Szocsi sportolói ösztöndíj és a téli EYOF-csapat fogadalomtétele

Szocsi sportolói ösztöndíj és a téli EYOF-csapat fogadalomtétele

2013. 02. 11.
Megosztás

Átadták a 2014. évi Szocsi Olimpiai Sportolói Ösztöndíjakat a MOM Kulturális Központban.


Négy ösztöndíjas: Berecz Anna, Gyarmati Anna, Kékesi Márton és Darázs Rózsa

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság, az illetékes Nemzetközi Sportági Szakszövetségekkel folytatott konzultációkat követően és a Magyar Olimpiai Bizottság felterjesztése alapján, a következő sportolókat részesítette „2014. évi Szocsi Olimpiai Sportolói Ösztöndíj”-ban: Miklós Edit, alpesi sí; Berecz Anna, alpesi sí; Szőcs Emőke, sífutás és biatlon; Farkas Norbert, alpesi sí; Kékesi Marton, alpesi sí; Heidum Bernadett, rövidpályás gyorskorcsolya; Keszler Andrea, rövidpályás gyorskorcsolya; Darázs Rózsa, rövidpályás gyorskorcsolya; Knoch Viktor, rövidpályás gyorskorcsolya; és Gyarmati Anna, hódeszka.

„Várhatóan 20-24 versenyző képviseli majd a magyar színeket Szocsiban. A téli sportágak ugyanolyan támogatásban, megbecsülésben részesülnek, mint a nyáriak. Bízom benne, Ti is kivívjátok az indulás jogát.. A Magyar Olimpiai Bizottság nevében engedjétek meg, hogy gratuláljak a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által jóváhagyott magyar ösztöndíjas sporttolóknak, eredményes felkészülést és sikeres kvalifikációt kívánok a 2014-es Szocsi Téli Olimpiai Játékokra!” – mondta Szabó Bence, a MOB főtitkára, kétszeres olimpiai bajnok vívó az ünnepélyes sajtótájékoztatón.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság által biztosított „2014. évi Szocsi Olimpiai Sportolói Ösztöndíj”-ra kizárólag azon sportoló lehet jogosult, aki doppingvétséget életében soha nem követett el.

„A 2012. évi Londoni Olimpiai Sportolói Ösztöndíjban 30 magyar sportoló részesült, hat havi időszakra és összesen 120.000 USD mértékben, azaz nyári sportolóink fejenként havi 666.67 USD és a teljes időszakra kivetítve 4.000 USD támogatásban részesültek! A 30 fő 2012. évi Londoni Olimpiai Sportolói Ösztöndíjasok közül 23 sportoló sikerrel vívta ki a részvételi jogot (76,70% kvalifikációs ráta), valamint 1 arany-, 2 ezüst-, 1 bronzérmet nyertek, illetve 1 db 5. helyezést, és 2 db 6. helyezést értek el. Örömünkre szolgál megállapítani, hogy a 2014. évi Szocsi Téli Olimpiai Játékokra készülő magyar ösztöndíjas sportolók – összesen 10 sportoló - 5.25-ször több (21.000 USD vs. 4.000 USD) támogatásban részesülhetnek, mint a 2012. évi Londoni Nyári Olimpiai Játékokra készülő ösztöndíjas sportolóink. Az Olimpiai Ösztöndíj összege: 1.500 USD* havonta (cca. 322.500 HUF), azaz a szerződési feltételek teljesítése esetén 14 x 1.500 USD = 21.000 USD (cca. 4.515.000 HUF)” – nyilatkozta dr. Nagy Zsigmond, a MOB nemzetközi igazgatója.

Az Olimpiai Ösztöndíjra való jogosultságot a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által készített és angol nyelven írott a sportoló, a Nemzeti Sportági Szakszövetség és a Magyar Olimpiai Bizottság között létrejövő háromoldalú szerződés teremti meg. A szerződési feltételek teljesítse esetén az Olimpiai Ösztöndíj időtartama: 2013. január 01. – 2014. február 28., azaz 14 hónap.

Nemzetünk a téli olimpiák alapján összesen 2 ezüst és 4 bronzérmet szerzett. 2010-ben, a vancouveri téli olimpián Magyarország 5 sportágban 16 sportolóval képviseltette magát. Rövidpályás gyorskorcsolyázóink Kanadában 2 pontszerző helyet szereztek.

Darázs Rózsáék után bemutatkozott a sajtó képviselőinek a Brassóba készülő Téli Magyar EYOF-Csapat. Február 17-22. között rendezik Brassóban a 11. Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált, amelyen Magyarország 14 versenyzővel képviseli a piros-fehér-zöld színeket. Brassóban – 8 sportágban - alpesi síben, sífutásban, sílövészetben, jégkorongban, műkorcsolyában, rövidpályás gyorskorcsolyában, síugrásban és hódeszkázásban rendezik az olimpiai versenyt a 14-18 éves korosztály számára. Magyarország 6 sportágban indul.

Regőczy Krisztina - aki Sallay Andrással 1980-ban a 2-dik helyen végzett jégtáncban, Lake Placidben, ezzel megszerezve Magyarország eddigi utolsó téli ötkarikás érmét – olvasta fel a fogadalomtétel szövegét a ceremónián.

Az első ifjúsági téli olimpiai fesztivált 1993-ban, Aostában rendezték, 2 évvel az első brüsszeli nyári EYOF után. Húsz évvel ezelőtt, Olaszországban, összesen 40 ország vett részt 708 résztvevővel (versenyző+vezető) az első téli viadalon. Abban az évben Magyarország 1 aranyérmet szerzett a gyorskorcsolyázó Vincze Petrának köszönhetően. Legutóbb, 2005-ben nyert érmet a Magyar Téli EYOF-Csapat a svájci Montheyben. Hazánkat mindössze 6 versenyző képviselte. A parányi csapat kiválóan bizonyította felkészültségét és tehetségét: a hat rövidpályás gyorskorcsolyázó (short track) összesen hét érmet hozott haza magával! Darázs Rózsa 2 egyéni aranyérmet szerzett, a 2000m-es váltónk (Darázs-Debreczeni-Heidum) is a legjobbnak bizonyult a kontinensen, Galambos Gábor egy elsőséget és egy bronzérmet, míg Heidum Bernadett 2 ezüstérmet is gyűjtött egyéniben. A résztvevő 41 országból alig kevesebb, mint a fele tudott érmet szerezni. Magyarország a negyedik lett az éremtáblázaton, megelőzve olyan klasszis téli nemzeteket, mint Norvégia vagy Ausztria. Soha magyar csapat a téli EYOF versenyein nem szerepelt ilyen kimagaslóan. A korábbi EYOF-aranyérmes Darázs Rózsa természetesen részt vett a sajtótájékoztatón, ezúttal NOB-ösztöndíjjal ismerték el.

Magyarország az eddigi 10 téli EYOF alapján 15 érmet nyert (7 arany-, 5 ezüst- és 3 bronzérem).

Az EYOF a kontinens utánpótlásának kiemelkedő ötkarikás sportrendezvénye, amelyen Magyarország a Magyar Olimpiai Bizottság szervezésében 1991 óta minden egyes alkalommal részt vett. A magyarok hagyományosan jól szerepelnek, mind a nyári, mind a téli versenyeken, a fiatalok közül többen ma már a nemzetközi felnőtt élmezőny tagjai. Az EYOF az első igazi ötkarikás élmény a 14-18 éves generáció számára, amikor is testközelből találkozhatnak az olimpiai eszmével. Az EYOF az olimpiai mozgalom harmadik számú megmérettetése a felnőtt olimpia és az ifjúsági olimpiai játékok után. Kétévente rendezik meg, és ugyanazokkal a jogokkal rendelkezik, mint a nagy olimpia. A fesztivált ugyanúgy jellemzi az ötkarika, az olimpiai láng, a nyitó és záróünnepség, az olimpiai falu rendszere. A brassói téli EYOF versenyen kb. 1500 sportoló méri össze tudását és erejét várhatóan 45 tagországból. 2017-ben Győr városa rendezi a nyári EYOF versenyét.

Az eseményen részt vett Fábián László, a MOB sportigazgatója, olimpiai bajnok öttusázó valamint dr. Bartha Csaba sportigazgató-helyettes is.

A téli EYOF magyar indulói:

Műkorcsolya: Friesz Bianka Nikoletta (klub: SKSE). Edző: Gór-Sebestyén Júlia

Rövidpályás gyorskorcsolya: Kis Virág (versenyszám: 500m, 1000m, 1500m, váltó, klub: Jászberényi SE), Tóth Tímea (versenyszám: 500m, 1000m, 1500m, váltó, klub: Pécsi Korcsolyázó SE), Cakó Dávid (versenyszám: 500m, 1000m, 1500m, váltó, klub: TUTI Korcsolyázó Közhasznú SE), Farkas Tamás (versenyszám: 500m, 1000m, 1500m, váltó, klub: Szegedi Korcsolyázó Egyesület). Edző/csapatvezető: Belovai József

Alpesi sí: Szöllős Benjámin (versenyszám: óriásműlesiklás/GS, műlesiklás/SL, klub: Nivelco SE), Halmágyi Zoltán (versenyszám: óriásműlesiklás/GS, műlesiklás/SL, klub: Second Wind Snowline), Berecz Réka (versenyszám: óriásműlesiklás/GS, műlesiklás/SL, klub: Fullsport SE), Döme Dóra (versenyszám: óriásműlesiklás/GS, műlesiklás/SL, klub: Rozmaring SE). Edző: Kovács Barna

Biatlon/sílövészet: Panyik Dávid (12,5 km egyéni, 7,5 km sprint; klub: Honvéd Zalka)

Sífutás: Hajdú Alexandr (10 km szabad, 7,5 km klasszikus, 1,2 km sprint; klub: Vasas SC), Juhász Fanni (7,5 km szabad, 5 km klasszikus, 1,2 km sprint; klub: Györse). Edző (sífutás/biatlon): Bereczki Brigitta

Snowboard/hódeszka: Sarkadi Ádám (cross), Csillag Dávid (cross). Edző: Bekényi Ádám

Csapatvezető: Dr. Nagy Zsigmond, a Magyar Olimpiai Bizottság nemzetközi igazgatója, csapatorvos: Dr. Tóth Szabolcs, adminisztrációs és sportszakmai munkatárs: Ali Csilla.

(Fotók: Kovács Anikó)