Több mint kétszázan pályáztak az Ezüstgerely-díjra

Több mint kétszázan pályáztak az Ezüstgerely-díjra

2016. 03. 17.
Megosztás

A 2016-os Ezüstgerely-díjra 219 pályázó összesen 728 pályaművet adott le. A Sport a kortárs magyar művészetben pályázat kiállítása március 17-től látható a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum kiállítótermében, a budapesti SportAgorában.

"Az Ezüstgerely-pályázat alkotói az élet két ajándékának legnemesebb értékeit hangolják össze: a sport szépségét, feszültségét, gyorsaságát örökítik meg művészi eszközökkel immár 55 esztendeje" - fogalmazott köszöntőjében dr. Szabó Tünde. A sportért felelős államtitkár hozzátette, a sportban megnyilvánuló erők, lendületek, ritmusok, színek, sebességek, hangok részei annak a harmóniának, egyensúlynak, amely végén ott az eredmény. "Ez az, ami oly vonzóvá, oly szerethetővé teszi a sportot."

Az Ezüstgerely-albizottság a MOB Mező Ferenc Sportbizottságának keretein belül fejti ki működését. Dr. Bodnár András, a sportbizottság elnöke úgy fogalmazott: "a művészek országos bajnokságán vagyunk, ahol a legjobbakat díjazzuk." A vízilabdázó olimpiai bajnok emlékeztetett, hogy az újkori olimpiákon a negyvenes évek végéig hirdettek szellemi győztest is. Az Ezüstgerely-díjjal több mint fél évszázada tüntetki ki Magyarországon a művészeket. "Célunk, hogy felhívjuk a sportvezetők, sportszervezők figyelmét a sportot ábrázoló művészeti értékek továbbadására" - fogalmazott.

Siklós Erik, a MOB marketing és kommunikációs igazgatója azt mondta, az olimpia évében még különösebb a díj, mint a köztes időszakban. A szellemi olimpiai sikerünkre utalva emlékeztetett: Magyarország összesen 168 olimpiai elsőséget számlál, és ebben benne van dr. Mező Ferenc szellemi olimpiai győzelme is. A MOB igazgatója kifejtette, hogy a riói formaruha pályázata előremutató, azt jelenti, a Magyar Olimpiai Bizottság már előre gondol, hiszen a tervek már készen vannak, az olimpia megnyitóját pedig idén augusztus 5-én rendezik.

"Nagyon nehéz helyzetben volt a zsűri. Tudjuk, hogy szubjektívek a döntések, de akkor és ott ezeket a döntéseket hoztuk. Akik most nem nyertek, kérem, folytassák a művészi munkájukat, és lehet, hogy legközelebb ők lesznek Ezüstgerely-díjasok!" - hangsúlyozta dr. Szabó Lajos, az Olimpiai és Sportmúzeum igazgatója. Az ezúttal 4,2 millió forint összdíjazású Ezüstgerelyt először 1961-ben írták ki, így Szabó Lajos, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum igazgatója szerint ez itthon a legrégebbi tematikus művészeti pályázat.

"Úgy vettem át a díjat, mintha Berczik Sára vette volna át. Ő volt az első művészitorna-tanár, a magyar mozgásművészet 'apostolnője'. Úgy érzem, most ő is boldog odafent" - mondta Sákovicsné Dömölky Lídia, a néhány napja 80. születésnapját ünneplő olimpiai bajnok vívó, aki irodalom-kategóriában kapott oklevelet A nő harmóniája című kötetéért.

Dr. Takács Ferenc és Fehér Ferenc az I. kerület olimpiai bajnokairól készített fotókkal illusztrált kiadványt. "Amennyi örömöt, élményt kaptam az ötkarikás bajnokainktól, úgy érzem, ez a legkevesebb, amit tehetek, hogy az első kerülethez kötődő bajnokainkat kötetbe gyűjtjük! Összesen 26 sportoló 55 aranyérmét mutatjuk be" - magyarázta Fehér Ferenc.

"Ez a díj nem csak a könyv készítőinek, de az egész sportág számára hatalmas elismerést jelent. A történetekben, a képi világban, a designban törekedtünk azt az igényességet és színvonalat megteremteni, amelyet a kajak-kenu képvisel a hazai sport palettán. Aki kézbe veszi a könyvet megható emberi történeteken, mulatságos visszaemlékezéseken keresztül a sportág múltját és jelenét ismerheti meg. Mi pedig stílusosan a jövőre is gondoltunk akkor, amikor a díjjal járó pénzjutalmat felajánlottuk a Kolonics Alapítvány javára" - tájékoztatott Lipiczky Ágnes, az Ahogy tőlünk telt című könyv egyik szerzője.

"Tesszük a napi dolgunkat, ami nem múlik el nyomtalanul. Ez a díj az elmúlt két év termésének, munkájának elismerése. Több témával is pályáztam, közte volt a szocsi téli olimpia is" - mondta a MOB Média-díjas Illyés Tibor, az MTI fotósa.

A kiállítás a SportAgorában 2016. április 17-ig térítésmentesen látogatható hétfő kivételével 10 és 18 óra között.

Az Ezüstgerely 2016 Sport a kortárs magyar művészetben pályázat számokban, kategóriánként

Képző: 100 pályázó, 203 mű
Alkalmazott: 27 pályázó, 62 mű
Fotó: 52 pályázó, 408 mű
Irodalom: 23 pályázó, 34 mű
Film-videó: 17 pályázó, 21 mű
Összesen: 219 pályázó, 728 mű

Ezüstgerely 2016 - Sport a kortárs magyar művészetben pályázat eredményei

Képzőművészeti kategória:

A zsűri döntését Mihály Gábor Munkácsy díjas szobrászművész, a zsűri elnöke ismertette.
Ezüstgerely-díjas: Oláh Katalin: Szinkronúszó csapat
II. díjas: Rozsnyai Béla: Vitorlásverseny
II. díjas: Székács Gergely: Kiállított munkái
III. díjas: Garay Nagy Norbert: Mély levegő
III. díjas: Csizmadia Imre: Kiállított munkái
Különdíj: Lieb Roland: Brake
Különdíj: Závorszky-Simon Márton: Evezősök
Különdíj: Kovács Mihály Mór: A futó ember mozgásfázisai
Különdíj: Basa Anikó: Mászó

Alkalmazott művészeti kategória

A zsűri döntését Mihály Gábor Munkácsi díjas szobrászművész, a zsűri elnöke ismertette.
Ezüstgerely-díjas: Fenyvesi Márta: Symboleo társasjáték
Különdíj: TheFour: Olimpiai formaruha
Különdíj: Dobor Dezső: Csapatom (honlap)

Sportfotó kategória:

A zsűri döntését Bánkuti András fotóriporter ismertette.
Ezüstgerely-díjas: Illyés Tibor beadott munkái
II. díjas: Merész Márton: Amazonok
II. díjas: Szaka József: Buborékok
II. díjas: Vékássy Bálint: Árnyékolatlanul

Irodalom kategória:

A zsűri döntését dr. Gombocz János egyetemi tanár ismertette.
Ezüstgerely-díj: Killyéni András: Olimpiai álom a Radnai havasokban
II. díj: Dénes Tamás – Sándor Mihály - B. Bába Éva: A magyar labdarúgás története III. díj: Gyimesi János – Zsíros Tibor. Az első száz évünk
III. díj: Fehér Ferenc – Takács Ferenc: Az I. kerület olimpiai bajnokai
III. díj: Hencsei Pál – Fericsán Kálmán: Újpesti olimpikonok
Különdíj: Serényi Péter: Dr. Gémesi György
Különdíj: Török Ferenc: A királynő helytartója
Szépségdíj: Bodnár Zalán – Szöllősi György: Az Aranycsapat kincseskönyve
Szépségdíj: Magyar Kajak-Kenu szövetség: Ahogy tőlünk telt
Szépségdíj: (versenyen kívül) Magyar Olimpiai Bizottság: MOB 120, Sport
2015 Ezüstgerely oklevelet vehet át:
Hamula Zsolt Péter: A fiúk nem sírnak
Sákovicsné Dömölky Lidia
Kő András: A párbajtőr Paganínije

Film-videó kategória:

A zsűri döntését Siklós Erik, a MOB marketing és kommunikációs igazgatója, a zsűri elnöke ismertette.
II. díjas: Péterfi Judit: Keleti Ágnes című műve
Különdíjas: Kaszala Claudia: Szökkenő vándor
Különdíjas: Püspök Botond – Killyéni András: Kendeffy
Különdíjas: Vékássy Bálint: Az olimpia veled születik

(MOB, fotó: MOB/Szalmás Péter)

1.