Szombaton utazik a magyar csapat, a vasárnapi megnyitóval kezdődik a XIII. EYOF

Szombaton utazik a magyar csapat, a vasárnapi megnyitóval kezdődik a XIII. EYOF

2015. 07. 25.
Megosztás

Szombaton reggel útra kelt a magyar csapat Tbiliszibe. A 81 fiatal sportoló a csapatvezetéssel, csapatirodával közösen Isztambul érintésével érkezik a grúz fővárosba, a XIII. Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra. Vasárnap este megnyitó, a küzdelmek hétfőn kezdődnek. Dr. Nagy Zsigmond csapatvezető fantasztikus eredménynek tartaná, ha a csapat az első ötben végezne.

A magyar csapat tagjai kora reggel a budapesti SYMA Rendezvénycsarnok előtt gyülekeztek, majd a MOB arany fokozatú támogatója, a HOMM Kft. két nagy és egy kisebb autóbuszával közösen érkeztek a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre.

A XIII. nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált (EYOF) július 27. és augusztus 1. között kilenc sportágban rendezik Tbilisziben. A magyarok atlétika, kerékpár, kosárlabda, kézilabda, tenisz, judo, torna, úszás sportágakban állnak rajthoz, összesen 81-en. Kilencedik sportág a röplabda, melynek küzdelmeiben nem lesz magyar érdekeltség.

"A 81 sportoló és a két csapatsportág részvétele azt mutatja, a magyar utánpótlás nagyon erős. Labdajátékok tekintetében csak meghívással lehet részt venni, ami azt jelenti, Európában a legjobb nyolc között kell lenni" - húzta alá dr. Nagy Zsigmond, aki azt is kiemelte, a hazai szövetségek a legjobb versenyzőket delegálták az EYOF-ra.

A MOB nemzetközi igazgatója azt is elmondta, fantasztikus eredmény lenne a nemzetek közötti éremtáblázaton az első ötben végezni, "de a lényeg az, hogy tanulni menjünk ki", és egyéni legjobbjukhoz képest is jól szerepeljenek a fiatalok - tette hozzá.

"Mi nagyon vigyázunk és nagyon nagyra értékeljük az utánpótláskorú versenyzőinket, külön törődéssel és figyelemmel készülünk erre a versenyre" - fogalmazott a sportvezető.

Az indulás előtt a mob.hu többeket megszólított.

Biró Norbert judoedző: "Sokminden függ a sorsolástól, az elenfelek erősek, a többit majd a helyszínen meglátjuk."

Vágó Attila kézilabdaedző: "A fiúk becsületesen felkészültek a tornára. Nagyon erős csoportban vagyunk. Négy hét közös felkészűlés után mindent megteszünk a minél jobb szereplésért."

Lasztoméry András kosárlabdaedző: "A miénk az erősebb csoport, kisebb sérülésekkel bajlódunk, de reméljük, ezek a torna kezdetéig elmúlnak."

Kerekes Zsombor tornaedző: "Jól sikerült a felkészűlés. Bicsák Kornéltól döntős helyezést várok. Nagyon erős a talaj-, ugrás- és korlátgyakorlata is. A lányoknál is várható finalista."

Güttler Károly úszóedző: "A Kőbnya SC három versenyzője közül Késely Ajna öt számban is szerepel. Háromban feltétlenül érmet várok tőle. A két fiútól döntős szereplést remélek."

Kaló Viktor kerépáredző: "Az időfutamban mérsékelt szereplés várható, a mezőny közepére várom a fiúkat. Az országúti versenyben viszont bármi lehet. Hárman összefoghatnak, s majd meglátjuk, a taktikájuk mire lesz elég. A kislánynak egyedül nehéz helyzete lesz."

Lengyák György atlétaedző: "Nem szeretnénk senkire terheket helyezni. Egy érmet és több döntős szereplést remélek."

Temesvári Andrea korábbi teniszező, aki lányát kísérte el: "Úgy indítom útba lányomat, Timit, hogy élvezze az egész torna minden percét. Nagy élményekben lesz része. Az erőviszonyokról nem tudok sokat. Sokan a korosztályos Eb-re vitték játékosaikat. Csak annyit kértem, becsületesen harcoljanak, s akkor nem lesz baj."

A multisporteseményen 50 európai nemzet 3800, 14-17 éves sportolója fog versenyezni hat napon keresztül.

A vasárnapi megnyitó magyar idő szerint este 18 órakor kezdődik.

A magyar fiatalok hétfőn atlétikában, kézilabdában (fiúk), kosárlabdában (lányok) és teniszben lépnek pályára, valamint az uszodában fognak az érmekért harcolni.

(MOB)