20230919 022 torna valogatott tata

Szombattól olimpiai kvótákért versenyeznek a tornászok Antwerpenben

2023. 09. 28.
Megosztás

A szombattól a jövő hét vasárnapig tartó olimpiai kvalifikációs tornász világbajnokságon 128 (62 férfi és 64 női) kvóta kerül kiosztásra Belgiumban.

Torna ob

A nagy hiányzó, a többszörös Európa-bajnok Kovács Zsófia, aki szeptember 25-én sikeres elülső keresztszalag műtéten esett át, és itthonról szurkól a lányok eredményes szerepléséért.

MTI/Hegedüs Róbert

Már javában tartanak a pódiumedzések a szombaton kezdődő olimpiai kvalifikációs tornász világbajnokságon Antwerpenben. A magyar tornászok felkészülten várják, hogy kezdetét vegye a világverseny. A férfiaknál Mészáros Krisztofer, Balázs Krisztián, Tomcsányi Benedek, Molnár Botond, Kiss Balázs és Bátori Szabolcs, míg a nőknél Székely Zója, Mayer Gréta, Czifra Bettina Lili, Bácskay Csenge és Szilágyi Nikolett alkotja a Team Hungaryt.

20230919 013 torna valogatott tata

Mészáros Krisztofer és Kiss Balázs

MOB-Média/Szalmás Péter

A vb-n a selejtező 5-4-3-as rendszerben zajlik. Ez azt jelenti, hogy az öt fős csapatból négyen mehetnek fel a szerre, ahol a csapateredménybe a legjobb három pontszám számít, ez alapján osztják ki az olimpiai kvótákat. A magyar férfiak október 1-én a 6. csoportban nyújtón kezdenek, míg a magyar nők október 2-án a 8. csoportban felemáskorláton. A selejtező egyben kvalifikáció a csapat, az egyéni összetett és a szerenkénti finálékra is. A csapatdöntőbe a legjobb nyolc nemzet kerülhet be, ahol szerenként már csak három tornász mutathatja be gyakorlatát. Az egyéni összetett huszonnégyes fináléba nemzetenként maximum két versenyző juthat be, míg a szerenkénti döntőkre ugyanez érvényes a legjobb nyolc tornászt tekintve.

Torna ob

Székely Zója

MTI/Hegedüs Róbert

Antwerpenben az előttünk álló jó pár nap alatt több lehetőség is adódik a kvótaszerzésre. Csapatban eddig három-három nemzet harcolta ki az olimpiai részvételt. A nőknél az Egyesült Államok, Anglia és Kanada, a férfiaknál pedig Kína, Japán és Anglia biztos ötkarikás induló (csapatban). Az antwerpeni világbajnokságon megváltja párizsi repülőjegyét az a csapat, amelyik a legjobb 12-ben végez. Ez azt jelenti, hogy a már kvótásokon túl (mely nemzetek jó eséllyel ott lesznek a 12-ben), kilenc csapat (öt fős együttesek) indulási joga talál gazdára.

A 13., 14. és 15. helyen záró nemzetek egy egyéni ötkarikás kvótával gazdagodnak, ez nem név szerinti lesz, tehát azt, hogy ténylegesen ki mutathatja be gyakorlatait a francia fővárosban jövőre az innen szerzett kvalifikáció alapján, azt a nemzeti szövetségek döntik el később.

Ugyancsak olimpiai indulási jogot lehet szerezni Antwerpenben az egyéni összetett döntő során. Nyolc férfi, 14 nő lesz olimpikon, akik a korábbi kritériumok alapján – a csapat tagjaként – még nem harcolták ki azt, hogy ott legyenek Párizsban. Fontos, hogy itt nemzetenként egy tornászról van szó, és ez név szerinti kijutásnak számít.

Az utolsó esély a belgiumi vb-n a szerenkénti döntőknél lesz. Hat férfi és négy nő mondhatja el majd magáról ez alapján, hogy képviselheti hazáját a 2024-es olimpián, minden szerenkénti fináléban egy kvalifikációt osztanak ki, ha az első nyolc helyezett szerzett már olimpiai részvételt, akkor az átszáll az egyéni összetett döntős helyezettre. Természetesen ez a kvótaszerzési szabály is csak azokra vonatkozik, akik a fenti lehetőségek egyikén sem szereztek kvalifikációt.

20230919 025 torna valogatott tata

Tomcsányi Benedek

MOB-Média/Szalmás Péter

A részletes program:
szeptember 30. férfi selejtező, 1. nap
október 1. férfi selejtező 2. nap (magyar csapat – 12.15-14.05) és női selejtező 1. nap
október 2. női selejtezők 2. nap (magyar csapat – 17.45-19.05)
október 3. férfi csapatdöntő (19.30-22.45)
október 4. női csapatdöntő (19.30-22.05)
október 5. férfi egyéni összetett döntő (19.30-22.40)
október 6. női egyéni összetett döntő (19.30-22.00)
október 7. szerenkénti döntők, 1. nap (nők: ugrás, felemáskorlát; férfiak: talaj, lólengés, gyűrű; 14.00-18.00)
október 8. szerenkénti döntők, 2. nap (nők: gerenda, talaj; férfiak: ugrás, korlát, nyújtó; 14.00-18.00)