Születésnapos „Villám”

Születésnapos „Villám”

2019. 06. 10.
Megosztás

A „villámikrek” néven elhíresült olimpiai bronzérmes 4x100 váltó tagja. Labdarúgóként kezdte, sprinterként folytatta, majd a Testnevelési Egyetem atlétikai tanszékének vezetője lett. Dr. Zarándi László 90 éves lett, őt köszöntjük.

Zarándi László 1929. június 10-én Kiskunfélegyházán született. Sportkarrierjét a Szegedi VSE futballcsapatában kezdte csatárként, azonban nem maradt sokáig 10 csapattárssal. Édesapja állatorvosnak szánta, de sikerült kikönyörgnie, hogy felvételizhessen a Testnevelési Főiskolára. Ekkori terveiben még a ferencvárosi futballcsapat szerepelt következő állomásként, emellett tornázott is. Gyorsasága és robbanékonysága miatt azonban hamar leigazolták atlétának, egyetemi és főiskolai országos bajnokságokon indult elsöprő sikerrel.

Az 1952-ben várakozáson felül teljesítő magyar 4x100 méteres váltó tagja volt a helsinki olimpián, ahol az Egyesült Államok és a Szovjetunió mögötti előkelő harmadik helyen végzett Varasdi Géza, Csányi György és Goldoványi Béla oldalán. Bronz medáljukat a precíz rajtnak, a pontos váltásoknak, és a bot sebességének minimális csökkentésének eredményének könyvelte el Zarándi László.

Két évvel a helsinki olimpiát követően, 1954. augusztus 29-én a svájci rendezésű szabadtéri atlétikai Európa-bajnokságon egészen az aranyéremig váltották egymást a „villámikrekkel”, immáron mindenkit megelőzve.

Pályafutása után diplomát szerzett a Testnevelési Főiskolán, majd annak atlétikai tanszékét hat évig vezette. 44 évig volt a TF munkatársa.

Isten éltesse sokáig!

(MOB, fotó: MTI)