Pasztor dosa 3 980x671

Dósa Dániel és Pásztor Flóra olimpiai kvótát szerzett, a női kardcsapat ezüstéremmel búcsúzott a ranglistasorozattól

2024. 03. 18.
Megosztás

Dósa Dániel a 16, Pásztor Flóra a 32 között búcsúzott a washingtoni Grand Prix-versenyen, és az ezért megszerzett ranglistapontjaikkal megszerezték az indulási jogot a párizsi olimpiára. A férfi olimpiai kvalifikációs kézilabdatorna második kalapjába sorolták a magyar válogatottat. Világbajnoki B döntőben szerepeltek női rövidpályás gyorskorcsolyázóink három versenytávon is.

Vívó ob
MTI, Illyés Tibor

Vívás. Tőr- és női kardvívásban az utolsó kvalifikációs versenyt rendezték Washingtonban, illetve Sint-Niklaasban. Washingtonban egyéni Grand Prix-versenyen gyűjtötték a vívók az olimpiai kvalifikációs pontokat. A férfiaknál Dósa Dániel, a nőknél Pásztor Flóra futott versenyt a két európai egyéni kvóta megszerzéséért.

Dósa a nyolcaddöntőig jutott, a világklasszis francia Lefort-tól kapott ki. Az már a további eredmények tükrében, az első győztes asszója után kiderült, hogy ott lehet Párizsban, mivel két vetélytársa közül a spanyol Llavador a főtábla első fordulójában búcsúzott. Ezzel őt már biztosan megelőzte a ranglistaversenyben, és olimpiai kvótát szerzett.

Pasztor ujj 980x822
BIZZI Augusto

Pásztor a brit Stutchburyval volt versenyben a kvótáért. Flóra a legjobb 32 között 15:11-re kikapott az egyéni világbajnok, olasz világklasszis Volpitól, azonban még izgulnia kellett, hogy a kvótaszerzés okán legnagyobb riválisa, a brit Stutchbury ne kerüljön a legjobb nyolcba. Nos, a brit a 16-ért egyetlen tussal kikapott, így a magyar vívónő összesítésben 7 ponttal megelőzte a ranglistán riválisát, és így mehet az olimpiára.

St nk ezust 980x657
@PHOTOPAVIA

A belgiumi Sint-Niklaasba a női kardcsapat azzal a tudattal utazott el, hogy már biztos olimpiai résztvevő. A csapat Battai Sugár, Márton Anna, Pusztai Liza, Szűcs Luca összeállításban – a németek, olaszok és a koreaiak legyőzésével jutott be a fináléba, ahol a franciáktól szenvedett 32-45 arányú vereséget. Ellenfelünk a vb kivételével minden versenyen jobbnak bizonyult lányainknál. Egyedül a vb-n sikerült őket legyőzni, s lett a magyar csapat világbajnok. Ezt szeretnék a lányok az olimpián megismételni.

Egyéniben Márton Anna és Pusztai Liza nyolcaddöntőig jutott, Battai Sugár és Katona Renáta a 32-be került. Az első akadálynál esett ki Szűcs Luca és Spiesz Anna; mindketten francia vívótól kaptak ki.

A vívók kvalifikációs ranglistája mindhárom fegyvernem esetén április 1-én zárul. Ekkortól tekinthetők kvótaszerzőknek az azt elérő sportolók. Magyar szempontból a férfi és női kard-, a férfi párbajtőrcsapat, Dósa Dániel (tőr), Pásztor Flóra (tőr) és Kun Anna (párbajtőr) egyéni kvótás, ami összességében 15 kvótát jelent.

20240317 028 HUN POR kezilabda
Peter Szalmas

Kézilabda. A magyar férfi válogatott olimpiai kvótaszerzéséről már korábban beszámoltunk. A nemzetközi szövetség (IHF) nyilvánosságra hozta, hogy a 12 olimpiai résztvevő melyik kalapba került az április 16-án Párizsban elkészítendő sorsolásra. A magyar férfi válogatott biztosan nem játszik Németországgal, mert azonos sorsolási kalapban szerepel vele.

A férfi kézilabdatorna sorsolási kalapjai:
1. Dánia, Spanyolország
2. Horvátország, Norvégia,
3. Magyarország, Németország
4. Szlovénia, Franciaország
5. Svédország, Egyiptom
6. Argentína, Japán
A csoportok első négy-négy helyezettje jut tovább.

Rövidpályás gyorskorcsolya-vb Rotterdamban

Kónya Zsófia, Bácskai Luca Sára, Jászapáti Petra és Somodi Maja Dóra (b-j) a rövidpályás gyorskorcsolyázók világbajnokságán.

MTI, Illyés Tibor

Rövidpályás gyorskorcsolya. Rotterdamban rendezték az idei világbajnokságot. Somodi Maja és Sziliczei-Német Rebeka a pénteki negyeddöntőből egyenes ágon jutott be az ezerötszáz méteres elődöntőbe, ahonnan egyaránt a B-döntőbe jutottak. Ott Sziliczei-Német a 3., Somodi az 5. helyen ért célba; előbbi a 10., utóbbi a 12. helyen végzett. Kónya Zsófia ötszázon a délelőtti reményfutamokból küzdötte vissza magát a legjobbak közé a világbajnokságon. A reményfutamokból visszajutók viszont általában a külső pályákra kapnak besorolást, az ötös pozíció pedig ötszázon nemigen kecsegtet túl sok jóval. Kónya nem is tudott csodát tenni, a negyeddöntőben kiesett és 19. lett. Akárcsak szombaton ötszázon, vasárnap ezer méteren is visszaküzdötte magát a legjobbak közé a délelőtti reményfutamokból Kónya Zsófia, aztán a negyeddöntőben a végére nagyon elfáradt, így nem jutott tovább. A Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Sziliczei-Német Rebeka, Somodi Maja összetételben jégre lépő női váltónk nagyon nehéz futamba került az elődöntőben, hiszen a hollandok, a dél-koreaiak és a kínaiak mellett kellett megpróbálniuk kiharcolniuk a fináléba jutást – nagyon közel jártak a döntőhöz a mieink, a legvégén Somodi Maja csak kevéssel maradt el a másodikként célba érő dél-koreai befejező embertől, így vasárnap a B-döntőben futhattak. A B-döntőben elképesztő kavarodás volt végig, s bár a japánok felborítottak mindenkit, őket csak kizárással büntették, azt viszont, hogy Somodi Maja a legvégén nem engedte el, mi több, buktatta a körelőnyben lévő kínaiakat, súlyosabb büntetéssel szankcionálták, a váltót sárga lappal büntették, és a teljes mezőny végére sorolták. A férfi váltó (Bontovics Balázs, Csizmadia Márk, Jászapáti Péter, Tiborcz Dániel) és a vegyes váltó (Bácskai Sára Luca, Jászapáti Péter, Jászapáti Petra, Tiborcz Dániel) a negyeddöntőből nem jutott tovább, és mindkét váltó a 11. helyet szerezte meg.

A magyar színekben olimpiai bajnok Liu Shaolin 1000 méteren, akárcsak szombaton öccse, Shaoang ötszázon, B-döntőt futhatott, ám a fivérek a férfiváltó tagjaiként világbajnoki győzelmet ünnepelhettek kínai színekben (Liu Shaoang a vegyes váltóval is aranyérmet szerzett Rotterdamban).