Tanácsot kért Mohácsi Ferenctől, mert olimpiai bajnok szeretne lenni...

Tanácsot kért Mohácsi Ferenctől, mert olimpiai bajnok szeretne lenni...

2015. 05. 03.
Megosztás

Hetedik alkalommal gyűltek össze a meghívottak a XVI. kerületi Erzsébet-ligeti uszoda falán elhelyezett kerületi olimpikonok, sportvezetők, játékvezetők emléktáblájánál a Magyar Sport Napját ünnepelni. Mohácsi Ferenc olimpiai bronzérmes kenustól egy fiú tanácsot kért, mert olimpiai bajnok szeretne lenni...

Rátonyi Gábor, az uszoda igazgatója megemlékezett a napokban elhunyt vízilabdázó olimpiai bajnok dr. Konrád Ferencről, aki a kerület lakója volt, akinek neve az emléktáblán is szerepel. Egy perces néma felállással és csenddel tisztelegtek a jelenlévők a bajnok emlékére.

A Himnusz közös éneklése után külön köszöntötték Kovács Pétert, a kerület polgármesterét; Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselőt; Balogh Gábort a Magyar Diáksport Szövetség elnökét; Karger Kocsis Lászlót, az EMMI képviselőjét; a MOA képviseletében dr. Jakabházyné Mező Mária főtitkárt és Győr Béla tanácstagot; az olimpiai érmes Tóth Harsányi Borbálát és Mohácsi Ferencet; ifj. Varjú Vilmost; továbbá a Németh Imre, a Lemhényi Dezső és a Szent-Györgyi Albert Általános Iskolák igazgatóit, tanulóit.

Ünnepi beszédet mondott Kovács Péter, Szatmáry Kristóf és Jakabházyné Mező Mária.

A beszédek után a sporté volt a főszerep: a Kertvárosi SE Ritmikus Gimnasztika Szakosztályának és a Mazotti Fitness SE táncosainak bemutatója következett. Mindkét szakosztály gerincét az olimpiai iskolák táborába tartozó Szent-Györgyi Albert Általános Iskola tanulói adták.

A nap folyamán 4 iskola 40 diákjának részvételével triatlonverseny került lebonyolításra Szombati Marianne tanárnő és Hóbor Béla, a Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör vezetőségi tagja, világhírű röplabda játékvezető szervezésében. A verseny közben a kerékpárosok koszorút helyeztek el a kerületben található, elhunyt sportolók emlékművén.

A verseny végeredménye:

1. Szent-Györgyi Albert Általános Iskola
2. Sashalmi Tanoda
3. Táncsics Mihály Általános Iskola
4. Móra Ferenc Általános Iskola

A csapatok tagjainak a felkért vendégek adták át az érmeket, okleveleket és a győztesnek járó serleget.

Zárásként az Olimpiai Himnusz után elhelyezték a MOA, a kerületi önkormányzat, az országgyűlési képviselő, az EMMI, a Varjú Vilmos OBK, az Ikarus SE, a triatlon verseny résztvevőinek, az iskolák képviselőinek koszorúit az uszoda falán található emléktábláknál.

Kedves színfolt volt az ünnepség végén, amikor Pálvölgyi Levente, a Lemhényi Dezső Általános Iskola tanulója megkérte a főtitkárasszonyt, hogy mutassa be őt Mohácsi Ferenc olimpiai bronzérmes kenusnak, ugyanis tanácsot szeretne kérni tőle, mert, mint mondta „olimpiai bajnok akar lenni”. Mohácsi Ferenc sokáig beszélgetett jókedvűen Leventével és később hozzá csatlakozó két testvérével és szüleivel. A gyerekek csillogó tekintettel vették a bajnok hasznos tanácsait.

(MOA-MOB/Győr Béla; fotó: Győr Béla)