Sztárparádé és riói olimpikonjaink remeklése a Gyulai István Memorialon

Sztárparádé és riói olimpikonjaink remeklése a Gyulai István Memorialon

2017. 07. 05.
Megosztás


Parádés mezőnyt hoztak össze a szervezők a 7. Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíjra. Az indulók között köszönthettünk 16 olimpiai bajnokot, 13 érmest, továbbá 9 világbajnok atlétát. A versenyt a vasárnapi Hopp Parádé és a hétfői versenynap vezette fel. A Magyar Szuperliga és az ifjúsági liga számaiban a győri EYOF-ra készülő atléták közül is rajthoz álltak néhányan.

A keddi főnapon a kalapácsvetők kezdték a programot, ahol a mezőnyben indult többek között az olimpiai bajnok Pars Krisztián és az ifjúsági olimpiai ezüstérmes, U20-as világbajnok Halász Bence is. Pars láthatóan szenvedett a dobókörben, kalapácsa a legjobban sikerült első kísérletére is mindössze 73,02 méterig szállt, így három kör után véget ért számára a verseny. „Sérülten, félig sérvvel nem lehet versenyezni" - mondta röviden a láthatóan feldúlt Pars, miután harmadik kísérletét is ledobta és búcsúzott a folytatástól.

A magyar bajnok Halász Bence stabilan 75 méter körül dobott végig, a legmesszebbre pedig a hatodik szériában jutott, amikor 75,81 méternél esett le kalapácsa, ez a hatodik helyet jelentette számára. Kimagaslott a mezőnyből a lengyel Fajdek, aki egyedül jutott túl a 80 méteren, igaz, azt négy alkalommal is megtette és fölényesen nyert 82.64 méteres teljesítménnyel.

Örülhettünk az olimpiai bronzérmes Márton Anita teljesítményének is, aki tulajdonképpen végig magával versenyezve, ötödik dobásával 19,48 méterrel nyert. „Nagyon örülök a győzelemnek, s annak, hogy jó sorozatot tudtam dobni" - nyilatkozta a verseny után Márton. „Volt egy nehezebb időszakom, de úgy tűnik, sikerült kilábalnom belőle. A fő cél továbbra is a londoni világbajnokság."

Kővágó Zoltán a 2004-es, athéni olimpia ezüstérmese idén eddig nem remekelt, ennek ellenére a 38 éves klasszis ismét bizonyította, hogy nem lehet leírni, van még benne annyi, amivel a nemzetközi mezőnyben is eredményes tud lenni. A szolnoki nehézatléta harmadikra 65,67-ig repítette a diszkoszt, amivel nemcsak átvette a vezetést, hanem megdobta a vb-szintet is. Kővágó dobására még a lengyel világbajnok, olimpiai érmes Piotr Malachowski sem tudott válaszolni, így a nap második magyar győzelme született meg.

A viadal egyik sztárszáma a férfi 110m gátfutás volt, ahol Baji Balázs ellenfelei között volt két olimpiai bajnok és egy világbajnok a nyolc fős mezőnyben. A győzelemért a riói olimpiai bajnok McLeod és a világbajnok Subenkov vívott nagy csatát, az utolsó gát után azonban már egyértelműen a jamaicai volt az élen és 12.96 másodperccel nyert, míg a független színekben versenyző Subenkov öt századdal lemaradva lett második. Ezzel a világ idei két legjobb eredményét futották. Mögöttük jött london olimpiai bajnoka, Merritt 13.11-gyel, majd negyedikként Baji. A magyar klasszis atléta egyáltalán nem búslakodott a helyezésén, hiszen ideje, 13.15 új magyar csúcsot jelentett. Baji idén harmadszor javította meg az országos rekordot 110 méter gáton.

„Jól elkaptam a rajtot, éreztem, hogy jó helyen vagyok" - nyilatkozta Baji, aki nyolc századot faragott saját, júniusban elért országos rekordján. Hozzátette: ennek ellenére ez nem volt egy jó futás, mivel kicsit „szétesett" a végére.

A Dr. Spiriev Bojidár Trófeát a legjobb eredményért a jamaicai 110 gátas Omar McLeod kapta - a legjobb magyar eredmény különdíját dr. Baji Balázs és Márton Anita vehette át.

A viadalt megtekintette Fábián László, a MOB megbízott főtitkára is. „Nagy jól megrendezett, magas színvonalú küzdelmeket láthattunk. A szervezők mindent megtettek a sikeres rendezésért. Számomra külön élmény volt, hogy a székesfehérvári pályán szinte testközelből követhettük végig az egyes futószámok befutóit. A versenyen találkozhattam Székesfehérvár polgármesterével, dr. Cser-Palkovics Andrással, akivel áttekinthettük, hogy a város miként tudná segíteni sportolóink felkészülését kiváló adottságú létesítményeivel. Örömmel hallottam a verseny végén a hangosbemondón a bejelentést, miszerint az idei Gyulai Memoriál jobb pontszámmal zárt, mint az oslói Gyémánt Liga. Remélem, pár év múlva, egy atlétikai stadion felépülésével ez a viadal is a Gyémánt Liga részévé válhat” – mondta a sportvezető.

A nézők között szurkoltak a Magyar Olimpiai Akadémia nyári budapesti sporttáborának fiataljai és tanárai, Lehmann László főtitkár vezetésével. A gyerekek véleménye is az volt, hogy hatalmas élményeket szereztek ezen a keddi napon.

(MOB-MTI, fotók: MTI/Bodnár Boglárka)