Szocsi 2014: Maze második aranyérme, Miklós 34., Berecz 48.

Szocsi 2014: Maze második aranyérme, Miklós 34., Berecz 48.

2014. 02. 18.
Megosztás

A női alpesi sízők óriás-műlesiklás második futamában is a szlovén Tina Maze volt a legjobb, így a lesiklás aranya mellé begyűjtötte második elsőségét. A szuper-G-t megnyerő osztrák Anna Fenninger végzett a második helyen, míg a címvédő német Viktoria Rebensburg szerezte meg a bronzérmet.

A második futamra megérkezett a havazás Szocsiba, de nem akármilyen intenzitással. Ezért aztán csak negyedórás csúszással kezdődött a második futam. Az elsőben 26. helyen záró olasz Francesca Marsaglia brutálisan jó időt ért el a második futamban, több mint másfél másodperccel vette át a vezetést, s sorra előzgette meg az utána következőket is. Ez persze nem akkora csoda, ha tudjuk, hogy a második futam pályáját egy olasz edző tűzte.

A következő mérföldkő a svájci Lara Gut futama volt, aki a 17. helyről kezdte meg az előre lépegetést, de amikor Rebensburg sorra került, akkor a svéd Maria Pietilä-Holmner vette már át a vezetést. A német azonban 45 százados előnyét még növelni is tudta, s mivel a második futamot ő nyerte, ez még arra is elég volt, hogy az utána következő Shiffrint is megelőzze.

Fenninger ugyan folyamatosan vesztett 51 százados előnyéből, de két tizedet így is meg tudott őrizni belőle, s így ő állt az élre. Fanchini viszont nem tudott élni az edzője tűzte pályával, s csak a harmadik helyre kapott besorolást. Lindell-Vikarby még nála is rosszabbul járt, ő egészen a hatodik helyig csúszott vissza.

Maze 85 századmásodperces előnyből indult, amiből egy darabig csak alig veszített, a pálya közepén azonban hirtelen fél másodpercet is bukott. Az utolsó időmérő pontnál már csak 14 százados előnye volt. A célig azonban ennek már csak a felét vesztette el, így végül hét századmásodperccel ő lett az olimpiai bajnok a szuper-G-t megnyerő Fenninger és a címvédő Rebensburg előtt.

Miklós Edit is előbbre lépett a második futamban: végül 9.72 másodperces hátránnyal a 34. helyre jött fel a 41.-ről. Berecz Annának is sikerült javítania, ő végül több mint 17 másodperces hátránnyal a 48. időt érte el.

„Tudtuk, hogy Edit óriás-műlesiklásban még nem tart ott, ahol a gyorsabb számokban, de nagyon jól teljesített, elégedettek lehetünk vele. 70.-ként rajtolva az első futamban végül 34. lett, ami bravúrnak is tekinthető. A második futam azt is megmutatta, hogy ha az elsőben előrébb indul, akkor még jobb eredményt érhetett volna el” – értékelt a mob.hu-nak Kovács Barna, az alpesi sízők szövetségi kapitánya.

„Hetvenes rajtszámmal lettem 34., ez azt mutatja, hogy jól szerepeltem. Meg vagyok elégedve a meneteimmel, főleg a másodikkal, mert ott már időben sem maradtam el olyan sokkal a legjobbaktól" – mondta a távirati irodának Miklós Edit, aki elárulta, nagyon zavaró volt az eső, mert attól felpuhult a pálya és minél később jött valaki, annál rosszabb körülmények között kellett versenyeznie, ezért is értékeli jónak - rajtszámát tekintve - a helyezését.

A versenyző elmondta, nagy élmény volt számára ez az olimpia és nemcsak az elért eredménye miatt, hanem azért is, mert jó volt együtt lenni a magyar csapattal. A közeljövővel kapcsolatban megemlítette, hogy jövő hétfőn utazik haza, és csütörtökön indul Svájcba, ahol folytatja világkupa-szereplését, reményei szerint hasonlóan jó formában, mint a téli játékokon.



Szocsi
Alpesi sízés,
Női óriás-műlesiklás
Olimpiai-bajnok: Tina Maze (Szlovénia) 2:36.87 perc, 2. Anna Fenninger (Ausztria) +0.07 mp hátrány, 3.Viktoria Rebensburg (Németország) +0.27, 4. Nadia Fanchini (Olaszország) +0.38, 5. Mikaela Shiffrin (Egyesült Államok) +0.50, 6. Maria Pietilä-Holmner (Svédország) +0.95,...34. Miklós Edit (Magyarország) +9.72,...48. Berecz Anna (Magyarország) +17.18

(Forrás: MOB/MTI/NSO)