Tizenhárom magyar atléta a pénteki finálékban az U18-as Eb-n Győrben

Tizenhárom magyar atléta a pénteki finálékban az U18-as Eb-n Győrben

2018. 07. 06.
Megosztás


Csütörtökön megkezdődött az U18-as korosztály Európa-bajnoksága Győrben, ami egyben kvalifikációs verseny a Buenos Aires-i ifjúsági olimpiára. A helyszín jól ismert több atléta számára, hiszen 2017-ben itt rendezték az EYOF atlétikai versenyét.

A szerdai megnyitóünepséget megtekintette Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke is.

Az Eb első napjának délelőtti programjában 13, délután 18 magyar fiatal lépett pályára. Ezen a napon csupán két számban avattak bajnokot, de sem a lány 5km gyaloglásban, sem a fiú 3000m-en versenyzőinknek nem jutott főszerep. Annál inkább a selejtezőkben, ahonnan többen is sikerrel zárták a napot és pénteken már éremért küzdhetnek.

Délelőtt a súlylökés döntőjébe jutott elsőre elért eredményével Fekete István. A fiú és lány 100m előfutamát és a délutáni elődöntőjét is sikerrel vette Illovszky Dominik és Takács Boglárka.

Molnár Janka futamgyőzelemmel várhatja a 400m pénteki elődöntőjét. „Az első és legfontosabb cél számomra a döntőbe jutás, ahol szeretnék 54 másodperc alatti időt elérni –mondta az éremre is esélyes fiatal atléta.

A magyar csapat délelőtti továbbjutói mellé a délután folyamán rajthoz állt 18 versenyzőből nyolc jutott be versenyszáma döntőjébe és a hétpróbában jeleskedő indulónk is jól folytatta a nap első felében megkezdetteket.

Egyéni csúccsal kvalifikálta magát a magasugrás döntőjébe Hódossy-Takács Sámuel. További két ügyességi atléta, a távolugró Endrész Klaudia és a hármasugró Fejes Karsa is beverekedte magát a pénteki fináléba.

A dobószakágból Péringer Márk is készülhet a döntőre. 1500 méteren a taktikusan futó Apáti Bence megnyerte előfutamát és szintén okos versenyzés után döntőzhet 2000 akadályon Urbán Zita. A hétpróbázó Szűcs Szabina a hatodik helyről várja a folytatást.

Illovszky Dominik (100 m): „Nem sikerült jól. Sok volt nekem a mai. A végére kicsit elfáradtam, de a lényeg, hogy megvan a döntő.”

Péringer Márk (diszkosz): „Remélhetőleg hasonlóan tudok teljesíteni a döntőben. Pár napja részlegesen elszakadt a bokaszalagom, csak bízni tudok abban, hogy nem hátráltat. Mindenképpen bíztató, hogy ekkorát tudtam dobni sérülten is. Jó lenne holnap egy egyéni csúcsot elérni, de az esélyeim hasonlóak, mint ma voltak.”

Urbán Zita (2000 akadály): „Nagyon harcos elődöntő volt, soha nem futottam még így akadályon. Elképesztő volt 15 emberrel futni. A végén szinte csak a kettes pályán mentem és még rúgtam egy akadályt is, ami nem jellemző rám. Nehéz volt, de szerintem kihoztam belőle a maximumot. A döntőben szeretnék egy egyéni csúcsot futni. Ha ez összejön, akkor még a dobogó is benne van. Szeretném megköszönni a kilátogatók támogatását, mert elképesztő volt a szurkolás.”

A pénteki tíz döntőből kilencben lesz magyar érdekeltség. És azt se felejtsük el, hogy az egyes számokban nem csak érmeket, hanem az ifjúsági olimpiára kvótákat is lehet begyűjteni. Hogy ebből a magyar fiataloknak mennyi jut, a pénteki döntők után kiderülhet.

A verseny második napja pénteken 10,00 illetve 16,00 órakor kezdődik.

Az eredményeket on-line itt nyomon követhetik.

A pénteki program:


(MOB, fotó: Getty Images/Balogh László, Berényi Ibolya)