Mező nap 2. napján tornatermet neveztek el az olimpiai bajnokról

Mező nap 2. napján tornatermet neveztek el az olimpiai bajnokról

2013. 05. 17.
Megosztás

A dr. Mező Ferenc Általános Iskola idén ünnepli működésének negyvenedik évfordulóját. A jubileum második napján az ünnepi pillanatok mellett egy különleges névadó ünnepségre is lehetőséget biztosított.

A 2. nap reggelén Zvara Szilvia tanárnő, a nap főszervezője köszöntötte a gyerekeket és a kollégákat.
Az ókori olimpiáknak emléket állítva a kocsiversenyek résztvevőinek felvonulásával, és a kocsiversenyekkel kezdődött a napi program.
Ezután a Martinek Jánosról elnevezett tornaterem táblájának avatása következett a bajnok jelenlétében. A gyerekek körében nagyon népszerű kétszeres olimpiai bajnok öttusázó sokáig nem tudott szabadulni az aláíráskérők, és a fényképezők köréből.
A dr. Mező Ferenc Általános Iskola és Martinek János olimpiai bajnok öttusázó kapcsolata régi keletű, a felek szerint már közel húsz évre tekint vissza. A szöuli olimpia hőse még, mint ismert sportoló került kapcsolatba a zuglói iskolával, majd az élet úgy hozta, hogy Martinek János sportszakemberként is Zuglóban helyezkedett el. Azóta ez a kapcsolat még szorosabbá vált, és ma már nehezen képzelhető el olyan rendezvény az iskolában, melyen a kiváló sportember ne venne tevékenyen is részt. A dr. Mező Ferenc Általános Iskola egyike az ország 24 olimpiai iskolájának, és a névadóhoz hűen mind a mai napig nagy hangsúlyt helyez az olimpiai eszme ápolására. Ennek részeként egy programot hirdettek meg. A jövőben szeretnék több tantermüket is elnevezni. Az első elnevezendő létesítmény, a tornaterem keresztelőjére pedig a jubileumi ünnepségsorozat keretében került sor. A terem névadója a tantestület választása alapján Martinek János lett, aki május 17-én saját kezével leplezhette le az erről tanúskodó emléktáblát. Martinek Jánosról már korábban is elneveztek tantermet (a Grosics Gyula Sport Általános Iskolában), de ez volt az első eset, hogy egy sportlétesítmény vette fel a kétszeres olimpiai bajnok nevét.

Színházi előadás, sorversenyek, sportversenyek, "Ki mit tud" gálaműsor és táncház színesítette a kerek évfordulót a nap folyamán. Az eredményhirdetések után Litkai Ferencné igazgatónő zárta be a két napos ünnepi rendezvényt.
A két nap rendezvényeit látva megállapítható, hogy az iskola méltó módon állított emléket az elmúlt négy évtizednek.

(Forrás, fotók: Riersch Tamás és Győr Béla)