A tragikusan elhunyt olimpikonra emlékeznek Vancouverben

Tbiliszi mindent megtesz azért, hogy méltó házigazda legyen

2015. 02. 19.
Megosztás

Idén a festői szépségű grúz főváros látja vendégül Európa legtehetségesebb fiatal sportolóit: a 2015-ös nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) július 26. és augusztus 1. között zajlik Tbilisziben. Már a grúz miniszterelnök és a szervezőbizottság elnöke is nagyon várja.

„Idén rendkívül nagy jelentőségű esemény áll előttünk – mondta Grúzia miniszterelnöke, Irakli Garibasvili (képünkön) a nyári EYOF hivatalos honlapjának. – Az egész kormány az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál mögött áll, mindent megteszünk azért, hogy méltó házigazdák legyünk. Számos új létesítményt építünk, melyeket az EYOF után is kihasznál majd a felnövekvő generáció. Városunk Digomi kerületében egy teljesen új negyed épült fel az alkalomra, melyet ’Új Tbiliszinek’ neveztünk el. Márciustól a munkálatok kiemelt gyorsasággal folytatódnak, így már májusra mindennel készen állhatunk.”

A tbiliszi szervezőbizottság elnöke, Alekszi Ahvlediani hozzátette: „A legfontosabb elemek, így a stadionvázak már felépültek, kivéve a torna és a röplabda versenyek helyszíneit, de ezekkel sem lesz probléma természetesen, az előzetesen kitűzött időrendi tervek szerint haladunk. Még május 20-ig befejeződik minden munkálat. Biztos vagyok benne, hogy Tbiliszi az eddigi egyik legjobb EYOF házigazdája lesz, ennek érdekében teszi dolgát a szervezőbizottság nap mint nap.”

Az eredetileg Európai ifjúsági Olimpiai Napok néven rendezett multisportesemény nyári változata 1991-ben, Brüsszelben indult útjára, majd két évvel később az olaszországi Aostában mutatkozott be a téli kiadás. Az Európai Olimpiai Bizottság utánpótláskorú sportolóknak szóló rendezvénye 1999 óta viseli a jelenlegi elnevezését. Legutóbb 2013-ban Utrecht látta vendégül a kontinens fiataljait, a hollandiai EYOF-on a 49 résztvevő ország közül Magyarország igen előkelő pozícióban, a 4. helyen végzett a nemzetek közötti éremtáblázaton. A magyarok 8 arany-, és 3-3 ezüst- illetve bronzérmet szereztek Utrechtben, a kosárlabdázóink először kaptak meghívást, leányaink a nagyhatalomnak számító oroszokat is legyőzték. 2017-ben pedig hazánk, pontosabban Győr városa ad otthont a 14. nyári EYOF-nak.

Az idei házigazda, Tbiliszi 2010-ben az EOC belgrádi közgyűlésén nyerte el a rendezési jogot a csehországi Brnóval szemben, 26-21 szavazati arányban.

Az 1,2 millió lakosú grúz fővárosba a nyáron 49 országból mintegy 3800 fiatalt várnak, hogy 9 sportágban (atlétika, judo, kerékpár, kézilabda, kosárlabda, röplabda, tenisz, torna és úszás) összemérjék tudásukat és megismerkedjenek az olimpiai mozgalom szellemiségével, élvezzék annak magával ragadó, semmihez nem hasonlítható légkörét. Csakúgy, mint a „nagy” olimpiákon, Európa legjobb 14-18 év közötti sportolói Tbilisziben is olimpiai faluban laknak majd, melyet a város kizárólag erre az alkalomra, újonnan épített, mint ahogy számos sportlétesítményt is.