„Tizenkét kapott góllal nem lehet nyerni”

„Tizenkét kapott góllal nem lehet nyerni”

2014. 07. 28.
Megosztás

Faragó Tamás korábbi kiváló olimpiai bajnok pólós úgy véli, több okra vezethető vissza, hogy a magyar férfi vízilabda-válogatott 12-7-re elvesztette az Európa-bajnoki döntőt Szerbia ellen, de közülük is kiemelhető a tizenkét kapott gól.

A magyar csapat végig hátrányban játszott vasárnap este a szerbek ellen, akik korán 2-0-ra elhúztak, a félidőben már 4-1-re vezettek, de mutatott 1-6-ot is az eredményjelző.

A végjátékban sem sikerült három gólnál közelebb kerülni az ellenfélhez, így a mieinknek be kellett érniük az ezüstéremmel, amelyet Áder János köztársasági elnöktől vehettek át (képünkön). A helyszínen Faragó Tamást kértük arra, hogy értékelje a látottakat.

„Lassan kezdett a csapat, mint oly sokszor korábban az Eb-n, csak épp most egy olyan szerb együttes volt az ellenfele, amely ellen nem lehet olyan könnyedén fordítani” – mondta Montréal olimpiai bajnok vízilabdázója, aki a játékokon Münchenben ezüst-, Moszkvában pedig bronzérmet is szerzett.

„Sajnos azt kell mondanom, hogy sem védekezésben, sem támadásban nem nyújtottunk olyan teljesítményt, hogy rászolgáltunk volna a győzelemre. A csoportkör és az elődöntő játéka alapján megérdemeltük volna az Eb-címet, mi voltunk a legjobbak, a döntő alapján viszont igazságos eredmény született.”

És hogy Faragó Tamás szerint mi volt a legfőbb oka annak, hogy nem tudtuk felvenni a kesztyűt az aranymeccsen?

„Tizenkét kapott góllal nem lehet mérkőzést nyerni, ezen a szinten legalábbis semmiképpen sem. Akármilyen jól pólózunk elöl, ennél sokkal jobban össze kellett volna állnia a védekezésnek.”

„Hogy mikor gondoltam először azt, ez a hajó elment? A gyenge kezdés után lehetett érezni, hogy valami rendkívüli dolognak kell történnie ahhoz, hogy behúzzuk a mérkőzést, de a csoda sajnos elmaradt.”

Faragó Tamás ugyanakkor hozzátette, nem szabad bántani a csapatot, mert fantasztikus meccsekkel ajándékozta meg a Margitsziget közönségét az Eb két hete alatt.

„A hozzáállással, az akarással egy percig sem volt gond. Ezúttal sajnos gyengébb napot fogott a csapat, szinte senkit sem tudnék kiemelni belőle. Tragédia azonban nincs: előzetesen mindenki elkönyvelte, hogy a szerbek az első számú favoritok, egyszerűen csak bejött a papírforma. Attól persze még fáj ez a vereség, de lehet belőle építkezni.”


(Czövek Oszkár)