Takács Krisztián, az 50 gyors örökös bajnoka Rióval és a '17-es vb-vel is tervez

Takács Krisztián, az 50 gyors örökös bajnoka Rióval és a '17-es vb-vel is tervez

2015. 07. 10.
Megosztás

Bernek Péter és Cseh László után a „sprinterspecialista” Takács Krisztián is arra esküszik, hogy a versenyzésének kimondottan jót tett a környezetváltozás, amely nélkül valószínűleg csak a helyben járásának időtartama hosszabbodott volna meg. Az immár zsinórban tizenegyszeres (!) 50 méteres gyorsúszóbajnok a Dunaferr DVSI versenyzőjeként fél éve azért költözött Dunaújvárosból Győrbe, és állt be ott Petrov Iván tanítványai közé, hogy új és serkentő impulzusokat kaphasson. A múlt héten a győri országos bajnokságon, immár „hazai pályán” 21.89 másodperces idővel győzött, és ezzel a tekintélyt parancsoló teljesítménnyel egyszerre csak a világranglista ötödik helyén találta magát.

Legjobbja idén a harmadik az európai gyorsúszók „háziversenyében”. A riói olimpián mindenképpen szeretne ott lenni és kitartani a 2017-es budapesti világbajnokságig is. A két nagy versenyen elért eredményeinek tükrében hozza majd meg a döntését, amely folytatáshoz, de pályazáráshoz is vezethet. E közben diplomához szeretne jutni a dunaújvárosi főiskola gazdaságinformatikus szakán, hogy – szavait idézve – ne a szülei nyakán élő volt válogatott sportoló legyen…

„Egy hozzám hasonló „öregfiú”, aki csak néhány nappal fiatalabb az év végén szintén a harmincadikhoz érkező Cseh Lászlónál, előbb vagy utóbb rájön arra, hogy a pályafutásának utolsó éveiben valószínűleg egy merészet kell dobnia. Főleg akkor, ha úgy gondolja, hogy több van benne, és a húsz éve járt út már nem előre vezet. Nekem egyre inkább úgy tűnt, hogy az edzésmódszereimet át kellene alakítani, és egy másik edző tanácsait követve folytatni a felkészülésemet. Aki meghallgatja a versenyzője véleményét is, halad a korral, és ezen felül olyan apró hibákat is ki tud szúrni, amelyeknek a dunaújvárosi mesteremnek is fel kellett volna figyelnie. Nem voltam elégedett az edzéslehetőségekkel sem, még egy korszerű Omega rajtgépet sem tudtak beszerezni. Ahhoz képest a győri uszoda egy Kánaán. A tavalyi berlini kudarcom, a gyenge Eb-szereplés erősítette fel bennem a mehetnék gondolatát, és most már fél éve – egyelőre még a dunaújvárosi klub tagjaként Győrben edzek. A kazanyi világbajnokság után érkezik el az az idő, amikor a lehetőségeket mérlegelve döntenem kell a jövőmről” – nyilatkozta a 29 éves Takács Krisztián a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának.

Már áprilisban, a hollandiai Eindhovenben sikerült teljesítenie a vb-szerepléshez szükséges „A” szintet, és ezt követően több nemzetközi versenyen is meggyőző teljesítménnyel rukkolt ki. Így érkezett el a győri bajnoksághoz, amely előtt ugyanúgy járt, mint Cseh László, aki vírusos gyomorfertőzés miatt kilókat leadva állt rajthoz.

„Megnyugtatott, hogy majdnem másfél évvel az olimpia előtt szintet úsztam, aztán pedig egyenesen feldobott, hogy az új egyéni rekordom lett a világ idei ötödik legjobbja. Az előttem állók közül a francia Manaudou és az orosz Morozov a szám nagyágyúi, de a világranglistából az is kiolvasható, hogy 22 másodpercnél jobbat – velem együtt – éppen egy tucatnyian úsztak. Az sem túlzás, hogy jó napot kifogva és tökéletes rajtot kivitelezve még további 10-12 gyorsúszó gondolhat arra, hogy sikerül bejutnia a döntőbe, vagy megközelítenie a finálét. Ennek ellenére is az a tervem, hogy az idén jobb helyezést érek el, mint négy éve a sanghaji világbajnokságon, amikor hatodikként értem a célba.”

(Telekom Sporthír Szolgálat/Szalay Péter, fotó: MTI/Kovács Tamás)