Lorincz Tamas Liu Shaoang2

Lőrincz Tamás: „Bennük van az egyéni bajnoki cím”

2022. 02. 10.
Megosztás

Lőrincz Tamás a birkózószőnyegen magabiztosabban érzi magát, mint a jégpályán vagy a havas lejtőn, de tiszta szívből szurkol a téli olimpikonoknak. Manapság minden idejét lekötik a birkózóakadémia feladatai, de „fél szemmel” követi a pekingi játékokat is.

A tokiói olimpiai bajnok birkózót a téli olimpia félidejében értük el telefonon.

„Alapvetően a híreket olvasom, a sportban élek és dolgozom, természetesen érdekel, hogy mi történik a téli olimpián. Ráadásul Sanyi és Ádó a bajnoktársam. Nagyon szurkolok a magyaroknak. Nagyjából követem az eseményeket, és nagyon sajnálom, ami Sanyi ezer méteres döntőjében történt. A verseny után nagyon sportszerűen posztolt a közösségi oldalára, gratulált a győztesnek, ez az igazi bajnok ismérve. Ádó pedig csodálatos két bronzérmet nyert, egyiket a váltóval, egyet egyéniben, az egész csapatnak gratulálok. A Liu testvérekhez különleges kapcsolat fűz, miután egy gimibe jártunk – igaz, pár év eltéréssel –, közös az alma mater, a Csanádi, ez pedig a sportolók közt egyfajta közös gyökeret is jelent. Úgy gondolom, mindkettőben benne van, és közel is állnak ahhoz, hogy egyéni olimpiai bajnokok legyenek, ez csak idő kérdése. Nagyon drukkolok a további sikereikért, mindketten megérdemelnék. Szépen helytállnak a többiek is, örömteli, hogy van alpesi sízőnk, sífutónk, snowboardosunk és műkorcsolyázónk is a magyar csapatban.”

Szöcsi - ahogy barátai, sporttársai becézik - arról is beszélt, milyen kapcsolatban áll a téli sportokkal. „A városunkban, Cegléden van egy kis jégpálya. A kislányom már akkora, hogy korcsolyával a lábán az első lépéseket meg tudja tenni. Kipróbáltuk, néhány alkalommal jól szórakoztunk a jégen. Így vagyok a snowboarddal is, volt már deszka a lábamon, hogy magabiztosan irányítom, azt azért nem mondanám. Egyszer kimentünk Kamaraerdőbe Viktorral és Bácsi Petivel curlingezni, de – hogy is mondjam – többet romboltunk a jégen, a pályán, mint építettünk; barátian azt tanácsolták, inkább más téli sportággal próbálkozzunk. Viszont, amit rendszeresen csináltam, az a sífutás. Éveken keresztül jártunk telente Szlovákiába edzőtáborozni, ahol az állóképességet a sífutással is fejlesztettük.”

Tamást - aki sportvezetőként tagja a nemzetközi szövetség mellett a Magyar Olimpiai Bizottság Sportolói Bizottságának is - a téli olimpia rajtja előtt nevezték ki a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) szakmai igazgatójának. „A birkózóakadémiai munkámmal gyakorlatilag az álmom vált valóra. Nagyon megtisztelő, hogy a feladatkört megkaptam. Hiszek az utánpótlás-nevelésben, hiszek az akadémiai rendszerben, hiszen valamikor én is ebből kerültem ki, csak akkor még máshogy hívták. Ez akkor a Mr. Tus Birkózóiskola és a Héraklész program berkeiben működött. A KIMBA-n új, jól felszerelt infrastruktúra van, tapasztalt, jól képzett szakembergárda, egy helyen minden profin működik. Ez jelentheti a birkózás jövőjét.”

(Fotó: MOB/Szalmás Péter)