04 beszélgetés 1

Szombathelyi megemlékezés az olimpiai bajnok dr. Rajczy Imréről

2023. 07. 20.
Megosztás

Különleges vendégei voltak a közelmúltban a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesületnek. Már harmadszor látogatott el Szombathelyre dr. Rajczy Imre kardvívó olimpiai bajnok Argentínában élő lánya és családja.

A program első részében látogatást tettek a Szombathelyi Vívóakadémia Sportegyesületnél, ahol – dr. Gajdán István, az egyesület elnökségi tagja kalauzolása mellet – megtekintették az ország egyik legkorszerűbb vívótermét, mely Komatits József tőrvívó nevét viseli. Nagy sikert aratott a szombathelyi vívás történetét bemutató egyre bővülő kiállító terem anyaga, ahol dr. Rajczy Imre életrajza is olvasható.

Rövid Fő téri séta után a Szily János utcai szülőháznál folytatódott a program. Itt az egyetlen szombathelyi születésű olimpiai bajnok lánya, Rajczy Katalin meghatódva emlékezett édesapjára, felidézve életének fontos pillanatait. Az ünnepség koszorúzással zárult. Az olimpiai bajnok kardvívó családja nevében Katalin lánya férjével, Honfi Jánossal és fiúkkal helyeztek el koszorút, a vívóakadémia képviseletében dr. Gajdán István, míg a Halmay Egyesület nevében Császár Zoltán és felesége, Klára rótta le kegyeletét. A megemlékezés a himnusz eléneklésével zárult.

01 a vívóakadémián
Szakály Ferenc

Ezt követően a „halmaysok” Malom utcai klubtermében egy kötetlen beszélgetés keretében találkozhattak a Dél-Amerikából érkezett vendégekkel az érdeklődők. Előbb Gál László egyesületi elnök tekintette át röviden a Rajczy családdal fennálló több, mint kétévtizedes kapcsolatot, majd átadta a szót Katalinnak és a két Jánosnak. Korábbi látogatásaik alkalmával már rengeteget meséltek dr. Rajczy Imre sportpályafutásáról, életéről. Most inkább soha nem hallott sztorik, humoros történetek felidézésével szereztek felejthetetlen pillanatokat a sportbarátoknak. Érdekes volt hallgatni Rajczy Katalin kommentjeit édesapja kivetített sport és családi képeihez. Az est végén a közönség is kérdezhetett, záporoztak is a kérdések. Betekintést nyerhetett még a publikum a Buenos Airesben élő magyar kolónia életébe is, megtudhatták hogyan sikerült megőrizniük magyarságukat, akcentusmentes magyar nyelvtudásukat. A rendezvény végén a jelenlévők dedikáltathatták a Rajczy család látogatása tiszteletére készített emléklapokat, majd a mielőbbi viszontlátás reményében köszöntek el az olimpiai bajnok kardvívó leszármazottai.

(MOA/Gál László; fotók: Szakály Ferenc)