100 nap múlva kezdődik a szocsi téli olimpia (VIDEÓKKAL)

100 nap múlva kezdődik a szocsi téli olimpia (VIDEÓKKAL)

2013. 10. 29.
Megosztás

Száz nap múlva, várhatóan 85 ország részvételével kezdődnek Szocsiban a XXII. Téli Olimpiai Játékok. Az orosz tengerparti városban 2014. február 7. és 23. között, 15 sportág, 98 versenyszámában hirdetnek bajnokot.

A 2014-es ötkarikás játékok a téli olimpiák történetének eddigi, várhatóan legnagyobb eseménye lesz, melyre 3000 sportolót várnak a szervezők, akik a nézők számát kétmillióra prognosztizálják. Oroszország téli olimpiának még nem volt a házigazdája.

Szocsi a NOB 119. ülésén, 2007. július 4-én Guatemalavárosban nyerte el a 2014-es téli olimpia rendezési jogát. A kandidálók között volt Pjoncsang, Salzburg, Jaca, Almati, Szófia és Botzsomi.

A 2014 házigazda város szavazása
VárosOrszág (NOC) 1 forduló
2 forduló
Sochi Oroszország 34 51
Pyeongchang Korea 36 47
Salzburg Ausztria 25

Szocsi – mely Honolulu mögött a világ második leghosszabb városa a 147 kilométeres függőleges „átlójával” – 350 ezernél valamivel kevesebb lélekszámával mindössze az ötvenkettedik helyet foglalja el az orosz városok rangsorában, amelynek élén Moszkva, Szentpétervár és Novoszibirszk áll.

Szocsi rendezi a fedett versenyeket, míg a havas számokat a 45 percre található Krasznaja Polana település közelében. A kanadaiak építik meg az alpesi versenyeknek otthont adó, a falutól 6 km-re felépülő Rosa Khator síterepet. Összesen 40 sípályát építenek, 15 liftet (ebből 3 kabinos, négy darab hatszemélyes, és két négyszemélyes ülőlift). A síterepet 1470 méter szintkülönbségűre tervezik.

HELYSZÍNEK

Szocsi

Fisht Központi Stadion - Megnyitó- és záróünnepség (40000 néző)
Bolshoy Ice Arena - jégkorong (döntők, 12000)
Shayba Arena, Kis Jégaréna - jégkorong (7000)
Iceberg, Jégpalota - rövidpályás gyorskorcsolya, műkorcsolya (12000)
Ice Cube, curling Aréna - curling (3000)
Adler Arena - gyorskorcsolya (8000)

Krasnaya Polyana (Mountain Cluster)

Laura Biathlon és sí komplexum (7500)
Rosa Khutor extrém park – Síakrobatika, hódeszka (4000)
Rosa Khutor Alpesi pályák – Alpesi sízés (7500)
Sliding Center Sanki - bob, szánkó, skeleton (5000)
RusSki Gorki síugró center – síugrás, északi összetett (7500)

Dr. Nagy Zsigmond, a Magyar Csapat vezetőjének, a MOB nemzetközi igazgatójának beszámolója a helyszínről, a játékok előtt egy esztendővel.


Thomas Bach, a NOB elnöke így nyilatkozott a helyszínen:
„Mindössze 100 nappal a kezdetek előtt a téli olimpia helyszínei lenyűgözőek és biztos vagyok benne, hogy a februárban itt versenyző sportolók elégedettek lesznek velük. Teljes mértékben ki lettek próbálva az utolsó két téli szezonban, egyszer egészen megöltve sportrajongókkal a világ minden tájáról. Biztos vagyok benne, hogy az olimpikonok felejthetetlen emlékekkel fognak hazatérni 2014-ben.”

„NOB elnökként tett első látogatásom alkalmával boldoggá tesz, hogy találkozhattam a Szocsi 2014 csapattal, amely néhány hónap múlva bevezeti Oroszország történelmébe az első téli olimpiát. Ahogy az olimpiai láng megteszi az útját ezen a nagyszerű országon keresztül, láthatjuk, ahogy a várakozás fokozódik a játékok közeledtével és az olimpia szellemisége virágzik itt, Oroszországban. Biztos vagyok benne, hogy a Szocsi 2014 és annak partnerei mindent megtesznek, hogy biztosítsák azt, hogy a Szocsi Téli Olimpia egy igazán nagyszerű ünnep lehessen.”

Szocsi kabalája a jegesmedve, a nyúl és a leopárd. „A három kabalafigura az olimpiai dobogó három fokát szimbolizálja”– nyilatkozta korábban Dimitrj Csernisenko, a Szocsi-2014 szervezőbizottság vezetője.

Videó a kabalákról:

Az orosz belügyminiszter bejelentése szerint 37 ezer rendőr lát majd el szolgálatot a februári szocsi téli olimpián. Vlagyimir Kolokolcev kiemelte: a biztonság rendszer - amely már több tesztversenyen is jól vizsgázott - maximálisan megfelel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság előírásainak.

Hat sportágban összesen 12 versenyszámmal bővül az oroszországi program: az évek óta a részvételért küzdő női síugrók mellett a férfi és női síakrobaták félcső, slopestyle, a hódeszkások férfi és női paralel slalom és slopestyle, a sílövők vegyescsapata, valamint a szánkósok és műkorcsolyázók csapatversenye mutatkozhat be. A magyar kvótaesélyekről itt olvashat.

Sportág Versenyszámok
Alpesi sízés 10 Férfiak: műlesiklás (SL), óriás-műlesiklás (GS), szuper-óriásműlesiklás(SG), lesiklás(DH), kombináció (SC)
Nők: műlesiklás, óriás-műlesiklás, szuper-óriásműlesiklás, lesiklás, kombináció
Biatlon 11 Férfiak: 4 x 7.5 km, 10 km sprint, 12.5 km üldözéses, 15 km együtt indításos, 20 km egyéni
Nők: 4 x 6 km, 7.5 km sprint, 10 km üldözéses, 12.5 km együtt indításos, 15 km individual egyéni
Vegyes: 2 x 6 km női, 2x 7.5 km férfi váltó
Bobsport 3 Férfiak: kettes, négyes, Nők: kettes
Curling 2 Férfi és női csapat
Északi összetett 3 síugrás nagysánc+10km sífutás, síugrás normálsánc+10km, síugrás nagysánc + 4x 5km
Gyorskorcsolya 12 Férfiak: 500m, 1000m, 1500m, 5000m, 10000m, csapat
Nők: 500m, 1000m, 1500m, 3000m, 5000m, csapat
Hódeszka 10 férfiak és nők: parallel műlesiklás, parallel óriásműlesiklás, félcső, slopestyle, snowboard cross
Jégkorong 2 férfi és női csapat
Műkorcsolya 5 férfi és női egyéni, páros, jégtánc, csapat
Rövidpályás gyorskorcsolya 8 férfi és női 500m, 1000m, 1500m, férfi 5000m és női 3000m váltó
Síakrobatika 10 férfi és női: moguls, ugrás, félcső, slopestyle, sícross
Sífutás 12 Férfiak: 15km klasszikus, 30km szabad+klasszikus, 50km szabad, 4x10km váltó, sprint egyéni és csapat,
Nők: 10km klasszikus, 15km szabad+klasszikus, 30km szabad, 4x5km váltó, sprint egyéni és csapat,
Síugrás 4 normálsánc, nagysánc, csapat és női normálsánc egyéni
Skeleton 2 férfi és női
Szánkó 4 Férfi egyes, kettes, női egyes, vegyes csapat
Összesen: 98

Az első téli olimpiát 1924-ben rendezték a franciaországi Chamonix-ban. A Mont Blanc lábánál fekvő városban a NOB, a nyári, párizsi olimpia téli folytatásaként, téli nemzetközi sporthetet hirdetett, mely a sikernek köszönhetően utólag a „Téli Olimpia” elnevezést kapta. A játékok műsorán a már korábban a nyári olimpián szereplő jégkorong és műkorcsolya mellett megjelentek az északi síversenyek, a gyorskorcsolyázás és a bob, bemutató jelleggel a curling és a biatlon. A rendezvényen 16 ország 258 versenyzője mérte össze tudását, 16 versenyszámban. Az éremtáblázat élén az északi sísport szülőhazája, Norvégia végzett, megelőzve Finnországot és Ausztriát.

Magyarország az eddigi 11 téli olimpiai részvétel alkalmával, összesen 196 (133 férfi és 63 nő) sportolóval szerepelt. A legtöbb magyar induló, 28 (22/6), 1964-ben, Innsbruckban vett részt. Legutóbb, Vancouverben 15 versenyző (6/9) három sportág 20 versenyszámában küzdött, a gyorskorcsolyázók teljesítményével két pontszerző hellyel gazdagodtunk. Az eddigi játékokon 6 érmet (2 ezüstöt és 4 bronzot), valamint 4 negyedik, 5 ötödik valamint 2 hatodik helyet gyűjtöttek sportolóink, ami 50 olimpiai pontszámot jelent.

A MOB már több konzultációt tartott az érintett sportágak képviselőivel, sőt, néhány sajtótájékoztatón is foglalkozott a 2014-es téli olimpiával.

Dr. Nagy Zsigmond, a MOB nemzetközi igazgatója:

A szocsi olimpia érmeit itt tekinthetik meg.

OLIMPIAI FÁKLYA STAFÉTA

A szocsi olimpia lángja szeptember 29-én lobbant fel Olümpiában, majd rövid görögországi út után ért el Oroszországba október 7-én.

Ez a váltó a téli játékok történetének leghosszabb stafétája: a láng egész Oroszországot bejárja, mintegy 14 ezren viszik négy hónapon, 65 ezer kilométeren és 2900 településen át.

A láng 65 ezer kilométert tesz meg - ilyen hosszú útja még egyetlen téli olimpia előtt sem volt -, megfordul majd többek között az űrben és a Bajkál-tó fenekén is.

A szervezőbizottság elnöke, Dmitrij Csernyisenko azt mondta: a váltó jó lehetőséget kínál arra, hogy összehozza az ország lakosságát, továbbá megmutassa Oroszország sokszínűségét és szépségét.



Pár napja a láng eljutott az "időtlenség pontjába", a földrajzi északi sarkpontig, amely azóta visszatért egy atomjégtörő fedélzetén a szárazföldre, Murmanszkba.

Amint "A Győzelem 50 Éve" (50 Let Pobedi) elnevezésű hajó tulajdonosa, a Roszatom Atomenergetikai Állami Vállalatcsoport pénteki közleményében jelezte: először fordult elő az ötkarikás mozgalom történetében, hogy az olimpiai láng meghódította az Északi-sarkot. A murmanszki kikötőből induló és oda visszatérő expedíciót Artur Csilingarov akadémikus, az Északi- és a Déli-sarkvidék neves kutatója vezette.

"Az emberiség történetében ez az első eset, hogy az olimpiai láng elérte a világ végének is nevezett helyet. Itt futnak össze egyetlen pontba a hosszúsági és szélességi körök, illetve az időzónák, így ezen a ponton magának az időnek a fogalma értelmét veszíti" - fogalmazott Csilingarov. Hozzátette: ezért is gondolja jelképesnek az eseményt, hogy az olimpiai lángot elvitték az "időtlenség pontjába", hiszen "az olimpiai értékek sem változtak a korokkal."

Az út során az olimpiai lángot egy különleges lámpásban helyezték el. Amikor a jégtörő elérte a Föld legészakibb pontját, a stafétaváltás megtörtént a fedélzeten és jégtáblán is, majd pontosan a földrajzi sarkponton gyújtották meg ünnepélyesen a 2014-es Szocsi olimpia fáklyáját. Ez a rendhagyó vállalkozás az olimpiai váltófutások legösszetettebb és legnagyobb kihívást jelentő része, amely egyben az ökológia fontosságára is felhívja a figyelmet. A staféta technikai partnereként a Roszatom a rendelkezésre bocsátotta a világ legnagyobb teljesítményű jégtörőhajóját.

A váltó február 7-én érkezik a játékok helyszínére, ahol a láng február 23-ig ég majd.

A fáklyáról itt olvashat.

Videó a fáklya oroszországi útjáról:

(Forrás: MOB, oliympic.org, sochi2014.ru, aroundtherings.com)