Szoul elott

Szöulban rajtolt a vívók kvalifikációs sorozata a párizsi olimpiára

2023. 04. 28.
Megosztás

Csütörtökön a férfiak kard egyéni GP-versenyével rajtolt Szöulban a 2024. március 31-ig tartó egyéni és csapat-kvalifikációs versenyek sorozata a párizsi olimpiára.

A kardvívók voltak a legfrissebbek. A férfiak 64-es táblájára három magyar fért fel, a két kiemelt a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áron, a világbajnok Szatmári András és a selejtezőkből Iliasz Nikolasz. Pénteken kezdtek a nők. Battai Sugár, Katona Renáta, Pusztai Liza és Márton Anna sikerrel teljesítette a selejtezőt, és feljutott a 64-es főtáblára. Szombaton rendezik a 64-es főtáblát és a döntőket mindkét nem számára. A GP-versenyeken csak egyéni kvalifikációs pontokért küzdenek a vívók.

Férfi kardcsapatunk is ott lehet Tokióban
hunfencing.hu

Röviden nézzük át, miként lehet eljutni a vívóknak az olimpiai játékokra.

Csapatkvalifikáció

A magyar vívás a csapatkvalifikációs versenyekre helyezi a legnagyobb hangsúlyt. Már csak azért is, mert a csapatkvalifikáció egyben automatikus egyéni indulási jogot is jelent három csapattag részére. A csapatkvalifikációt hét versenyen lehet megszerezni. A világbajnokságon, a kontinensbajnokságokon, illetve a 2014. március 31-ig lezajló öt csapat világkupaversenyen. A világbajnokság dupla szorzószámmal jelenik meg a kvalifikációs ranglistán, és kötelezően beszámít az összpontszámba. A további hat versenyen elért leggyengébb helyezés kiesik a sorozat végén az összpontszámból. Az így kialakuló hat eredmény (vb kötelezően, Eb és a további 5 vk a leggyengébb eredmény nélkül) pontszámának összege alapján alakul ki a végső rangsor. Pontegyenlőség esetén az egy versenyen elért jobb helyezés dönt. A legjobb 32-ig pontozzák a csapatok versenyen elért helyezéseit; aki nem kerül a 32 közé, az nem kap pontot. Az olimpiára minden fegyvernemben nyolc csapat kvalifikálja magát, de ez nem azt jelenti, hogy az első nyolc a befutó. Az összesített rangsor első négy helyezettje automatikusan kvalifikálja magát Párizsra, továbbá egy-egy hely jut Európának, Amerikának, Ázsiának és Afrikának, de ehhez az adott kontinens legjobb nemzetének szerepelnie kell a legjobb 16 között. Ha ez nem teljesül, akkor az a válogatott kapja meg – földrésztől függetlenül – a kvótát, amely a fentebb felsorolt, az olimpiára kijutott válogatottakat követően a legelőrébb áll a világranglistán.

Mint már fentebb említettük, a nyolc, olimpián csapatversenyben induló nemzet 3-3 sportolót indíthat az egyéni versenyen is. Ezért is nagyon fontos a csapatkvalifikációs világkupaverseny.

A női kardcsapat kijutott a tokiói olimpiára
hunfencing

Egyéni kvalifikáció

A fent említett hét verseny mellett a három egyéni Grand Prix-verseny eredménye is beszámítódik az egyéni pontversenybe. Itt is kiesik a leggyengébb eredmény. A 2024. március 31-i, a kvalifikációs időszak utáni egyéni világranglistáról kihúznak valamennyi olyan vívót, aki a nyolc, csapatban kvalifikált nemzet képviselője.
Ezt követően kialakul egy újabb ranglista. Erről két, európai és Ázsia-óceániai, továbbá 1-1 amerikai és afrikai nemzet legjobbja – de nem lehet egy nemzetbeli –, indulhat az olimpián egyéniben.

Végül, még rendeznek kontinensenként egy pótkvalifikációs versenyt. Ezen minden olyan nemzetből egy-egy vívó indulhat fegyvernemenként, amely addig semmilyen formában nem szerzett olimpiai kvótát. És ezen viadal győztese ugyancsak ott lehet majd Párizsban.

A már ismert kvalifikációs versenyek:

Kard:
Férfi és női GP, április 28-29., Szöul
Villa de Madrid férfi világkupa, május 12-14., Madrid
Női világkupa, május 12-14., Batumi

Párbajtőr:
Férfi és női GP, május 5-7., Cali
Férfi világkupa, május 19-21., Isztambul
Női világkupa, május 19-21., Fujairah

Tőr:
Férfi és női GP, május 19-21., Shanghai
Férfi világkupa, május 5-7., Acapulco
Női világkupa, május 5-7., Plovdiv
Női világkupa, június 2-4., Tbiliszi

Európa-bajnokság: május 25-30., Krakkó
világbajnokság: július 23-26., Milánó

Az év második felének és a 2024 március végéig rendezendő versenyek menetrendjét a nemzetközi szövetség még nem közölte a honlapján.

(MOB-Média, összeállítás)