210624 IOC Pt Budapest Qualifiers Hungary Martin GMM4050

Thomas Bachhal is találkozott Kamuti Jenő az utcai sportok budapesti fesztiválján

2024. 06. 26.
Megosztás

A Nemzetközi Fair Play Bizottság (NFPB), mint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) által elismert szervezet, standdal vett részt az Olimpiai Kvalifikációs Sorozat budapesti állomásán. A rendezvény fontosságát bizonyítja, hogy Thomas Bach, a NOB elnöke is ellátogatott Budapestre, ahol többek között Kamuti Jenővel, az NFPB elnökével is találkozott.

A baráti hangvételű megbeszélésen a két sportvezető felidézte aktív pályafutásuk néhány közös pontját, így például a montreali olimpiát, ahol mindketten pástra léptek. Ezzel kapcsolatban a német sportvezető megjegyezte, hogy magyar sporttársa azóta is milyen jó formában van, és reméli, hogy ez még sokáig így marad. A komolyabb témákra áttérve, a nemzetközi sportélet aktuális kérdéseit vitatták meg a felek, termesztésen már Párizsra fókuszálva. Mindkét sportvezető bízik benne, hogy egy békés, emlékezetes olimpia előtt állunk.

Végezetül Thomas Bach a Ludovikán is megerősítette, hogy a fair play az egyik legfontosabb alapértéke az olimpizmusnak, „fair play nélkül nincs sport”. Ennek jegyében Párizsban közös fair play-felhívást tervez közzétenni a két szervezet, ezzel is motiválva a közönséget, a sportolókat és a hivatalos szereplőket a szép, példamutató cselekedetek figyelésére.

210624 IOC Pt Budapest Qualifiers Hungary Martin GMM4054
IOC/Greg Martin

A találkozón jelen volt Deregán Gábor, a Nemzetközi Fair Play Bizottság igazgatója is.

Amíg bent a megbeszélések zajlottak, addig kint különböző aktivitásokat próbálhattak ki a nézők a Nemzetközi Fair Play Bizottság sátránál. Volt csapatszellemet erősítő játék, kirakós, de az érdeklődők akár tesztelhették is a tudásukat a fair play-ről. A négynapos eseményen kapott visszajelzések alátámasztják, hogy egyre többen hallottak a sportszerűségről, de azért még bőven akad tennivaló, hogy szélesebb kör ismerje meg a fair play szellemiségét.

Tent
NFPB

(NFPB/DG; fotó: IOC/Greg Martin)