikként vágott neki a 10 km-es távnak és az első fekvő lövészetnél tartotta is ezt a pozícióját. Az utolsó lövése éppenhogy kicsúszott, így 1 büntetőkört kellett futnia.

A következő fekvő lövészete stabil és hibátlan volt, így újra a mezőny első felében futott. Az újabb 2 km-es sífutókör teljesítése után, álló lövészethez érkeztek a versenyzők, többen egyszerre álltak be a lőállásokba. Emőke hibával kezdett, de újrarendezte a légzését és onnantól mind a négy bukót lelőtte. Mivel mások is hibáztak még mindig az első húszban futott.

Az utolsó álló lövészete mesteri volt, így hibátlannal indult az utolsó körre. Élete legjobb lövészetét (hibák száma: 1:0:1:0) teljesítve, a 19. helyen futott célba. Nagyon sokan gratuláltak neki, több külföldi edző is elismerően nyilatkozott a teljesítményéről."

Az olimpia előtt ez volt az utolsó komolyabb megmérettetés. Emőke többször is megfutotta az olimpiai kvalifikációs egyéni szintet, de január 23-24-ig még várni kell ahhoz, hogy kiderüljön Magyarország kap-e kvótát, és így Emőke indulhat-e biatlonban az olimpián" - számolt be a korábbi biatlonista olimpikon.