Taekwondo és kerékpár konzultáció a MOB-ban

Taekwondo és kerékpár konzultáció a MOB-ban

2013. 11. 08.
Megosztás

Az olimpiai sportági konzultációk a taekwondo és a kerékpáros szövetség képviselőinek meghallgatásával folytatódott a MOB székházában.

A napirendi pontok közt a korábbi gyakorlatnak megfelelően ezúttal is a 2013-as eredményesség, az utánpótlás, a szakemberképzés, a létesítmények, az egészségügy helyzete valamint a 2014-es tervek, feladatok kerültek a megbeszélések középpontjába.

A Magyar Taekwondo Szövetséget Patakfalvy Miklós elnök és Tóth Balázs megbízott szövetségi kaputány képviselte.

Az elnök elmondta, büszkék arra, hogy az olimpiai család tagjai lehetnek. Ugyanakkor csalódottak az idei nemzetközi szereplések miatt. Négy kiemelt versenyen vettek részt: felnőtt vébé, ifi-, kadet és U21-es Európa-bajnokság, ezekről csupán két pontszerző helyezéssel térhettek haza. Ennek magyarázataként elmondta, a versenyzők többsége éppen csak beérett az adott korosztályba.

Medvegy Ivánnal egyetértve látják, hogy a klubokban folytatott munkák nem eredményesek, nincsenek összhangban a válogatottal. A klubedzők nem profik, hanem munka mellett folytatnak edzői tevékenységet. A szövetség a minél sikeresebb olimpiai ciklus érdekében új programot írt elő a klubok számára, melyek meghatározzák milyen típusú és mennyiségű edzésmunkát végezzenek az adott műhelyek. Ezeket rendszeresen ellenőrzik.

Jelenleg nagy gond a létesítmény, azok hiányával küzdenek. Az NSK jelenlévő képviselője, Vaskuti Máté kedvező ígéretet tett a gondok orvoslására.

Az egészségügy tekintetében a jó kapcsolatról számoltak be a szövetség képviselői, néhány kiemelt versenyző számára a terheléses vizsgálatok merültek fel igényként.

Rióval kapcsolatban változnak a kvalifikációs versenyek, GP-versenysorozatot vezet be a nemzetközi szövetség, ezeken a világranglista legjobb 30 helyezése alapján lehet majd részt venni. Világranglista-pontokat G1-G2 rangú viadalokon lehet szerezni.

A kerékpárosok nagy csapattal érkeztek, hiszen három szakágat képviseltek. A megbeszélésen részt vett Katona Kálmán és Nagy Balázs a hegyikerekesek elnöke és főtitkára, Törzsök Zsolt az országúti és pályaszakág első embere (hozzá tartozik a teremkerékpár is), Takács Gyula, aki Londonban az országúti versenyző kísérője volt, Somogyi Miklós és Borbély Ferenc a bmx-esek elnöke és főtitkára, továbbá Varga Orsolya, az ernyőszervezet (Magyar Kerékpársportok Szövetsége) főtitkára (a szervezet elnöke Katona Kálmán).

A szakágakra bontott eredmények ismertetése mellett Katona Kálmán kiemelte: a sportág az egységesség felé törekszik, ennek egyik lépése, hogy közös irodába költöztek, összevonták az adminisztrációs hátteret.

Somogyi Miklós hangsúlyozta, a bmx lehet a kerékpársport alapja, a kisméretű, könnyen kezelhető kerékpárokon a gyermekek biztonságosan meg tudnak tanulni kerékpározni, ki lehet alakítani a helyes sportági technikát, mozgáskoordinációt.

A hegyikerekesek ismertették, feljövőben van az új generáció, van a sportágnak utánpótlás-háttere. Az olimpiai szám mellett eredményekben, szervezettségben is fejlődésnek indult a down-hill és a triál szakág, a maratonok még mindíg nagy tömegeket mozgatnak meg.

A létesítmények tekintetében elhangzott Európa egyik legrégibb stadionja, a Millenáris Velodrom felújítása, mint Törzsök Zsolt elmondta, a tender kiírásában szerepel, hogy "az épület szellemisége meg kell, hogy maradjon". A bmx-esek Sopronban, Gencsapátiban és Budapesten terveznek pályát, az ötből jelenleg kettő működik, de egyik sem nemzetközi színvonalú. UCI-által akkreditált, kvalifikációs pályára lenne szükség, ami a nemzetközi eredményességhez is hozzá segítene. Budapesten a Bókay-kert és Káposztásmegyer jöhet szóba a jelenlegi tárgyalások alapján. Ezzel kapcsolatban Somogyi Miklós hozzátette: ha Sopronban megépülne a bmx-pálya tavasszal, rajtgéppel, és kiépített infrastruktúrával, akkor be tudnának kapcsolódni rendezéssel az Olimpiai Reménységek Versenyébe is. A hegyikerékpárosok esetében az erdészetekkel van a szövetség tárgyalásban.

Egészségügyi téren lemaradások vannak, a keretorvosi rendszer újraszervezésére lenne szükség.

Mindkét sportág fiataljai érintettek lehetnek a 2014-es nanjingi ifjúsági olimpián, a taekwondósoknak 3-4 jelöltjük van, a kerékpárosoknál 2 fiú már szinte biztosnak tekinthető, de akár mix-csapattal is kalkulálhatnak, ez március végén válik biztossá.